Roxana Mînzatu szociáldemokrata EP-képviselő lehet Románia európai biztosa

2024. augusztus 31. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Roxana Mînzatu, a PSD európai parlamenti képviselője, szerepel a Marcel Ciolacu román miniszterelnök által Brüsszelbe küldött európai biztosjelöltek listáján, Victor Negrescu helyett. Eredetileg Victor Negrescut javasolták a biztos pozícióra, de Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke női jelöltet preferált, így Ciolacu kénytelen volt új javaslattal élni. A Bizottság döntését várhatóan a hét végéig bejelentik.

Ki az a Roxana Mînzatu?

Roxana Mînzatu, a PSD képviselője, elsősorban európai uniós alapokra szakosodott szakember, aki politikailag kevésbé ismert és eddig nem volt részese nyilvános botrányoknak. 2019-es vagyonnyilatkozata alapján férje a Brassói Regionális Vámigazgatóságon dolgozik.

Mînzatu szakmai háttere:

  • Oktatás: Politikai tudományokból szerzett diplomát angol nyelven.
  • Szakterület: Többéves tapasztalattal rendelkezik az európai uniós vissza nem térítendő alapok megszerzésében, ahol tanácsadóként és projektmenedzserként dolgozott.
  • Korábbi pozíciók:
    • Az Európai Integrációs Minisztérium integrációs tanácsadója.
    • 2015-ben államtitkár volt az Európai Alapok Minisztériumában, majd az Országos Közbeszerzési Ügynökség elnöke lett.
    • 2016-ban Brassó megyei képviselőként választották meg a Képviselőházba, majd 2019-ben az Európai Alapok Minisztériumának minisztere lett a Dăncilă-kormányban.

Románia célja egy jelentős gazdasági portfólió megszerzése az Európai Bizottságban. A G4Media szerint „Marcel Ciolacu miniszterelnök naponta egyeztet Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével”. Von der Leyen javaslata az volt, hogy minden tagállam egy férfi és egy női jelöltet is küldjön, hogy kiegyensúlyozott legyen a biztosok listája. Bár jogilag nincs kötelezettség a nemek szerinti egyensúly betartására, a Bizottság elnöke politikai és gazdasági eszközökkel próbálja befolyásolni a jelöltek profilját.

A G4Media forrásai szerint a múlt héten Ursula von der Leyen és Marcel Ciolacu közötti brüsszeli találkozón von der Leyen Siegried Mureșan (PPE) nevét is felvetette, de Ciolacu Victor Negrescut javasolta. Von der Leyen szerint egy női jelölt, lehetőleg technokrata, segítene a helyzeten.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!