Lemondásra szólította fel püspöke a kalotaszegi református esperest, aki felnégyelné és megnyúzná az LMBTQ-embereket

Legfontosabb

2024. augusztus 9. – 14:21

Lemondásra szólította fel püspöke a kalotaszegi református esperest, aki felnégyelné és megnyúzná az LMBTQ-embereket
Vincze Minya István liturgiai szolgálatot végez, a hallgatóságban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár is ott van – Fotó: Vincze Minya István Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Transtelex cikkének megjelenése után Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke felhívta Vincze Minya Istvánt, és felszólította, hogy mondjon le.

„Élve kiherélni, a lyukaikba égő parazsat tenni, megnyúzni, felnégyelni” – Vincze Minya István kalotaszegi református esperes július 27-én közzétett publikus Facebook-bejegyzésében sorolta fel ezeket a brutális kínzásokat. A rendkívül uszító és erőszakos kijelentésekkel az LMBTQ-közösséget támadta, egyértelműen homofób indulatokat gerjesztve.

Miután a bejegyzés a Transtelexhez is eljutott, felhívtuk az esperest, és levelet írtunk Kató Bélának, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének is.

Telefonos beszélgetésünkkor Vincze Minya István kalotaszegi református esperes megerősítette, hogy sokkolta a párizsi olimpia megnyitója, amit istengyalázásnak tart, és szerinte az LMBTQ-közösség áll mögötte. Bár elismerte, hogy a bejegyzése túl erősre sikeredett, továbbra is kitartott amellett, hogy az LMBTQ-közösség szándékosan provokál. Az esperes több hasonló tartalmú posztot tett közzé, melyek közül a Meta többet letiltott gyűlöletkeltő vagy hamis információkat tartalmazó tartalom miatt.

Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke nem kívánt írásban feltett kérdéseinkre válaszolni, rövid nyilatkozatban jelezte, hogy

az egyház minden szélsőséget elítél, beleértve azt a fajta szélsőséget is, amit Vincze Minya István kalotaszegi református esperes is képviselt a nemrégiben közzétett Facebook-bejegyzésében. A püspök elmondta, hogy már a Transtelex cikkének a megjelenése után felhívta az esperest, és felszólította, hogy azonnal adja be a lemondását.

A püspök elmondása szerint az esperes azzal védekezett, hogy bejegyzésében „nem szó szerint értette” a kínzásokról szóló kijelentéseket, hanem csak „felelevenítette a középkori gyakorlatot”. Kató Béla azonban elutasította a magyarázatot, és világossá tette, hogy várja Vincze Minya István lemondó levelét.

A hatályos romániai jogszabályok értelmében az uszítás, gyűlöletbeszéd és diszkriminációra való felbujtást a 2009-es Büntetőtörvénykönyvnek a 369. szakasza szabályozza. A jogszabály kimondja, hogy bármely személy nyilvános uszítása gyűlöletre vagy diszkriminációra egy adott társadalmi csoport ellen (például faj, nemzetiség, etnikum, nyelv, vallás, nem, szexuális irányultság, politikai vélemény, társadalmi származás stb. alapján) bűncselekménynek minősül, és 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő. A jogszabály célja, hogy megakadályozza a társadalmi csoportok elleni gyűlöletkeltést és diszkriminációt, függetlenül annak alapjától.

A párizsi olimpia megnyitójának vitatott jelenete, amelyben drag queenek szerepeltek, heves reakciókat váltott ki Erdélyben is. Az erdélyi egyházi vezetők, köztük Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, és Tamás József, csíkszeredai római katolikus emeritus segédpüspök, egyöntetűen elítélték a párizsi olimpia megnyitóján bemutatott jelenetet. Véleményük szerint ez a keresztény egyházak és hívek elleni provokáció volt, amelyet a nyugati liberális világ keresztényellenes lobbijának szándékos kampányaként értelmeztek. Kiemelték, hogy a művészi szabadságnak vannak határai, különösen, ha az vallási érzékenységet sért, és hangsúlyozták, hogy a kereszténység kifigurázása és tiszteletlen ábrázolása elfogadhatatlan. Az egyházi vezetők szerint a jelenet a keresztény közösséget kifigurázta, és elvárják, hogy a jövőben a művészek tartsák tiszteletben a vallási szimbólumokat és a hívők érzékenységét.

A párizsi olimpia ellen jóval az olimpiai játékok kezdete előtt dezinformációs kampány kezdődött, amelyet orosz forrásokra vezetnek vissza. Azonban a magyar kormány retorikájában és Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédében is visszatérő motívum volt a Nyugat-, woke- és LMBTQ-ellenesség, és ezek szembeállítása a konzervatív értékekkel. Ez a narratíva egybeesik az orosz dezinformációs kampányok céljaival, amelyek a nyugati társadalmak megosztására és destabilizálására törekszenek, és amelyekhez az olyan gyűlöletkeltő megnyilvánulások, mint Vincze Minya István homofób bejegyzése, hozzájárulnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!