Kiutasították Oroszországból a moszkvai román nagykövetség egyik diplomatáját

2024. július 3. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Cristian Istrate moszkvai román nagykövetet szerdán berendelték az orosz külügyminisztériumba, ahol átadtak neki egy jegyzéket a nagykövetség egyik diplomatájának nemkívánatos személynek nyilvánításáról.

„Ez az intézkedés válasz a román fél korábbi indokolatlan döntésére, amellyel a bukaresti orosz nagykövetség egyik diplomatáját nemkívánatos személynek nyilvánították” – magyarázta honlapján az orosz külügyminisztérium.

A román külügyminisztérium „megalapozatlannak” tartja az orosz fél döntését egy román diplomata nemkívánatos személynek nyilvánításáról. A külügy szerdai közleményében megállapította, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény előírásai alapján az orosz fél döntése megalapozatlan, és válasz a román hatóságok 2024. május 24-i intézkedésére, amellyel a bukaresti orosz nagykövetség egyik diplomatáját nemkívánatos személynek nyilvánították.

A közleményben a román külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy az orosz diplomatát azért utasították ki Romániából, mert tevékenysége ütközött az 1961-es bécsi egyezmény előírásaival. Az orosz diplomata kiutasításáról szóló döntést májusban azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) jelentése szerint hazaárulás vádjával letartóztattak egy román állampolgárt, aki 2022 óta román vagy NATO-katonai célpontokat figyelt meg Tulceában, és az adatokat továbbította a bukaresti orosz nagykövetségnek.

Románia kapcsolata Oroszországgal elég fagyos azóta, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. Nem ez az első eset, hogy kölcsönösen kiutasítják egymás diplomatáit. Tavaly áprilisban a külügyminisztérium úgy döntött, hogy kiutasítja az orosz nagykövetség tíz orosz diplomatáját válaszul a Bucsa városban és más ukrajnai településeken elkövetett szörnyű bűncselekményekre. Erre válaszul tavaly májusban az orosz külügyminisztérium is nemkívánatos személynek nyilvánította a romániai nagykövetség 10 alkalmazottját. Oroszország akkor is „alaptalannak” minősítette a diplomatái kiutasítását. Tavaly júniusban aztán Románia felszólította az orosz nagykövetséget, hogy 30 napon belül csökkentse 40 fővel a személyzetét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!