Újabb koalíciós találkozót tartanak a kormánypártok az elnökválasztás időpontja miatt

2024. július 4. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánykoalíció csütörtökön 9.00 órakor ült össze, hogy döntsön az elnök- és parlamenti választások időpontjáról. Marcel Ciolacu miniszterelnök két napon keresztül konzultált a pártok képviselőivel, hogy megvitassák a kétféle választás megszervezésének időpontjait, írja a Digi24.

Közben folytatódtak a PSD és a PNL közötti feszültségek és csipkelődések is a koalíció jövőjét próbára tevő vitában. Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy a csütörtöki koalíciós ülésen ismerteti a politikai pártok által az idei elnök- és parlamenti választások választási naptáráról folytatott párbeszédet követően felvetett lehetőségeket.

A résztvevő pártok többsége azt mondta, hogy a választásokat időben szeretnék megtartani. Emellett felmerült az elnökválasztás és a parlamenti választások egy fordulójának összevonásának lehetősége is.

A Mentsétek meg Romániát (USR) és a Cioloș féle REPER a megadott határidőn belüli választások mellett érvelt, míg az RMDSZ a parlamenti és az elnökválasztás szétválasztásának szükségességéről értekezett, valamint az elnökválasztás októberi megrendezésének szükségességéről beszélt. A Jobboldal Ereje a választások határidőn belüli megszervezését szorgalmazta, de elutasította a második forduló és a parlamenti választások összekapcsolásának ötletét. George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetője azt mondta, hogy pártja felkészült a szeptemberi elnökválasztásra.

A PSD-PNL koalíció az elnökválasztás első fordulóját eredetileg szeptemberre tervezte. A PNL-nek azonban egy későbbi időpont felelt volna meg, amibe a PSD nem akart bele menni. Marcel Ciolacu a pártokkal folytatott megbeszélések végén kijelentette, hogy fel fogja kérni a PNL-t, hogy teljesítsék a Victoria-palotában folytatott megbeszélések valamennyi résztvevője által kifejezett kérést, miszerint a választási naptárat minél hamarabb meg kell állapítani, hogy a választási versenyt kiszámítható és tisztességes körülmények között lehessen megtartani minden jelölt számára. „A választási naptárat valamennyi politikai párt által elfogadott objektív kritériumok alapján kell megállapítani, és nem egyes jelöltek előnyben vagy hátrányban részesítése érdekében” – közölte a kormányfő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!