Lemondott tisztségéről az LMBTQ közösség tagjainak kínzásairól fantáziáló kalotaszegi esperes

2024. augusztus 14. – 18:38

Lemondott tisztségéről az LMBTQ közösség tagjainak kínzásairól fantáziáló kalotaszegi esperes
Vincze Minya István – Fotó: Kiss Gábor / Erdélyi Református Egyházkerület

Másolás

Vágólapra másolva

Vincze Minya István, bár lemondott esperesi tisztségéről, továbbra is református lelkipásztorként szolgálhat a Nyárszó-Sárvásári Református Egyházközségben. Kató Béla püspök elfogadta az esperes lemondását, de hangsúlyozta, hogy papsági státuszát csak fegyelmi eljárás útján lehetne megkérdőjelezni, amire nem került sor.

„Aki ilyen érzelmeket fogalmaz meg, az kárt okoz magának is és a közösségnek is” – jelentette ki a Transtelexnek Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, akit a Fogarasi-havasokban telefonon értünk utol. Mint a püspöktől megtudtuk, a kalotaszegi esperes lemondott tisztségéről, miután az LMBTQ közösség tagjainak kiherélésről, kínzásairól és lemészárlásáról értekezett.

„Eljutott hozzám, le van téve a lemondása, ezzel be van fejezve az ügy” – mondta Kató Béla püspök a Vincze Minya István esperes botrányos kijelentéseire utalva. Miután ugyanis a Transtelex megírta, hogy az Erdélyi Református Egyházkerület egyik elöljárója, Vincze Minya István esperes a párizsi olimpia nyitóünnepségének hatására az LMBTQ-közösség tagjait érintő uszító és gyűlöletkeltő kijelentéseket tett, és olyanokat írt ki a Facebook oldalára, hogy:

„Valamennyit élve kiherélni ha még megvannak a tö…k, a lyukaikba égő parazsat tenni, majd élve megnyúzni és végül felnégyelni”

Képernyőmentés Vincze Minya István esperes Facebook-oldaláról
Képernyőmentés Vincze Minya István esperes Facebook-oldaláról

„A pohár betelt. Öltözzétek fel az Isten fegyverzetét és írtsátok, vágjátok és küldjétek a pokol tüzébe az ördögnek ezt az elfajult nemzetségét.”

Képernyőmentés Vincze Minya István esperes Facebook-oldaláról
Képernyőmentés Vincze Minya István esperes Facebook-oldaláról

Kijelentései miatt a püspök felszólította Vincze Minya István esperest, hogy „fontolja meg a lemondását”. Mint Kató Béla püspöktől szerdán megtudtuk,

azóta eljutott hozzá a Vincze Minya István esperes lemondása, amit a püspök elfogadott.

Vincze Minya István lemondásával a püspök és az Erdélyi Református Egyházkerület részéről az ügy le van zárva

Mivel a püspöki hivatal munkatársai szabadságon vannak, ezért a közösséget eddig nem tájékoztatták a fejleményekről, magyarázta Kató Béla püspök, aki szintén pihenőszabadságát tölti a Fogarasi-havasokban, azonban válaszolt a Transtelex hívására. Annyit fűzött hozzá: „Sajnálatosnak tartok minden olyan esetet, amikor az emberek nem gondolkodnak és érzelmeik által vezetve ilyen dolgokra ragadtatják magukat. Ez nem jó, ez nem hasznos, és sehol sem építő jellegű, egyik oldalon sem. Azért vegyük ezt tudomásul: sem egyházban, sem világiakban, sem újságban, sem különböző szervezetekben, sem sehol. Aki ilyen érzelmeket fogalmaz meg, az kárt okoz magának is és a közösségnek is” – jelentette ki a püspök.

Érdeklődésünkre a püspök elmondta azt is, hogy Vincze Minya István továbbra is a református egyház lelkésze marad (a Nyárszó-Sárvásári Református Egyházközségnél teljesít szolgálatot), hisz azt senki nem kérdőjelezte meg. Az egyházi szabályok értelmében ugyanis csak fegyelmi úton lehet valakit a papságától megfosztani. A fegyelmi eljárást általában a gyülekezet vagy egyházi vezetők kezdeményezhetik, ha egy lelkipásztor magatartása vagy tettei súlyosan ellentétesek az egyház tanításaival vagy szabályaival. Az ügyet egy független fegyelmi bizottság vizsgálja meg, amely általában lelkészekből és egyháztagokból áll. Ennek a bizottságnak a feladata, hogy megvizsgálja a bizonyítékokat, meghallgassa az érintetteket, és értékelje a helyzetet. mivel ilyen kezdeményezés nem volt, Vincze Minya István továbbra is az egyházkerület lelkipásztoraként szolgálhat.

