Visszaélések bejelentése a magyar tannyelvű egyetemeken: van, ahol átlátható, máshol az etikai kódexet is nehéz megtalálni

2024. augusztus 28. – 18:14

Visszaélések bejelentése a magyar tannyelvű egyetemeken: van, ahol átlátható, máshol az etikai kódexet is nehéz megtalálni
„Te vagy az erőszaktevő” – Flashmob a belügyminisztérium előtt, Bukarestben, 2020. március 1-én – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem részletes tájékoztatást és többnyelvű támogatást nyújt a visszaélések kezelésére, beleértve egy ombudsmant is. A Sapientia és más kisebb egyetemek rendelkeznek ugyan etikai kódexekkel, de az online tájékoztatás sok helyen szövevényes, nem felhasználóbarát, és jogi szövegek útvesztőjébe botlik az, aki gyors válaszokat szeretne. Összegezve: a magyar nyelvű felsőoktatási intézmények közül többen biztosítanak bejelentési lehetőségeket szexuális visszaélések esetében, de ezek elérhetősége és részletezése változó.

Több mint 18, különböző generációkhoz tartozó áldozat vagy szemtanú vádolta szexuális zaklatással Alfred Bulai professzort, a bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem (SNSPA) tanárát a snoop.ro július végén megjelent tényfeltáró riportjában. A cikk szerint Bulai éveken át visszaélt a professzori hatalmával és tekintélyével, nemcsak szexuális tartalmú kérdéseket tett fel a tanítványainak, hanem rávette őket, hogy vetkőzzenek le előtte, egyesekkel pedig szexuális kapcsolatba is került. A riport megjelenése után az egyetem etikai vizsgálatot indított, majd kirúgta az oktatóját, aki ellen rendőrségi vizsgálat is folyik.

Ennek kapcsán néztük meg és kerestük meg a magyar nyelvű képzést biztosító felsőoktatási intézményeket, hogy milyen lehetőségeket nyújtanak a diákjaiknak az esetleges visszaélések kapcsán. Annak jártunk utána, hogy hivatalosan mit tehet egy diák, ha a bukaresti SNSPA-n történtekhez hasonló esetet kell elszenvednie.

Attól, hogy egy felsőoktatási intézmények van etikai kódexe, illetve etikai bizottsága, még nem jelenti azt, hogy bárki is bejelentést fog tenni. A bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem történt esetek napvilágra kerülése után azt közölte az intézmény, hogy korábban egyetlen panasz sem nyújtottak be a hallgatók a Politikatudományi Kar dékáni hivatalához vagy a SNSPA etikai bizottságához Alfred Bulai professzor ellen.

„Nemcsak a tények megállapítása és a jogi szankciók alkalmazása a fontos, hanem annak megértése is, hogy miért nem érkezett hivatalos panasz az elmúlt években a sajtóban feltárt esetekről” – írták akkor a közleményben. Ezeket figyelembe véve nemcsak azt néztük meg, hogy milyen szabályok vannak érvényben az adott felsőoktatási intézményben, hanem annak is megpróbáltunk utána járni, hogy milyen tájékoztatást ad róla, mennyire hozzáférhetőek a diákok (és nem csak) számára a lehetőségeik.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) ebben is országelső

Nemcsak azért első mert itt tanul a legtöbb magyar diák, illetve a nemzetközi mérce szerint Romániában ezen az egyetemen folyik a legjelentősebb kutatómunka és oktatói tevékenység, hanem azért is, mert ahogy fogalmaznak, a BBTE kiemelt figyelmet szentel a közösség (hallgatók, oktatók, adminisztratív személyzet) mentális jóllétének. 2020 óta – az országban először – ombudsman mechanizmust is működtetnek.

Az egyetem honlapján viszonylag egyszerű megtalálni az Etikai bizottság elérhetőségét, illetve a működésére vonatkozó szabályokat és eljárásokat. Ez fontos, mert mint látni fogjuk, nem mindenhol egyértelmű az, hogy könnyen hozzáférhető az etikai testület elérhetősége és működési szabályzata, ahogy az sem, hogy magyarul is elérhetővé teszik a vonatkozó szabályozást, mint az a BBTE esetében tapasztaltuk.

Az egyetem tájékoztatása szerint ezen kívül az egyetem ombudsmanja, Dégi László Csaba évente tart tájékoztató beszélgetéseket a diákokkal. Korábban a Facebookon is volt tájékoztató kampány, illetve magyar nyelven is elérhető egy 2021-ben készült interaktív online bemutató, amely röviden eligazítja a hallgatókat arról, hogy miként ismerhetik fel a különböző visszaéléseket, miként kezelhetik ezeket, illetve hogyan tehetnek bejelentést róla. Azért emelem ki külön ezt az összefoglalót, mert több ismertetőt is olvastam, egyértelműen ez tűnt a leghasznosabbnak, ahol nem paragrafusok mögül kell kibogozni, hogy milyen lehetőségei is vannak a diákoknak.

