A koalíció november 24-re és december 8-ra írja ki az elnökválasztást és december 1-re a parlamenti választást

2024. július 4. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

A PSD és a PNL azonos sajtóközleményekben jelentette be az elnök- és a parlamenti választások időpontjait. Így az elnökválasztás első fordulója november 24-én lesz, ezt követi a parlamenti választás december 1-jén, majd az elnökválasztás második fordulója december 8-án, írja a G4media.

A G4Media írta meg először, hogy a PSD a lépcsőzetes választások lehetőségét fogja javasolni, a parlamenti választásokat az elnökválasztás két fordulója között tartanák. Az elnökválasztás második fordulójába bejutó elnökjelöltek tehát, így a parlamenti választásokon több szavazatra számíthatnak.

Mint írtuk, erre jelenleg Mircea Geoană és Marcel Ciolacu a legesélyesebb. Geoană vezeti az elnökválasztást a szavazatok 26,7 százalékával, őt Marcel Ciolacu követi, aki 17,8 százalékot kapna.

Marcel Ciolacu miniszterelnök, a PSD elnöke hétfőn és kedden egyeztetett a politikai pártokkal az elnök- és parlamenti választások időpontjáról. A miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy a politikai pártok vezetőit konzultációra hívja, hogy megvitassák az elnökválasztás időpontját, azzal érvelve, hogy az ebben a kérdésben folytatott „lókereskedés” aláássa a partnerek közötti bizalmat, és véget kell vetni ennek. A koalíciós pártok ugyanis egymás között nem tudtak dűlőre jutni a választások időpontjával.

Végül, mint arról beszámoltunk: csütörtökön 9 órakor ültek össze ismét megvitatni az időpontokat. Ez már sikeresnek bizonyult.

Az RMDSZ szenátorainak vezetője, Cseke Attila elmondta, hogy a Szövetség támogatja az elnökválasztás és a parlamenti választások szétválasztását, és a Marcel Ciolacu miniszterelnökkel a Victoria-palotában folytatott konzultáció során azt javasolta, hogy az elnökválasztást októberben tartsák meg.

Az Országos Politikai Iroda hétfői ülésén a PNL vezetősége egyhangúlag elfogadta, hogy az elnökválasztást novemberben tartsák meg – közölte Nicolae Ciucă, a párt elnöke. „Az Országos Politikai Iroda minden tagja egyhangúlag egyetértett abban, hogy továbbra is támogatjuk az elnökválasztások határidőre történő megtartását” – mondta a liberálisok vezetője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!