Megjött a lengyel válasz a tusványosi beszédre: Orbán a nemzetközi társadalom peremén áll

2024. július 28. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország külügyminiszter-helyettese, Władyslaw Teofil Bartoszewski élesen reagált Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédére, amelyben Orbán a lengyel kormányt képmutatással vádolta Oroszországgal való gazdasági kapcsolatai miatt. Bartoszewski kijelentette, hogy Magyarország az, amely üzleti kapcsolatokat ápol Moszkvával, nem pedig Lengyelország.

Bartoszewski szerint: „Nem üzletelünk Oroszországgal, ellentétben Orbán miniszterelnökkel, aki a nemzetközi társadalom peremén áll – mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban.”

Hozzátette:

„Nem értem, miért akar Magyarország olyan szervezetek tagja maradni, amelyeket ennyire nem kedvel és amelyek állítólag rosszul bánnak vele.”

A lengyel külügyér nyilatkozatában azt taglalta, hogy Orbán kijelentései csak tovább súlyosbítják a feszültségeket és megosztottságot szítanak az Európai Unióban. A lengyel kormány politikája egyértelműen az Európai Unió és a NATO iránti elkötelezettségre épül, és „nem azért kritizáljuk Magyarországot, mert olajat importál Oroszországból, hanem azért, mert ezzel ellentétes nyilatkozatokat tesz, miközben együttműködik az oroszokkal”- mutatott rá Bartoszewski.

Így folytatta: „Magyarországnak világosan ki kellene állnia az Európai Unió és a NATO értékei mellett, és nem szabadna olyan politikát folytatnia, amely aláássa ezeket az értékeket. Bízunk benne, hogy Magyarország újragondolja álláspontját és visszatér a közös európai értékekhez és célokhoz való elkötelezettséghez. Az Európai Unión belüli együttműködés és szolidaritás alapvető fontosságú a közös kihívások kezelésében és a kontinensünk biztonságának megőrzésében. Szükség van arra, hogy minden tagállam felelősségteljesen és átláthatóan járjon el, és ne folytasson kettős játékot a nemzetközi kapcsolatokban.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közzétett Facebook-bejegyzésében reagált Bartoszewski szavaira. „A lengyel-magyar testvériség megőrzésének szándékával hosszú ideig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását, mostanra azonban betelt a pohár” – írta a miniszter. Hozzátette: „A reakció bebizonyítja annak a magyar mondásnak az igazságát, amely úgy szól: fáj az igazság.”

Szijjártó szerint a jelenlegi lengyel kormány azért bírálja Magyarországot, mert Oroszországból importál olajat, amely elengedhetetlen az ország működéséhez. Ugyanakkor, ha megnézzük az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat vásárlóinak listáját, azon bizony ott találjuk a lengyeleket is. Szijjártó szerint az energiaellátás fizikai alapjait figyelembe véve nincs probléma az olajimporttal, de nem kellene képmutatónak lenni és másokat vádolni emiatt.

Orbán Viktor szombati beszédében a békepárti politika irányába való elmozdulást sürgette, és támadta az Európai Unió, a Nyugat és a lengyel kormány Oroszországgal kapcsolatos politikáját. Orbán szerint a Nyugat és az európai politika nem kiszámítható, mivel „szétesett” és nem egységes. „Európa ugyanis feladta a saját érdekeinek védelmét. Európa ma nem tesz mást, mint az USA demokrata párti külpolitikáját követi feltétel nélkül, akár önsorsrontás árán is.”

A miniszterelnök azt mondta, az EU alapja korábban a Berlin-Párizs tengely volt, az iraki háború megindításakor Schröder kancellár, Chirac elnök és Putyin együtt álltak ki, hogy elítéljék az amerikai inváziót. Ennek a tengelynek a helyére azonban „az amerikaiak és az általuk befolyásolt liberális közvélemény-formáló eszközök, egyetemek, kutatóintézetek, média és a közvélemény” miatt London, Varsó, Kijev, a baltiak és a skandinávok szövetsége lépett.

Orbán szerint ez a lengyel terv része. „A gondolat korábban is létezett, ez egy régi lengyel terv valójában, amely úgy akarja megoldani Lengyelország problémáját, mármint hogy Lengyelország bele van szorítva egy hatalmas nagy német és egy nagy hatalmas orosz állam közé, hogy Lengyelországot akarja megtenni Európa első számú amerikai támaszpontjává.” Viszont ez csak akkor működik, mondta Orbán ha az Egyesült Államokban a demokraták kormányoznak, ha a következő választáson visszatér Trump, akkor ennek leáldozott – fejtegette Orbán, aki szerint a lengyelek a V4-együttműködést is ezért hagyták ott.

Az utóbbi időben a magyar-lengyel kapcsolatok nemcsak az orosz-ukrán háború miatt romlottak meg, hanem azért is, mert a korábban kormányon lévő Jarosław Kaczyński Jog és Igazságosság pártja 2023-ban elbukta a választásokat, és most a nyugatos Polgári Koalíció kormányoz, a miniszterelnök pedig Donald Tusk.

A román miniszterelnököt is reagáltatta a sajtó az Orbán-beszédre, Ciolacu elégedetten könyvelte el, hogy Romániát „nem érinti” az, amiről Orbán beszélt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!