Jogerősen elítélték Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester anyósát és apósát

2024. július 5. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Vesztegetés miatt, jogerősen elítélték csütörtökön Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester anyósát és apósát, írja a Krónika. A marosvásárhelyi táblabíróság helyben hagyta az alapfokú ítéletet.

Cătălin Cherecheş anyósát három, apósát pedig két év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A bíróság helyben hagyta 50.000 euró elkobzását is, amivel a volt nagybányai polgármester anyósa és apósa próbálta megvesztegetni a bírót.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azt követően vette őrizetbe őket, hogy csúszópénzt próbáltak meg átadni egy bírónak egy kedvező ítéletet reményében. A vád szerint 50 000 és 100 000 euró közötti összeget próbáltak adni egy bírónő édesanyjának, hogy kedvezőbb ítéletet hozzon Cherecheș korrupciós ügyében. Az ügyészség szerint Cherecheş anyósa október 25-én lépett kapcsolatba a hozzátartozója korrupciós perének fellebbviteli szakaszában ítélkező bírói testület egyik tagjának rokonával, és felajánlotta, hogy 50 000 és 100 000 euró közötti összegért megvásárol egy Maros megyei vállalkozást, amelynek az utóbbi tulajdonosa volt. A nő ugyanakkor jelezte, hogy más, illetéktelen javakhoz is hajlandó hozzásegíteni a tanút.

Az első javaslat értelmében a tranzakció feltétele az volt, hogy a bíró enyhébb ítéletet hozzon a gyanúsított hozzátartozója ellen folyó korrupciós perben. Hétfőn azonban a nő ugyanazon a rokonon keresztül 50 000 eurót ajánlott fel a bírónak előlegként egy mindezidáig nem ismert összegből, amelynek hátramaradó részét az ígéret szerint akkor kapta volna meg a bíró, ha felmentő ítélet születik a gyanúsított hozzátartozója ellen folyó korrupciós perben – közölte a DNA.

A gyanúsított egy kolozsvári étteremben találkozott a tanúval, hogy átadja neki az ötvenezer eurót. Ekkor érték tetten a hatóságok. A nőt férje anyagilag és morálisan is támogatta, ő utaztatta Nagybányáról Kolozsvárra, hogy nyélbe üssék a tranzakciót – derül ki a nyomozóhatóság tájékoztatásából.

A volt nagybányai polgármestert öt év börtönre ítélték kenőpénz elfogadása miatt, továbbá négy évre eltiltották közhivatal viselésétől és a választásokon való indulástól. Cherecheș börtönbüntetése elől Németországba szökött, március 19-én hozták vissza Romániába.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!