Kihallgatták és őrizetbe vették a szexuális zaklatással vádolt Alfred Bulait

2024. szeptember 4. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették szerdán a diákjai által szexuális zaklatással vádolt Alfred Bulai szociológust, a bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem (SNSPA) volt oktatóját – közölték ügyészségi források az Agerpres hírügynökséggel.

Az ügyészek hivatali tisztség szexuális visszaélésre való felhasználása és szexuális agresszió bűncselekményének gyanúja miatt folytatnak nyomozást.

A források szerint Alfred Bulai gyanúsított az ügyben. A hallgatás jogára hivatkozva nem nyilatkozott a rendőröknek.

Bulait szerdán délelőtt a fővárosi rendőrség 2-es számú őrsére kísérték kihallgatásra, miután az első kerületi ügyészség ügyészei korábban házkutatást tartottak a szociológus lakásában és személygépkocsiját is átkutatták.

Ezzel egy időben két másik személy lakásán is házkutatást tartottak a hatóságok ugyanebben az ügyben.

Alfred Bulait bekísérik a rendőrségre – Fotó: Cosmin Enache / Inquam Photos
Alfred Bulait bekísérik a rendőrségre – Fotó: Cosmin Enache / Inquam Photos

Az ügyről a Snoop.ro tényfeltáró portál számolt be júliusban, azt állítva, hogy az egyetemi oktató szexuálisan zaklatta több tanítványát.

A szociológust több mint 18, különböző generációkhoz tartozó áldozat vagy szemtanú vádolja szexuális zaklatással. A vádak szerint nem csak szexuális tartalmú kérdéseket tett fel a tanítványainak, hanem rávette őket, hogy vetkőzzenek le előtte, egyesekkel pedig szexuális kapcsolatba is került. A professzor tagadta a vádakat.

A 61 éves professzor gyakran szerepelt a sajtóban, a SNSPA Politikatudományi Karának dékánhelyettesi tisztségét is betöltötte korábban, illetve államtitkár is volt, valamint a PSD képviselője a Román Közszolgálati Televízió vezetőtanácsában.

A vádak nyilvánosságra kerülése után a Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) párt felszólította a rendőrséget, hogy hivatalból indítson eljárást ebben az ügyben, emellett arra kérte oktatási minisztériumot, hogy vezessen be egy magatartási kódexet a felsőoktatásban. A Libertatea szerint a professzor áldozatai között van a párt egyik tagja is. A riport megjelenése után az egyetem etikai vizsgálatot indított, majd kirúgta az oktatóját, aki ellen rendőrségi vizsgálat is folyik.

A bukaresti rendőrség közölte, hogy hivatalos funkció szexuális célú felhasználásának gyanújával indított nyomozást.

Az eset kapcsán néztük meg és kerestük meg a magyar nyelvű képzést biztosító felsőoktatási intézményeket, hogy milyen lehetőségeket nyújtanak a diákjaiknak az esetleges visszaélések orvoslására. Annak jártunk utána, hogy hivatalosan mit tehet egy diák, ha a bukaresti SNSPA-n történtekhez hasonló esetet kell elszenvednie.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!