Van feszültség bennünk, hogy milyen tanárok javítják majd a román dolgozatunkat

2024. július 2. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

Félidejéhez érkezett az erdélyi magyar diákok érettségije. Hétfőn megvolt a román, kedden pedig a szaknak megfelelő kötelező tárgyból vizsgáztak. Szerdán szünnap jön, csütörtökön pedig a választható tantárggyal folytatódik az érettségi, hogy pénteken a magyar tagozaton tanulók a magyar vizsgával fejezzék be. Kolozsváron mentünk el megkérdezni a diákokat a tapasztalataikról, illetve arról, hogy a hírek szerint több megyében sem jelölték a román vizsgán, hogy magyar tagozatos diákok.

Lóránd, történelem

A történelemérettségi I. és II. tétele nagyrészt szövegértés, tehát az annyira nem releváns. A III. tételben Románia II. világháború utáni helyzetéről kellett esszét írni. Az alkotmányos berendezkedéséről, a politikai intézkedésekről, illetve a '89 decembere utáni demokratizálódásáról egészen 1995-ig. Nekem szerencsém volt ezzel a tétellel, mert a történelemtanárom nagy hangsúlyt fektetett az órákon erre az időszakra.

Románból is könnyen érthető szöveget kaptunk, érvelő szöveget is olyan témában kellett írni, amihez én könnyen hozzá tudtam szólni. Egy novella szereplőjének a jellemzését sem éreztem nehéznek. A II. tétel, amiben egy drámából származó szöveg szerzői utasításainak a funkcióját kellett elemezni, valamivel gyengébben ment, de az csak 10 pontot ér.

Nálunk a felügyelő tanár, aki a számítógépet kezelte, magyar volt, és ő nekünk kijelentette, jelölni fogja azt, hogy mi magyar diákok vagyunk, és úgy érettségizünk románból. Van olyan osztálytársam, aki egy másik teremben vizsgázott, és ők nem tudják, hogy az ő tanáruk jelezte-e, hogy kik azok, akik magyar tannyelvű iskolákból jöttek.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Aletta Dorottya, történelem

Évközi felmérőkre már nagyrészt megtanultam a témaköröket, most csak át kellett ismételjem őket. Előfordult, hogy azt gondoltam, hogy én már teljesen elfelejtettem egy témát, aztán amikor néztem át a leckéket, rájöttem, hoppá, én erre még emlékszem, én azt még tudom. Jutottak eszembe a tanár úr megjegyzései, amiket az órán mondott. A múlt héten én egyáltalán nem jöttem ki a házból, végig tanultam, úgy osztottam be az időmet, hogy mindenre jusson legalább két nap. A tegnapi román vizsga után még tartottam egy gyors ismétlést, és most úgy érzem, hogy nagyrészt helyesen oldottam meg a feladatokat.

A kommunizmus III. tételként szerintem nagyon jó, a témakörök közül erről szerettem volna leginkább esszét írni, mert nagyon jól ki tudtam fejteni. A magyarérettségivel ellentétben a történelemvizsgán ugye az is számít, hogy az esszé legalább két oldal terjedelemű legyen, mert az is pontot ér. Ezzel a témával ezt a kitételt is sikerült betartani.

A románérettségin szerintem magyarként is ki tudtunk bontakozni. Én is szeretném, mert az én jegyemről van szó, hogy magyar iskolákban tanító romántanárok javítsák, de ha nem úgy lesz, akkor sem rettenetesen nagy probléma.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Alpár Ferenc, történelem

Eddig kellemes csalódás az érettségi, mert én nehezebb tételekre számítottam. Komolyan olyan érzés volt, mintha egy kő esett volna le a szívemről, amikor megkaptuk a vizsgalapokat. Nekem nem erősségem a történelem, többet kellett tanuljak rá, mert nehezebben jegyeztem meg az évszámokat, értettem meg az összefüggéseket. A közelmúlt – a rendszerváltás előtti időszak meg Alexandru Ioan Cuza uralkodásának az időszaka – jobban ment, mint a középkori uralkodók, így tényleg megkönnyebbültem, amikor kiderült, hogy a II. világháború utáni időszakról kell esszét írni.

Románból epikai alkotást vártam, de inkább az Enigma Otiliei vagy a Moromeții regényekre számítottam. Ezekhez képest is megkönnyebbülés volt, amikor kiderült, hogy novellát kaptunk. A Moara cu noroc főszereplőjét választottam, mert úgy éreztem, hogy arról többet tudok írni.

