A román miniszterelnök reagált az Orbán-beszédre: Akarják, hogy megtiltsam neki, hogy Romániába jöjjön?

2024. július 28. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kívánta kommentálni vasárnap Marcel Ciolacu a magyar miniszterelnök Tusványoson tartott szombati beszédét. A kormányfőt egy sajtóeseményen faggatták az újságírók Orbán Viktor tusnáfürdői szerepléséről. A kérdést arra hivatkozva hárította el, hogy a magyar miniszterelnök nem tett Romániát érintő kijelentéseket. A román miniszterelnök gyakorlatilag védelmébe vette Orbánt a tusnádfürdői beszéde után, kijelentette, hogy „az ő dolga”, milyen nyilatkozatokat tesz, és hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unión belül Románia harmadik legfontosabb partnerországa.

„Mondott valamit Romániáról? Akarják, hogy megtiltsam neki, hogy Romániába jöjjön? Ugyanazt mondta Brüsszelben és Budapesten is. Nem az én dolgom. Én konkrét gazdasági kapcsolatokról beszéltem, és láttam, hogy ő is ezekre utalt. Elnézést, de Magyarország az EU-n belül Románia harmadik legnagyobb partnere. Ez az igazság. Nem az én dolgom kommentálni a kijelentéseit” – fogalmazott Ciolacu.

A kormányfő elmondta, hogy a pénteki informális találkozón gazdasági kérdésekről tárgyalt Orbánnal. Hozzátette, a román kormány betartja a szavát, és valóban el fogják indítani a Budapest-Bukarest gyorsvasút projektjét. Első lépésként el fogják készíteni a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni ez a beruházás, és mikor lesz kész, a miniszterelnök kijelentette: „Nem az számít, hogy mennyibe kerül, hanem az (...), hogy ennek a beruházásnak milyen sokszorozó hatása lesz a magyar és a román gazdaságra”

A Digi 24 hírportál emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor több ellentmondásos kijelentést tett a tusványosi beszédében, főként ami az új világrendre és az orosz-ukrán háborúra vonatkozik. Orbán kijelentette, hogy Oroszországot neosztálinista országként írják le, de ez a kép nem igaz. Szerinte Oroszország logikus, nyugodt és kiszámítható állam, míg a Nyugat viselkedése irracionális.

„Oroszország hiperracionális vezetés alatt áll, vagyis logikus, nyugodt és kiszámítható. Ezzel szemben a Nyugat viselkedése nem racionális” – mondta Orbán.

A magyar miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna soha nem tudja majd elérni azt az álmát, hogy az Európai Unió vagy a NATO tagja legyen, mutat rá a hírportál.

Az Orbán-beszédnek legvitatottab mondatait, amelyeket a román sajtó szemlézett, ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

A román miniszterelnökénél sokkal keményebb volt a lengyel reakció. Władyslaw Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes szerint Magyarország az, amely üzleti kapcsolatokat ápol Oroszországgal, nem pedig Lengyelország. Kiemelte, hogy „Orbán miniszterelnök a nemzetközi társadalom peremén áll – mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban.” Bartoszewski szerint Magyarországnak világosan ki kellene állnia az európai értékek mellett, és nem szabadna olyan politikát folytatnia, amely aláássa ezeket az értékeket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!