Közzétették az érettségi írásbeli vizsgáinak óvás előtti eredményeit

2024. július 8. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétették az oktatási minisztérium honlapján az érettségi írásbeli vizsgáinak óvások előtti, tehát még nem végleges eredményét.

A minisztérium közlése szerint a résztvevők 76,4 százalékának sikerült a vizsgája, tehát ennyien szereztek mindenből minimum 5-ös érdemjegyet, és lett az átlaguk nagyobb 6-osnál. Ez valamivel jobb, mint a korábbi évek sikerességi aránya. Tavaly – az óvások előtt – az érettségizők 72,8 százalékának volt sikeres érettségije, míg tavalyelőtt 73,3 százaléka teljesítette az említett feltételeket.

Az eredményeket megyénként, a vizsgázók kódja és az elért eredmények alapján listázzák.

A fellebbezés előtti eredmények a vizsgázók kódjai, illetve az oktatási intézmények szerint a magyar tagozatos iskolákkal is rendelkező megyékben itt érhetőek el:

Óvást személyesen a vizsgaközpontban vagy elektronikus úton lehet benyújtani ugyanaznap, július 8-án 12 és 18 óra között. A végleges eredményeket július 12-én függesztik ki. A listákon a diákok neve helyett egy egyéni kód jelenik meg.

Az oklevél megszerzéséhez az érettségizőknek három feltételnek kell együttesen megfelelniük: részt vettek a nyelvi és digitális készségeik felmérésén, illetve az összes írásbeli vizsgán; az írásbeli vizsgák mindegyikén legkevesebb 5-ös osztályzatot kaptak; az írásbeli vizsgák osztályzatainak átlaga legkevesebb 6-os.

Több Kolozs megyei magyar iskola szülői szövetsége a tanügyminisztériumhoz fordult, miután kiderült, hogy Kolozs és Bihar megyei iskolákban nem jelölték meg szkenneléskor a magyar tagozatos diákok román dolgozatait, míg ezt a többi megyében az országos érettségi bizottság elnökének útmutatása szerint megtették. A tanügyminisztérium az eredmények közzététele előtt hivatalosan nem reagált erre a beadványra.

A helyzet miatt panasszal fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz az Advocacy Group for Freedom of Identity (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért – AGFI) jogvédő szervezet.

A Transtelexnek a nevük elhallgatását kérő pedagógusok azt mondták, szerintük egyrészt már a magyar tagozatosok számára kidolgozott speciális tanterv is rossz megközelítésen alapszik, másrészt a 2024-es generáció számára kitalált megoldás szabálytalanságokat tartalmaz és „izomból” gyakorolt érdekvédelem volt. Felvetéseiket részben cáfolta Vörös Alpár, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója, aki szerint megalapozott volt az aggodalom a 2024-ben érettségiző magyar diákok hátránya miatt.

Király Attila, a Báthory István Elméleti Líceum szülői szövetségének elnöke úgy vélte, nehéz utólag változtatni a magyar tagozatos diákok román érettségije körül kialakult helyzeten, mert az, hogy a dolgozataikat magyar tagozaton oktató romántanárok javítsák, nem volt megfelelően előkészítve, és nem is várható el, hogy egy ilyen procedurális változtatást néhány nappal a vizsga előtt bevezessenek.

Megkérdeztünk kolozsvári a diákokat is a tapasztalataikról és arról, hogy mit gondolnak a román érettségi dolgozataik javításáról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!