A BBTE informális és formális megoldási lehetőségeket egyaránt kínál a hallgatóinak. Az ombudsman nyújt informális támogatást az egyetemi közösség tagjainak, ahogy a tájékoztatóban fogalmaznak, semleges közvetítőként vagy mediátorként tevékenykedik, anélkül, hogy az egyik fél ügyvédje, szószólója lenne.

A tájékoztatás szerint

az egyetemi ombudsmanhoz akkor lehet fordulni, ha nem egyértelmű, hogy kinek a hatáskörébe tartozik a konfliktus megoldása, vagy utolsó lehetséges megoldásként, amennyiben már minden más lehetőség kimerült.

Egyszerű kérdésekre is tud válaszolni, illetve meg tud jelölni más személyeket, akik választ tudnak adni a diákok (és nem csak, mert az oktatók és az adminisztratív személyzet is fordulhat hozzá a vitás helyzetben) felmerült kérdéseire.

Az ombudsman elérhetősége [email protected], és az egyetem tájékoztatása szerint 2020 óta a BBTE közösségének tagjai látványosan növekvő bizalommal fordulnak hozzá. Míg 2020-ban 5 közvetlen megkeresés érkezett, 2023-ban már 23 esetben keresték fel hallgatók, oktatók. Az esetek közül 8-at sikerült az ombudsman és/vagy az etikai bizottság bevonásával megoldani.

Az etikai bizottsághoz fordulás jelenti a formális folyamatot.

Az egyetemről vagy az egyetemen kívülről bárki tehet bejelentést az egyetem etikai bizottságának az egyetemi közösség tagjai által elkövetett etikai vétségekről, és nem kell a zaklatás közvetlen célpontja legyen valaki ahhoz, hogy jelenthesse az esetet.

A bejelentést tenni a BBTE Iktató irodáján keresztül, írásban, zárt borítékban (Az Etikai bizottság figyelmébe ajánlva) vagy az [email protected] e-mail címen lehet. A tájékoztatás szerint az oktató személyzete nem rögzíti a benyújtó személy nevét, csak iktatószámot ad a dokumentumnak.

Az írásos értesítésnek tartalmaznia kell az alábbiakat:

  • az etikai bizottságot értesítő személy azonosító adatai (kapcsolattartási adatokkal együtt);
  • az eset leírása;
  • annak a személynek az azonosító adatai, aki ellen az értesítés benyújtásra került,
  • és minden egyéb információ, amely az értesítés megoldása során hasznos lehet.

Megjegyzik, hogy diszkriminatív vagy zaklatási cselekménynek vagy tettek esetén kivételes módon figyelembe veszik a névtelenül benyújtott értesítéseket, de az általános szabály az, hogy a bizottság a névtelen panaszokat figyelmen kívül hagyja. A szabályozás szerint az Etikai bizottság bizalmasan kezeli a bejelentést tevők személyes adatait.

A Transtelexnek küldött tájékoztatásban ugyanakkor azt is írják, hogy az egyetem közösségének jólléte érdekében az intézmény több segélyszolgálatot is működtet. A PsyTech Pszichológiai Klinika több nyelven (magyar nyelven is) kínál ingyenes online és személyes pszichológiai felmérést, tanácsadást, innovatív eszközökkel járul hozzá a mentális egészség megőrzéséhez. Egyéni és csoportos tanácsadáson vehetnek részt az egyetemi közösség tagjai a Karriertanácsadó, Pályaorientációs és Alumni Központban is. A központ szolgáltatásai ugyancsak elérhetők magyar nyelven. A BBTE Szociális Munka Intézetében pedig működik egy Tanácsadó Központ az Erőszak Megelőzéséért.

A Sapientia nem válaszolt, de az etikai kódexük legalább elérhető

Bár megkerestük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet is a témában, ők egyáltalán nem reagáltak rá. Ugyanakkor a Sapientia honlapján a különböző szabályzatok és eljárási rendek között meg lehet találni az Egyetem etikai kódexét is, szintén magyarul, ez alapján próbáljuk meg összefoglalni az eljárást. Az etikai kódexben az szerepel, hogy panaszt írásban vagy online lehet az Egyetem titkárságán benyújtani.

Tartalmi feltételként

  • a panasznak tartalmaznia kell az etikai szabályok megszegésének indoklását,
  • konkrét példákkal, adatokkal és hivatkozásokkal alátámasztva,
  • vonatkozó bizonyíték megjelölésével együtt.

Alaki feltételként

  • a panaszt névvel, aláírással
  • és a panaszos alapadatainak, elérhetőségének megjelölésével lehet benyújtani.

Ha a panasz nem felel meg a felsorolt befogadhatósági feltételeknek, az Etikai Bizottság elutasítja azt.