A püspök szerint maximum, amit most meg lehetett tenni az volt, hogy az esperest felszólította, fontolja meg a lemondását. „Nekem nincs se hatalmam, se lehetőségem, hogy felülről fegyelmi eljárást indítsak, az mindig a gyülekezet részéről jön, ha jön. És utána van ennek egy független bizottsága, mint a bíróság, ami eldönti, hogy mit, hogyan lehet tenni. De ezzel, hogy ő lemondott a tisztségéről, be van fejezve, nincs mit kezdeni tovább” – magyarázta a püspök.

Egyébként Vincze Minya Istvánt 2012 őszén választották meg először a Kalotaszegi Református Egyházmegye élére, és a Romániai Református Egyház törvénytára szerint a hatéves mandátumot kétszer töltheti le az esperesnek megválasztott lelkész. Vagyis Vincze Minya István második mandátumának legvégét töltötte, amikor hirtelen le kellett mondania. Vagyis: a püspökség által alkalmazott fegyelmi megrovás többé-kevésbé szimbolikus jellegű.

Fontos megjegyezni, hogy a romániai jogszabályok 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik a gyűlöletbeszédet és az uszítást, így az ilyen kijelentések nemcsak erkölcsileg, hanem jogilag is súlyos következményekkel járhatnak. Ennek ellenére sem az egyházmegye elöljárói, sem annak a közgyűlése nem érezte elég fontosnak az ügyet, hogy erről külön tárgyalást kezdeményezzenek az érintettel.

Kalotaszegre a híre sem jutott el az ügynek

Pár telefonhívás után kiderült számunkra, hogy a kalotaszegi közösség nem is igazán tud arról, hogy bármi is történt, és hogy a püspöke lemondásra szólította fel az esperest.

  • Felhívtuk az esperes titkárát, Bernáth-Ady Melindát, aki azt állította, hogy nem is tudtak arról, hogy miket írt ki Facebookra az esperes, sem arról, hogy ezért a lemondását kérték volna.
  • Megkerestük Jakab Mihály Gyulát, a Bánffyhunyadi Református Egyházközség parókus lelkipásztorát is, aki tudott a történtekről, de nem gondolja, hogy igaz is, ami az interneten megjelent.

Szerinte csak a média manipulációja az egész, és az esperes bejegyzéseiről szóló bizonyítékok manipuláltak.

A bánffyhunyadi lelkész kifejtette, egyesek csak „nyersebben fogalmaznak” és „viccelődésből” mondanak az LMBTQ-közösséget is érintő „szatirikus” dolgokat. Szerinte az esperes „egy humoros ember, aki alkalomadtán mond érdekes dolgokat, némelykor szabadabb a szája, nyersen kimondja a véleményét, de nem gondolta komolyan, már ha igaz volna az, ami megjelent.” ( A cikkünk megírása előtt magával az esperessel is beszéltünk telefonon, aki nem tagadta, hogy ezt kiírta, ráadásul az itt is látható képernyőmentéseket is közöltük, és mint az ügy mutatja a püspök és az érintett sem kérdőjelezték meg ezek hitelességét. Ennek ellenére a bánffyhunyadi református pap továbbra is úgy állította be a helyzetet, hogy megkérdőjelezte az általunk közöltek hitelességét.)

Úgy vélte, az esperes csupán a nemtetszését fejezhette ki a párizsi olimpia nyitóünnepségének bizonyos jelenetével kapcsolatban. Ugyanakkor Jakab Mihály Gyula megragadta az interjú nyújtotta lehetőséget, és felhívta a figyelmünket, hogy

az LMBTQ közösség propagandája, amit az emberekre erőltetnek, milyen veszélyeket hordoz magában.

„Tudunk példákat gyülekezeti tagoktól, akik kint vannak külföldön, és ezt nyomják le a torkukon, és félnek. Ez lehet, hogy a médiában ilyen viccesnek tűnik, de ez egy komoly dolog, érintettek vagyunk, ők szándékoznak is hazajönni, mert nem akarják, hogy a gyermekeiket ilyen hülyeségekkel etessék, hogy férfiaknak öltözött asszonyok tartsák a bemutatót óvodás gyermekeknek. Ez valós, ez nem álhír, ezt nem az internetről vesszük, ezt gyülekezeti tag mondja, hogy ez történik az unokája iskolájában. Kettőről tudok, mert személyesen nyilatkoztak, az egyik Kanadában, a másik Németországban él” – osztotta meg véleményét a Transtelexszel Jakab Mihály Gyula református lelkipásztor.

Bár Kató Béla püspök kijelentette, hogy a szélsőségesség nem elfogadható az egyházban, a bánffyhunyadi lelkipásztor hozzászólásából kiderül, ezek a szélsőséges nézetek elég mélyen gyökereznek egyes egyházi vezetőkben. A bánffyhunyadi lelkész által elmondottak annak a jele, hogy a szexuális kisebbségekkel szembeni intoleráns magatartás, az előítéletek és a radikális nézetek nem egy-egy elszigetelt eset formájában jelennek meg.

Vincze Minya Istvánt azóta többször kerestük telefonon, hogy megtudjuk, változott-e álláspontja az esettel kapcsolatosan, azonban nem válaszolt hívásainkra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!