Döntött a PSD: nem támogatják a Iohannis szenátori indulását lehetővé tevő tervezetet

2024. szeptember 23. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Szociáldemokrata Párt országos vezető testülete hétfőn megvitatta a Nemzeti Liberális Pártnak azt a törvénytervezetét, amelyik lehetővé teszi Klaus Iohannis államfő indulását a parlamenti választásokon.

Marcel Ciolacu PSD-elnök-miniszterelnök még az ülés előtt kijelentette: azt fogja javasolni a szociáldemokrata képviselőknek, hogy ne szavazzák meg azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné Iohannis számára, hogy államfői mandátuma megszakítása nélkül pályázzon egy szenátori mandátumra.

„Ha a személyes véleményemre kíváncsiak, amelyet jelenleg is vázolok, azt fogom javasolni parlamenti kollégáimnak és magamnak is, hogy ne szavazzanak meg egy ilyen törvénytervezetet” – mondta Ciolacu.

A pártelnök megígérte, hogy a PSD vezető testülete ülésének a végén, amelyet a párt Kiseleff körúti székházában tartanak, egyértelműen nyilatkozni fog ebben a kérdésben. Ígéretét be is tartotta, az ülést követően, amelyen eldöntötték, hogy nem támogatják a tervezetet, Ciolacu így nyilatkozott: Sem a kormány, sem a Szociáldemokrata Párt számára nem prioritás a Nemzeti Liberális Pártnak az a törvénytervezete, amelyik lehetővé teszi az államfő indulását a parlamenti választásokon.

Az Agerpres szerint a politikus a sajtónak elmondta, hogy a szociáldemokraták nem tárgyaltak korábban a PNL-vel erről a jogszabályjavaslatról. Hozzátette, hogy a PSD országos vezető testületének ülésén megszavazott álláspont a párt hivatalos álláspontját jelenti.

Ciolacu szerint nem kívánták a képviselők és szenátorok lelkiismeretére bízni a PNL törvénytervezetének támogatását. Született erről egy döntés, amit felvállalunk – szögezte le.

Az újságíróknak arra a felvetésére, hogy a liberálisokéhoz hasonló törvénymódosítás tette lehetővé húsz évvel ezelőtt Ion Iliescu volt államfő indulását a parlamenti választásokon, a PSD elnöke kijelentette: A társadalom fejlődött az elmúlt két évtizedben. Hozzátette: a törvénytervezet elutasítása mellett szól, hogy nem csak az államfő, hanem más szakmai kategóriák – bírák, prefektusok stb. – sem indulhatnak a parlamenti választásokon, hacsak nem mondanak le a tisztségükről. Ciolacu ugyanakkor emlékeztetett: a Velencei Bizottság ajánlása szerint a választások dátumát megelőző egy évben nem szabad módosítani a választási törvényt.

Előzmények

Amint arról korábban beszámoltunk, Marcel Ciolacu Kolozsváron is nyilatkozott a kérdésről, akkor azt mondta, nem hiszi, hogy további jogszabályokra lenne szükség ahhoz, hogy Klaus Iohannis államelnök indulhasson a parlamenti választásokon.

Később, szombaton Ciolacu azt nyilatkozta: megbízták a PSD szakértőit is, hogy elemezzék ezt a kérdést.

Nicolae Ciucă, PNL elnöke szombaton erre úgy reagált: nem hiszi, hogy a Klaus Iohannis indulását a parlamenti választásokon lehetővé tevő PNL-tervezetet előterjesztették volna, ha nem lett volna szükséges törvénymódosításra, de ellenőrizni fogja ezt.

A PNL parlamenti frakcióinak két tagja, Daniel Fenechiu és Gabriel Andronache szerdán törvénytervezetet nyújtott be arról, hogy Románia elnöke a mandátuma utolsó három hónapjában független jelöltként indulhat valamely párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján a parlamenti választásokon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!