Manipulatív interjúban próbálja hárítani felelősségét az LMBTQ-emberek ellen uszító volt kalotaszegi esperes

2024. szeptember 1. – 12:40

Manipulatív interjúban próbálja hárítani felelősségét az LMBTQ-emberek ellen uszító volt kalotaszegi esperes
Vincze Minya István igét hirdet a magyarvalkói református templomban 2021-ben – Fotó: Kiss Gábor / Erdélyi Református Egyházkerület

Másolás

Vágólapra másolva

Vincze Minya István volt kalotaszegi esperes újabb nyilatkozata súlyos kérdéseket vet fel. A lemondatott egyházi vezető a Transtelexen feltárt gyűlöletkeltő kijelentései után most valótlan állításokkal próbálja igazolni magát, azt szuggerálva, hogy valójában a püspökség lemondásra való felszólítása csak azért történt, hogy elsimítsák az ügyet. Nem hagyható következmények nélkül, hogy az esperes megpróbálja elferdíteni a tényeket, és felelősségre vonás nélkül folytatja munkáját.

Vincze Minya István, az Erdélyi Református Egyházkerület volt kalotaszegi esperese a magyar kormánypárti Demokrata portálnak adott interjút azt követően, hogy a Transtelex megírta: a párizsi olimpiai játékok megnyitója után az egyházi vezető az LMBTQ-emberek ellen hergelte a közvéleményt.

Az interjúban Vincze Minya István azt állítja, hogy az LMBTQ-közösséget és propagandát támadó Facebook-bejegyzését manipulálták, és hamis vádak alapján indítottak ellene hecckampányt. Azt mondja, posztját részben félreértették és kiforgatták, és hangsúlyozza, hogy az nem az emberek, hanem az LMBTQ-propaganda ellen irányult. Azt is sugallja, hogy technikai incidensek során valakik hozzáférhettek a telefonjához, és módosíthatták a bejegyzéseit. Az esperes továbbra is kiáll az eredeti kijelentései mellett, amelyekben a kereszténység elleni támadásnak minősíti az LMBTQ-közösség támogatását és provokációnak nevezi azt.

Az interjúban Vincze Minya István esperes azt állítja, hogy a Transtelex cikke, amely a bejegyzésére reagált, tényeket ferdít és félrevezető módon idézi őt. Szerinte a cikk írója, Vig Emese (vagyis én), akit személyesen nem ismer, manipulált és hamis állításokat közölt, például azt, hogy ő kínzással fenyegetné az LMBTQ-közösség tagjait. Az esperes szerint a Transtelex és más sajtóorgánumok tudatosan hecckampányt folytatnak ellene, hogy lejárassák a keresztény nézeteit és támogassák az LMBTQ-propagandát. Az esperes úgy véli, hogy a cikk félreértelmezi a szavait, és szándékosan uszításnak állítja be a bejegyzését.

De kezdjük egy kis visszapillantóval.

Mi történt, amióta az esperes élve kiherélte volna az LMBTQ-embereket?

„Élve kiherélni, a lyukaikba égő parazsat tenni, megnyúzni, felnégyelni” – Vincze Minya István akkori kalotaszegi református esperes július 27-én közzétett publikus Facebook-bejegyzésében sorolta fel ezeket a brutális kínzásokat. A rendkívül uszító és erőszakos kijelentésekkel az LMBTQ-közösséget támadta, egyértelműen homofób indulatokat gerjesztve.

Miután a bejegyzés a Transtelexhez is eljutott, felhívtam az esperest, és levelet írtam Kató Bélának, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének is. Mivel levelemre válasz nem érkezett, telefonon is megkerestem az EREK püspökét, hogy mondjon véleményt az esperes viselkedéséről. Kató Béla közölte velem, már elbeszélgetett az esperessel az esetről, és feszólította Vincze Minya Istvánt, hogy mondjon le.

