Törvénymódosítást javasol a PNL, hogy Iohannis indulhasson a párt választási listáján

2024. szeptember 18. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Liberális Párt törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy Klaus Iohannis államfő hivatali idejének utolsó három hónapjában függetlenként jelöltethesse magát a PNL listáján szenátorként – erősítette meg a hírt a Digi24-nek Daniel Fenechiu, a PNL szenátusi frakciójának vezetője.

A jelenlegi törvénykezés szerint az államelnöknek le kell mondania, ha valamelyik párt listáján jelölt szeretne lenni, hisz elvileg az államfőnek pártfüggetlennek kellene lennie. Emiatt várható volt, hogy a Nemzeti Liberális Párt nem hagyja annyiban a dolgot, és a sajtóban már kiszivárogtatták a törvényjavaslat lehetőségét is.

A módosítás értelmében a hivatalban lévő elnök, ha mandátumának utolsó három hónapjában van, független jelöltként indulhat valamely politikai párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján, hogy képviselői vagy szenátori mandátumot szerezzen.

A szenátusi vezető azzal indokolta a módosítás szándékát, hogy az elmúlt 20 évben a parlamenti választások soha nem estek egybe az elnökválasztással, és a PNL azt szeretné, hogy az elnök is indulhasson a választáson, ha úgy kívánja.

Ilyen változtatásra pedig valóban éppen 20 évvel ezelőtt került sor Romániában, amikor a parlamenti és az elnökválasztás átfedésben volt, és ez lehetőséget adott Ion Iliescunak, hogy megtegye ezt a lépést, annak ellenére, hogy nem volt párttag.

A Digi24 információi szerint Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu már múlt hét óta tárgyalnak a kérdésről, mert a PNL-nek szüksége van a Szociáldemokrata Párt (PSD) szavazataira a törvény módosításához, és a folyamat felgyorsításához, hogy az még a parlamenti listák benyújtására vonatkozó határidő előtt hatályba léphessen. „Ez a törvényjavaslat akkor fog átmenni, ha a koalíció egyetért. Jelenleg a Nemzeti Liberális Pártnak nincs abszolút többsége a román parlamentben. De mi ezzel a lépéssel igazságot szolgáltatunk, mert például 20 év múlva kialakulhat az a helyzet, hogy az elnöki mandátum hosszát négy évre csökkentik, akkor négyévente ebben a helyzetben találjuk magunkat” – tette hozzá Daniel Fenechiu.

Kedden az elnöki adminisztráció közölte, hogy Iohannis nem távozik hivatalából a mandátuma végéig. A törvénymódosítás viszont segíthet neki abban, hogy a PNL listáján indulhasson.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!