Marcel Ciolacu Victor Negrescut jelölte Románia új európai biztosának

2024. augusztus 22. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön, az Európai Bizottság vezetőjével folytatott megbeszélést követően közölte, hogy Victor Negrescut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti képviselőjét, az Európai Parlament alelnökét javasolta Románia európai biztosjelöltjének. Azt is elmondta, hogy a jelölés a miniszterelnök „kizárólagos” előjoga, és nincs szükség koalíciós egyeztetésekre.

Mint elemző cikkünkben megírtuk, a miniszterelnök augusztus 22-én Brüsszelben találkozott Ursula von der Leyen-nel, az Európai Bizottság elnökével, hogy megvitassák Románia jövőbeli szerepét az új Európai Bizottságban, valamint a PNRR (Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv) teljesítésének aktuális állását.

A találkozót követően jelentette be Ciolacu a román jelölt nevét az európai biztosi pozícióra. A legesélyesebb jelölt Victor Negrescu, a Szociáldemokrata Párt EP-képviselő volt. Az ügy azonban feszültséget keltett a román politikai koalícióban. Nicolae Ciucă, aki egyébként ritkán támadja a koalíciós partnert, ezt a feladatot inkább más liberális véleményvezérekre bízza, ezúttal megengedte magának, hogy azt mondja, a döntést nem egyéni pártérdekeknek kellene meghatározniuk, hanem nemzeti érdekeket kellene szolgálnia. Értjük ezalatt: nem tetszik a PNL-nek, hogy a szociáldemokrata partner elhappolta előlük az európai biztosi pozíciót.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!