Vincze Minya István lemondásával a püspök és az Erdélyi Református Egyházkerület részéről az ügy le lett zárva. Mivel a püspöki hivatal munkatársai nyári szabadságon vannak, ezért a közösséget eddig nem tájékoztatták a fejleményekről, magyarázta Tőkés Hunor kollégámnak Kató Béla püspök, akit szintén pihenőszabadságán értünk utol. Ugyanakkor kijelentette: „Sajnálatosnak tartok minden olyan esetet, amikor az emberek nem gondolkodnak és érzelmeik által vezetve ilyen dolgokra ragadtatják magukat. Ez nem jó, ez nem hasznos, és sehol sem építő jellegű, egyik oldalon sem. Azért vegyük ezt tudomásul: sem egyházban, sem világiakban, sem újságban, sem különböző szervezetekben, sem sehol. Aki ilyen érzelmeket fogalmaz meg, az kárt okoz magának is és a közösségnek is”.

A Demokratának adott interjúban az esperes a gyűlöletkeltés igazolását kísérli meg

Vincze Minya István azzal terel az interjúban, hogy hangsúlyozza: a püspökség csupán a békesség érdekében és a felkorbácsolt indulatok miatt kérte lemondását. Ezzel azt a benyomást kelti, hogy a döntés nem az ő gyűlöletkeltő kijelentéseinek elítélése, hanem inkább a botrány elcsendesítésének szándéka miatt született. Nem gondol bele abba, hogy ezzel az őt gyakorlatilag bevédő Kató Bélának tesz rosszat azzal, hogy azt sejteti, a püspök az ügy elsimítására törekedett. Ezzel a narratívájával a lemondatott esperes gyakorlatilag az egyházának a tekintélyét és hitelességét gyengíti a közvélemény szemében. Ezzel a retorikával eltereli a figyelmet saját vállalhatatlan magatartásáról, és azt sugallja, hogy az egyházi vezetés sem áll ki határozottan az erkölcsi és etikai normák mellett. Úgy tűnik, hogy az a legkevésbé sem érdekli, hogy ezzel árnyékot vet a püspökség integritására.

Bár Vincze Minya István lemondott esperesi tisztségéről, miközben mandátuma egyébként is a végéhez közeledett, mivel fegyelmi eljárás nem indult ellene, továbbra is református lelkipásztorként szolgálhat a Nyárszó-Sárvásári Református Egyházközségben. A volt esperes nem hagyta annyiban, hogy a Transtelex szóvá tette uszításait. A Demokrata portálon közölt interjúban azt részletezte, hogy az ellene indított „hecckampány” hamisításon alapul, és az általa közzétett, LMBTQ-közösség elleni uszító Facebook-bejegyzéseit manipulálták.

Az esperes állítása szerint egy repülőtéri és angliai incidens során ismeretlenek hozzáfértek a telefonjához, és módosították a posztjait. Ezt azzal próbálja alátámasztani, hogy a telefonja furcsán viselkedett (például kikapcsolt, majd újraindult magától). Ez az állítás azonban több okból is kérdéses: egyrészt azért, mert a Facebook működési elvei ezt nem teszik lehetővé, másrészt azért, mert az esperes korábbi bejegyzéseiben is bőven találni hasonló tartalmakat. De vegyük sorra.

A közösségi média posztok manipulálása távolról, egy másik felhasználó által, kifejezetten nehéz feladat lenne, főleg, ha a cél a poszt tartalmának teljes megváltoztatása. Ahhoz, hogy valaki megváltoztassa egy felhasználó posztját, szükség lenne az adott személy közösségi média-fiókjának hozzáférésére, amely általában kétlépcsős hitelesítéssel is védett. A poszt módosítása ráadásul visszakereshető lenne a platform adatbázisában, ami további kérdéseket vetne fel az esperes állításával kapcsolatban.

A Facebook rendszere nem teszi lehetővé, hogy külső szereplők titokban módosítsanak egy felhasználói bejegyzést. Ha valaki feltörné az esperes fiókját, azonnali riasztást kapna, és a rendszer naplózná az összes szokatlan tevékenységet. Emellett a Facebook letiltotta az esperes több posztját is, ami arra utal, hogy a tartalom ténylegesen megsértette a közösségi irányelveket. A platform rendszerint átvizsgálja a jelentett tartalmakat, és ha azok valós fenyegetést, uszítást vagy gyűlöletkeltést tartalmaznak, akkor eltávolítja őket.