Azt is megjegyzik, hogy az egyetem hangsúlyt fektet konfliktushelyzetek megelőzésére. Előírják, hogy rendszeresen emlékeztessék az egyetem polgárait az intézmény értékrendjére, ajánlják az kódex alapelveinek a rendszeres ismertetését, illetve a hangadó és vezető személyeket pedig példamutatásra szólítják fel. Emellett, a hallgatók számára, a lehetőségek szerint, mentálhigiénés szakember segítségét kell biztosítani, aki az eligazodásban, a problémák felismerésében, személyes fejlődésükben hasznukra van, és aki tájékoztatni tudja a diákokat, hogy milyen sérelem esetben forduljanak segítségért, illetve milyen egyéb lehetőségeik vannak az etikai bizottsághoz való fordulás előtt/helyett. Emellett az oktatók/alkalmazottak számára is elérhető mentálhigiénés támogatás, amit a dokumentum szerint megelőzhet egyes a konfliktusokat. Mindent nem részletezek, akit bővebben érdekel, az Etikai kódex végén megtalálja az előírásokat.

Az Etikai bizottság éves jelentéseiből az derül ki, hogy tavaly és tavalyelőtt is két esetet tárgyaltak.

A Partiumi Keresztény Egyetemen nincs fontosabb a hallgatók szellemi-lelki jóléténél

A két nagy, magyar nyelvű felsőfokú képzést biztosító intézmény mellett most „kisebbeket” is megkerestük. A Partiumi Keresztény Egyetem válasza szerint számukra nemcsak az elvek szintjén, hanem gyakorlatban sincs fontosabb, mint a hallgatók szellemi-lelki jóléte. „Az esetleges visszaélések kiszűrésének első és leghatékonyabb módozata az egyetemi életünkre jellemző otthonos kisközösségi környezet, sokrétű kommunikációs kapcsolatok, hálózatok a hallgatók, tanárok és adminisztratív személyzet felelős együttműködésén alapuló bizalmi légkör. Ilyen egyetemi környezetben a visszaélések előfordulásának lehetősége a minimálisra csökkenthető, illetve, ha mégis előfordul, az erre vonatkozó információk nagy eséllyel korai stádiumban felszínre kerülnek és megoldódnak” – írta válaszában az egyetem illetékese. Ugyanakkor – jegyzik meg – rendelkeznek a visszaélések jelentésének és megoldásának formális, egyetemi szabályzatokban rögzített mechanizmusaival is.

Igaz, erről online nagyon kevés tájékoztatás találni. A hallgatóknak szánt tájékoztatóban erre nem térnek ki, abban csak annyit írnak a diákok mentális egészségével kapcsolatban, hogy lehetőség van pszichológiai tanácsadásra.

Külön tájékoztatást nem találtunk az egyetem honlapján sem arról, hogy mit tehetnek, az egyetem különböző szabályzatait és eljárási rendjeit felsoroló dokumentumok között lehet megtalálni az etikai kódexet, illetve az etikai bizottság működési szabályzatát, ahonnan esetleg informálódhatnak az érintettek. Mindkettőt csak románul.

Az egyetem ugyanakkor válaszában azt írta, hogy a dékáni hivatalok, valami a felelős oktatók rendszeresen tájékoztatják a diákokat „a rájuk vonatkozó, számukra fontos egyetemi szabályzatról, előírásról”.

Ebben az esetben is igaz, hogy bárki értesítheti az etikai bizottságot, de azt nem fogalmazzák meg pontosan, milyen feltételeknek kell az etikai bizottság titkárához benyújtott bejelentésnek megfelelnie. Ugyanakkor azt írják, a jelenlegi romániai jogi keret nem teszi lehetővé, hogy anonim bejelentést figyelembe vegyek hivatalos eljárás során, de megjegyzik, hogy az etikai bizottság bármikor mérlegelheti annak lehetőségét, hogy saját hatáskörben eljárást kezdeményezzen, amennyiben „bármilyen úton vagy módon olyan információk birtokába jut, amelyek alapján ezt szükségesnek találja”.

A PKE ugyanakkor azt írta, hogy a történetükben eddig zaklatásról, szexuális jellegű visszaélésről bejelentés, vagy erre utaló bármiféle jelzés, információ nem érkezett. „Bízunk benne, hogy egy így marad a jövőben is” – írták.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem honlapján is csak román nyelvű tájékoztatót találtunk

Nem hagytuk ki az összképből a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet sem, ahova szintén küldtünk érdeklődő levelet. A honlapon szétnézve külön tájékoztatót nem találtunk arról, hogy milyen lehetőségei vannak egy hallgatónak vagy oktatónak, aki visszaélést tapasztal, de a közérdekű információk között linkelve van a felsőoktatási intézmény Etikai és deontológiai kódexe. Természetesen csak románul, ami azért furcsa, mert az egyetem hallgatóinak egy része magyarországi.

Bejelentést természetesen ezen az egyetemen is írásban lehet tenni: online (az [email protected] emailre kell címezni a panaszt az Etikai bizottságnak ajánlva azt) vagy az egyetem iktatójában. A bejelentésnek meg kell felelnie bizonyos formális és tartalmi követelményeknek, különben mérlegelés nélkül el fogják utasítani, olvasható a szabályzatban. A panasznak tartalmaznia kell, hogy milyen etikai előírást nem tartottak be, illetve ennek az indoklását, konkrét példákkal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!