Felfüggesztett börtönre és közmunkára ítélték Cătălin Cherecheș anyósát és apósát első fokon

2024. április 11. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Cătălin Cherecheș apósát három év felfüggesztett börtönbüntetésre és közmunkára ítélte a maros megyei törvényszék, írja a Digi24. A döntés még nem jogerős.

A Maros megyei törvényszék három, illetve két és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester anyósát és apósát, akiket vesztegetés, illetve vesztegetésben való bűnrészesség miatt állítottak bíróság elé, írja az Agerpres. A házaspár továbbra is hatósági felügyelet alatt marad.

Cherecheş anyósát, G.C.-t három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a törvényszék vesztegetés miatt. Ugyanakkor 3 évre eltiltották közfunkció betöltésétől. A nő négy évig a hatóságok felügyelete alatt marad, ez idő alatt társadalmi reintegrációs programokon kell részt vennie és 120 nap kell közmunkáznia a szászrégeni városi kórházban vagy a polgármesteri hivatalban.

Férjét, G.D.P.-t két év és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték vesztegetésben való bűnrészesség miatt. A férfi három évig marad a hatóságok felügyelete alatt és nem vállalhat köztisztséget. A felügyeleti időszakban neki is társadalmi reintegrációs programokon kell részt vennie, és 100 napot kell dolgoznia térítésmentesen a szászrégeni városi kórházban vagy a polgármesteri hivatalban.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azt követően vette őrizetbe őket, hogy csúszópénzt próbáltak meg átadni egy bírónak egy kedvező ítéletet reményében.

A vád szerint 50 000 és 100 000 euró közötti összeget próbáltak adni egy bírónő édesanyjának, hogy kedvezőbb ítéletet hozzon Cherecheș korrupciós ügyében.

Az ügyészség szerint Cherecheş anyósa október 25-én lépett kapcsolatba a hozzátartozója korrupciós perének fellebbviteli szakaszában ítélkező bírói testület egyik tagjának rokonával, és felajánlotta, hogy 50 000 és 100 000 euró közötti összegért megvásárol egy Maros megyei vállalkozást, amelynek az utóbbi tulajdonosa volt. A nő ugyanakkor jelezte, hogy más, illetéktelen javakhoz is hajlandó hozzásegíteni a tanút.

Az első javaslat értelmében a tranzakció feltétele az volt, hogy a bíró enyhébb ítéletet hozzon a gyanúsított hozzátartozója ellen folyó korrupciós perben. Hétfőn azonban a nő ugyanazon a rokonon keresztül 50 000 eurót ajánlott fel a bírónak előlegként egy mindezidáig nem ismert összegből, amelynek hátramaradó részét az ígéret szerint akkor kapta volna meg a bíró, ha felmentő ítélet születik a gyanúsított hozzátartozója ellen folyó korrupciós perben – közölte a DNA.

A gyanúsított egy kolozsvári étteremben találkozott a tanúval, hogy átadja neki az ötvenezer eurót. Ekkor érték tetten a hatóságok. A nőt férje anyagilag és morálisan is támogatta, ő utaztatta Nagybányáról Kolozsvárra, hogy nyélbe üssék a tranzakciót – derül ki a nyomozóhatóság tájékoztatásából.

Cherecheș anyósa a G4media korábbi értesülései szerint a bíró édesanyját kereste meg, hogy rajta keresztül vesztegesse meg a bírót, akinek november 24-én kellett volna jogerős ítéletet hirdetnie az ügyben.

A volt nagybányai polgármester az Antena 3 CNN-nek tagadta, hogy tudott volna anyósa tervéről, de azt is mondta, hogy nem zárja ki, hogy az anyósa magánakciója volt a bíró megvesztegetése.

A volt nagybányai polgármestert öt év börtönre ítélték kenőpénz elfogadása miatt, továbbá négy évre eltiltották közhivatal viselésétől és a választásokon való indulástól. Cherecheș börtönbüntetése elől Németországba szökött, március 19-én hozták vissza Romániába.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!