Az esperes által hivatkozott posztok szövegezése, amelyek „középkori módszerekkel” való kínzást és brutalitást említenek, stílusban és tartalomban is megegyeznek más, korábbi, nyilvános kijelentéseivel. Így a manipulációs állítás gyengül, hiszen a posztok megegyeznek az esperes többi megnyilvánulásával.

Posztjában, állítja Vincze Minya, csupán analógiaként említette a középkori kínzási módszereket, úgymond történelmi érdekességként, és nem célzott közvetlenül az LMBTQ-közösség tagjaira. Azonban a poszt kontextusa, amelyben nyíltan az LMBTQ-propagandát okolja a kereszténység elleni támadásokért, egyértelműen arra utal, hogy ezeket a „történelmi módszereket” egy konkrét csoportra alkalmazná.

Egyébként felvilágosítanám az esperes urat, a magyarázata nem ér, mert egy szimbolikus történelmi analógia alkalmazása is lehet uszítás, különösen, ha gyűlöletkeltő kontextusban történik.

Az interjúban a volt esperes többször is kijelentette, hogy az általa használt nyelvezet és terminológia csupán az „LMBTQ-propaganda” ellen irányult, nem pedig az emberek ellen. Ugyanakkor a posztok szövege, mint az „élve kiherélni, a lyukaikba égő parazsat tenni, megnyúzni, felnégyelni”, egyértelműen emberek elleni fizikai erőszakra való buzdítás, hiszen egy eszmét nem lehet élve kiherélni. Az esperes retorikája nemcsak uszító jellegű, de veszélyezteti az emberek biztonságát és a társadalmi békét is.

Vincze Minya István gyakran hivatkozik a „kereszténység elleni támadásokra” és az „LMBTQ-propagandára”, mint a keresztény hit és értékek elleni fenyegetésre. Azonban az esperes szavai és cselekedetei maguk is egyértelműen a keresztény tanok, különösen a szeretet és megbocsátás elvei ellen szólnak. Jézus tanításai szerint az erőszakos és gyűlöletkeltő retorika nem összeegyeztethető a keresztény hittel.

Az esperes azonban saját politikai narratívája érdekében igyekszik összemosni az LMBTQ-közösségek iránti gyűlöletet a keresztény értékekkel, ami téves és félrevezető.

„Brüsszel kettős mércét alkalmaz”, említette többször is Vincze Minya István, amivel azt próbálta szuggerálni, hogy az LMBTQ-közösségek jogainak védelme mellett a keresztény közösségeket elnyomják. Én úgy tudom, hogy Európában minden állampolgár jogainak védelme alapvető, függetlenül a vallási vagy nemi identitástól. Hogy lehet az, hogy egy református lelkész azt a benyomást próbálja kelteni, hogy a keresztény közösség van veszélyben, miközben ő maga az, aki uszító és gyűlöletkeltő kijelentésekkel veszélyezteti mások biztonságát és méltóságát?

Több cikkben leírtuk, és hangsúlyozom, a román törvények szerint az uszítás, gyűlöletbeszéd és diszkriminációra való felbujtás büntetendő. Az esperes kijelentései egyértelműen gyűlöletkeltő tartalmúak, amelyek megfelelnek a törvényben foglalt gyűlöletbeszéd definíciójának. A gyűlöletre és diszkriminációra való felhívás nemcsak etikai, hanem jogi értelemben is elítélendő, és büntetést vonhat maga után.

Vincze Minya István nyilatkozata számos ponton csúsztatásokat tartalmaz, és nem állja meg a helyét sem technikai, sem erkölcsi, sem jogi szempontból. Az esperes állítása, miszerint a posztjait manipulálták, valószínűtlen, az általa hivatkozott technikai problémák nem magyarázzák a tartalom szándékos és tudatos gyűlöletkeltő jellegét. Retorikája ellentmond a keresztény tanításoknak és a társadalmi együttélés alapvető normáinak, a tolerancia és az emberi méltóság tiszteletben tartásának. Az ilyen kijelentések etikátlanok és veszélyesek a társadalom egészére nézve.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!