Tőlem nem kérdezte meg senki, hogy magyar tannyelvű iskolából jövök-e, de a velem azonos teremben lévő osztálytársam azt mondta, hogy a felügyelő tanár jelölte, hogy mi magyar tagozatosak vagyunk. A tanárnő beszél magyarul, hallott minket is beszélgetni, így tudta, hogy magyar diákok vagyunk. Hasznos, ha jelölték.

Mi vagyunk az utolsó generáció, amelyik még a románokkal azonos tanterv szerint érettségizik. Ha olyan tanár javítja, aki magyar tagozaton is tanít, jobban megérti a helyzetüket, mint a csak román osztályokban oktatók. Más a szókincs, más a fogalmazásmód. Viszont sajnos voltak esetek, amikor nem jelölték, hogy magyarul tanuló diákról van szó. Van is egy kis feszültség a diákok körében, hogy akkor milyen tanárok fogják javítani a dolgozatunkat.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Petra, matematika

Szerintem a természettudományi osztályban tanulók matematika tétele könnyű volt, nehezebbre számítottam. Persze a tanárom nagyon jól felkészített minket, otthon már csak minimálisan át kellett nézni a képleteket, ismétlésként pedig megoldani pár tételsort. Nekem elég volt, ha figyeltem órán, és mindig megoldottam a házi feladatokat. Matekból gyakorlással lehet a legjobban felkészülni. Magánórákra se jártam, szerintem a matekértettségi nem olyan nehéz, hogy magánórákra kelljen járni.

Én örültem volna, ha bejelölik, hogy mi nem anyanyelvi beszélők vagyunk románból. Figyelembe kellene azt vegyék, hogy mi talán nehezebben fejezzük ki magunkat. Azt nem hiszem, hogy pont emiatt nem fog sikerülni az érettségim, de szerintem egyszerűen igazságtalanság, mert például hallottam, hogy más megyékben ez megtörtént. Nálunk meg nem.

Márk, matematika

Nekem a matek könnyűnek tűnt. Nyilván minél többet figyel és készül valaki a középiskola 4 éve alatt, annál könnyebb neki, aztán 2-3 hét gyakorlással át lehet venni a feladattípusokat, ami már felkészíti annyira, hogy egy rendes átlaggal le tudjon érettségizni. Én nem tanultam rá sokat. Különórára sem jártam, mert drágának tartom őket, és úgy éreztem, elég lesz annyi is, amit az iskolában tanulok.

Nekünk a románon nem jelölték egyáltalán, hogy magyar iskolából jöttünk, de az is lehet, hogy így még jobb is. Jobban jártam volna, hogyha magyar diákokat tanító tanár javítja, mert ismeri a nehézségeket.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Noémi, matematika

A korábbi évekhez képest szerintem könnyű volt a matekérettségi, 3-4 évvel ezelőtt sokkal nehezebb tételeket adtak. Igaz, én nagyon sokat készültem a vizsgára, minden nap megoldottam néhány tételsort. Matekból és románból tényleg úgy érzem, hogy mindent megtanultam. Ezekkel elégedett is vagyok. A magyartól viszont tartok, mert nekem az lesz a legnehezebb.

Nekem románból a novella volt az egyik kedvenc tételem, mert logikus és egy lírai művel ellentétben jól lehet írni a cselekményéről. A novelláról nem olyan nehéz 400 szavas esszét írni. Szerintem hülyeség, hogy ezt így kérik. Lehet, valaki 200-300 szóban is le tudja írni, de ha nem teljesíti a 400 szót, akkor 12 pontja már el is úszott. Azokat érinti például, akiknek nem olyan bő a román szókincse. Ahogy beszéltük, nálunk az osztályban, senkinek sem volt olyan nehéz, hogy megbukjon az érettségin, csak nem lesznek olyan nagy jegyek.

Édesanyám román anyanyelvű, édesapám pedig magyar, így kerültem magyar tannyelvű iskolába. Nálunk tudtommal például nem jelölték, hogy kik érkeztek magyar tannyelvű iskolából, pedig kellett volna, hogy a románérettségin ne osztályozzák olyan szigorúan, mert egy román anyanyelvű sokkal jobban meg tudja oldani, mint egy magyar gyerek. Én annak is örültem volna, ha úgy oldják meg, hogy a magyar tagozaton tanulók választhassanak, magyarból is szeretnének-e érettségizni vagy nem.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!