Trumpista, unióellenes diskurzusként értékeli a román sajtó Orbán beszédét

2024. július 27. – 16:03

Trumpista, unióellenes diskurzusként értékeli a román sajtó Orbán beszédét
Orbán Viktor a tusványosi beszéd közben – Fotó: Inquam Photos / George Călin

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orbán-beszéd Trump ante portas szólását nagyjából mindegyik román hírportál idézte, ugyanakkor a tudósításokból egyfajta megkönnyebbülés is érződik, hogy ezúttal „csak” az EU és Lengyelország ellen rohant ki a nagyotmondásairól híres szomszéd politikus, és ezúttal Románia ellen nem volt különösebb fullánkja. Összességükben a cikkek rámutatnak, hogy Orbán beszéde tele volt ellentmondásokkal, és Orbán egy nacionalista stratégiát kínált az általa világrendszerváltásnak nevezett új időkhöz.

Vezető helyen hozza a román sajtó Orbán Viktor tusványosi beszédét, a beszámolókból azonban kiderül, hogy ennél jóval többre számítottak. A 2022-es rasszista kijelentés, illetve a 2023-as revizionista beszólás után az EU és a Nyugat ellen intézett támadások, a nacionalista és populista kijelentések a magyar miniszterelnök soft eszközei közé tartoznak. Hitetlenkedve idézi mind a Digi 24, mind a Szabad Európa romániai portálja, a G4Media, a Hotnewsés a Spotmedia is azokat a kiszólásokat, amelyekből egyértelműen kiderül Orbán álláspontja az orosz-ukrán háborúról, a világrendszerváltásról, illetve Magyarország nagystratégiájáról.

Miközben sorra megemlítik, hogy a magyar miniszterelnök támogatásáról biztosította Romániát a schengeni csatlakozás ügyében, kemelik azt is, hogy Orbán ironikusan utalt a román hatóságok tavalyi próbálkozására, mondván, hogy idén nem kapott „diplomáciai utasításokat” Bukarestből arról, hogy mit mondhat és mit nem. Hozzátette, hogy ugyanakkor Brüsszelből kapott kritikát a békemissziós erőfeszítései miatt, utalva az oroszországi és kínai diplomáciai látogatásaira.

A román sajtó, bár összességében megkönnyebbülve vette tudomásul, hogy nem volt különösebben románellenes megnyilvánulása a magyar miniszterelnöknek, összességében kritikus szemmel figyelte Orbán Viktor beszédét. A Digi24 és a Szabad Európa tudósításai kiemelték a nacionalista és populista retorikát, valamint az EU-val és a nyugati politikával szembeni éles kritikákat. Különös figyelmet szenteltek annak, hogy Orbán Trump támogatását hangsúlyozta, valamint Oroszország gazdasági rugalmasságát dicsérte, ami különösen érzékeny téma a jelenlegi geopolitikai helyzetben. A román sajtó szerint Orbán beszéde megosztó és provokatív volt, bár korántsem lehet összehasonlítani a 2022-es és 2023-as beszédekkel. Egy gyors összegzésben a beszéd következő mondatai találtuk kiemelve a legtöbb beszámolóban:

10 fontos kijelentés az Orbán-beszédből, amit kiemelt a román sajtó

"Az EU szankciói nem működnek a valóságban, hiába ígérték ezt Brüsszelben."

  • A román sajtó, különösen a Digi24, kiemelte Orbán kritikáját az EU szankciós politikájával szemben, hangsúlyozva, hogy ezek a szankciók szerinte nem érnek célt és károsak az európai gazdaságra​. Orbán azzal is odaszúrt Brüsszelnek, írja a Digi24, hogy most nem Bukarestből mondták meg miről beszélhet, hanem Brüsszelből.

"Trump ante portas" – Orbán ezzel utalt arra, hogy Trump már a kapuk előtt áll, és ha Európa nem vált át békepolitikára, akkor a vereségét beismerve kell majd ezt megtennie."

  • A román sajtó azt is hangsúlyozza, hogy Orbán Trump visszatérését kulcsfontosságúnak tartja Európa jövője szempontjából. Az Europa Libera kiemelte, hogy Orbán szerint Trump elnöksége alatt az ukrán háború nem történt volna meg​. A tudósítás megemlíti azt is, hogy Trump nevét hosszan tapsolta a közönség.

"Az ukránoknak már leesett a tantusz, és ők is próbálnak a béke irányába mozdulni."

  • A beszámolók szerint Orbán a saját békemissziójáról beszélve azt állította, hogy úgy látja, Ukrajna már felismerte a béke szükségességét, de ezt az agresszív követelések miatt nem tudja megvalósítani​.

"Oroszország gazdasági életképessége kiemelkedő."

  • A Digi24 és az Europa Libera is kiemelte, hogy Orbán dicsérte Oroszország gazdasági rugalmasságát és alkalmazkodóképességét a szankciókhoz​. Szerinte Oroszország gazdasági ellenállóképessége erős, és a nyugati narratíva Oroszország merevségéről hamis. A cikkek rámutatnak, hogy Orbán nagyobb teljesítménynek tartja, hogy Oroszország nem érzi a szankciók hatását, mint azt, hogy Ukrajna nem omlott össze az orosz invázió következtében.

"Az európai politika összeomlott, és Európa feladta saját érdekeinek védelmét."

  • A román sajtó, különösen a Digi24, hangsúlyozta Orbán kritikáját az EU politikájával szemben, amely szerinte nem képes megvédeni Európa érdekeit és önpusztító irányt követ​​. a tudósítók nem felejtik el megemlíteni, hogy milyen szerepe van Orbánnak ebben, azaz, hogy a folyamatos vétózással hozzájárult ahhoz, hogy az európai egység széttöredezzék.

"Orbán szerint a nyugat elvesztette spirituális értékeit az individualizmus miatt."

  • Az Europa Libera beszámolója szerint Orbán a nyugati individualizmust tette felelőssé a nyugati társadalmak spirituális hanyatlásáért​.

"Magyarországnak ki kell maradnia a kelet elleni háborúból."

  • A román sajtóban megjelent tudósítások szerint Orbán azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak mindkét gazdasági blokkhoz kapcsolódnia kell, és nem szabad részt vennie a kelet elleni háborúban​​.

"Lengyelország a legszemforgatóbb és legálságosabb politikát folytatja Európában."

  • A román hírportálok kiemelték, hogy Orbán mennyire élesen kritizálta Lengyelország politikáját, amely szerinte álszent és képmutató​​.

"A háború utáni világ új lesz, és Magyarországnak fel kell készülnie erre."

  • Az Europa Libera szerint Orbán úgy véli, hogy a háború utáni világ alapvetően megváltozik, és Magyarországnak alkalmazkodnia kell ehhez az új világrendhez​​.

"Az európai politika azért omlott össze, mert a háború óta a London-Varsó-Kijev tengely lett a meghatározó."

  • A tudósítások azt is kiemelték, hogy Orbán szerint az európai politika súlypontja eltolódott, és az új hatalmi tengely a London-Varsó-Kijev vonal lett, amely gyengíti az EU korábbi struktúráját​.

A román sajtó nem felejtette el megemlíteni Orbán “megastratégiáját” sem, amely nemcsak "Kis-Magyarországot", hanem a határon túl élő magyarokat is érinti. Azt is megemlítik, hogy Orbán “jóslata” szerint Ukrajna nem lesz sem NATO-, sem EU-tag.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!