New York Times: Szakértők szerint nem a probléma gyökerét kezeli a medve kilövési kvóta

2024. július 18. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Bucsecs-hegységben meghalt fiatal túrázó lány esete bekerült a New York Times hasábjaira. A lap részletesen elemezte a romániai medvehelyzetet, és a megszólaltatott szakértők véleménye alapján arra jutott, hogy a felduzzasztott medve kilövési engedélyek még nem oldják meg a problémát.

Mint írták, a romániai törvényhozók szinte azonnal megragadták a felháborodást, és szélesebb körű kivágást szorgalmaztak, amikor a 19 éves romániai túrázó halálát okozta egy medve. A törvényhozók több mint kétszeresére emelték a Romániában legálisan leölhető barnamedvék számát, 220-ról 481-re emelve az éves leölési kvótát. Megemlítették Tánczos Barna szenátor kijelentését is, miszerint nincs más járható alternatíva a barnamedvékre vonatkozó megelőzési és beavatkozási kvóták kiadásán kívül.

Szakértők azonban a lapnak túlzásnak nevezték a tervezett kilövési kvótát, ami nem fogja megóvni az embereket. Domokos Csaba medvebiológus, aki a Milvus Group természetvédelmi szervezet munkatársa, arról beszélt, hogy a kilövési kvóta nem fogja megakadályozni, hogy ilyen esetek a jövőben újra megtörténjenek, ehelyett a medvékkel szembeni viselkedés megváltoztatását tanácsolta, megjegyezve, hogy egyesek kézből etetik az állatokat, hogy szelfizhessenek velük.

Ugyanakkor a törvényhozók szerint nem volt más választásuk, mint cselekedni az általuk túlszaporodásnak nevezett populáció megfékezése érdekében, még abban is nézeteltérés van, hogy hány barnamedve él Romániában.

Barbara Promberger-Fuerpass, a Kárpátok Természetvédelmi Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint az is előfordulhat, hogy nem feltétlenül a medvék túlszaporodásáról, hanem a téma érzékenysége, illetve a medvékre vonatkozó riasztások és az ilyen széles körben megosztott videók miatt érezzük azt, hogy az eddiginél sokkal több medve van Románia erdeiben.

Sergiu Frusinoiu, a prahovai hegyimentő szolgálat vezetője szerint a halálos kimenetelű támadások régebben gyakoribbak voltak, de manapság a legtöbb hívás a gazdáktól érkezik. Ez úgy vélte azért lehet, mert a medvék alkalmazkodtak az emberek jelenlétéhez. Domokos szerint a Bucsecs-hegységben kiránduló nőnek sérüléseket okozó medvét rendszeresen etették más turisták – így teljesen elvesztette az emberektől való félelmét.

Christoph Promberger szerint nincs olyan vadász, aki a falu környékén akar vadászni, és lelőni egy kisebb vagy közepes méretű medvét, amelyik megpróbál betörni egy istállóba.

Ovidiu Ionescu, a brassói Transilvania Egyetem vadgazdálkodási professzora ellenben azt mondta, hogy a kilövési kvóta a leghumánusabb „kompromisszum”, mivel az elriasztási eszközök – mint például a villanypásztorok és a mezőgazdasági területekre szánt juhászkutyák – hatástalannak bizonyulnak a medvékkel szemben. Miközben a hím medvék a nőstény medvéket és kölykeiket a mezőgazdasági területek felé terelik, ami az elmúlt évtizedben több millió dolláros kárt okozott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!