„Tudtuk, erős mezőny lesz, de hogy Nagy Zoltán ekkora győzelmet arat Gyergyószentmiklóson, nem volt benne a képben”

2024. június 10. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem tudom, hogy mi történhetett a gyergyószentmiklósi választásokon. Én még most kezdem összerakni a képeket. Őszintén mondom, nem tudom még az okát, azt tudom mondani, mint a választás vesztese, hogy gratulálok a győztesünknek, Nagy Zoltánnak. Számomra irreális ez a helyzet, de ez van” – mondta Len Emil a Transtelex megkeresésére.

A gyergyószentmiklósi RMDSZ leköszönő alpolgármesterét, illetve polgármesterjelöltjét a választási eredményekről kérdeztük. Gyergyószentmiklóst ugyanis mindössze négy éve szerezte vissza az RMDSZ, és az önkormányzati választásokon ismét el is vesztette.

Ráadásul az RMDSZ számára roppant kínos módon.

„Azt tudtuk, hogy erős mezőny lesz, de hogy Nagy Zoltán elsöprő győzelmet arat Gyergyószentmiklóson, ez nem volt benne a képben” – jelentette ki Len Emil, aki szerint a választási eredményük még a negatív forgatókönyvet sem tükrözi, hisz ebben az esetben szorosabb választási veszteségre számítottak volna.

Gyergyószentmiklóson azonban „megsemmisítő vereséget” szenvedett az RMDSZ, miután a város 10 szavazókörzetéből mindössze egyben nem Nagy Zoltán független polgármester győzedelmeskedett, aki a szavazatok 60 százalékát szerezte meg. Abban az egyben sem az RMDSZ jött ki győztesen, amit nem Nagy Zoltán vitt el, hanem Alex Calbează a PSD-PNL koalíció jelöltje, ahol 42-en szavaztak. (Nagy Zoltánnal egyébként a választások előtt ebben a cikkünkben beszéltünk indulásának hátteréről.)

Mondhatnánk, hogy a várost 2015 és 2020 között már vezető Nagy Zoltán csupán kölcsönadta a polgármesteri széket az RMDSZ-nek, most pedig ellenkezést nem tűrve visszakövetelte azt, de akkor nem vennénk figyelembe a választói akaratot, ami nagyon egyértelműen büntette és leszavazta a gyergyószentmiklósi RMDSZ-t, aminek oka megérne egy utólagos elemzést.

Ami biztos, hogy valami nagyon félrecsúszott az RMDSZ házatáján, de Len Emil szerint a hiba nem ott keresendő, hogy a Nagy Zoltánt 2020-ban legyőző Csergő Tibor még hivatalban lévő polgármestert az RMDSZ előválasztásán fölényesen legyőzte, ami Csergő Transtelexnek adott nyilatkozatai szerint egyébként félreállításként is értelmezhető lett volna. Len Emil választási veresége ellenére is úgy gondolja, hogy „mindenképpen” jó döntést hozott, amikor elindult az előválasztáson, és így kiütötte a ringből Csergő Tibort.

„Elfogadom a nép döntését, mert az szent. Az előválasztáson is azt mondtuk, hogy ez így demokratikus, hogy az emberek döntsék el, nem a párt sorolja, hogy ki milyen pozícióba kerül. Most ugyanígy én is elfogadom. Amit még nem tudok összerakni a fejemben, hogy lehet függetlenként ilyen fölényes győzelmet aratni? Gratulálok a polgármesternek!” – mondta Len Emil, aki csalódott egy picit, bántja a dolog, de azt mondja, ettől még nem lesz lelki beteg.

Kérdésünkre, hogy a választási vereségért valaki is felelősséget fog-e vállalni, Len Emil azt mondta, ez egy jó kérdés, amin még nem gondolkozott, ezért egyelőre még nem mondana olyat, amit később megbánhat. „Nem tudom most, hogy felelősséget fog-e vállalni valaki, vagy nem, de úgy gondolom, hogy ezek majd ki lesznek értékelve, és valaki felé lesznek dorgáló szavak. Egy dolog az, hogy én elveszítettem a választást, ami engem most foglalkoztat, de megyünk előre akár alpolgármesterként, akár másként, mindegy. Ha a tanácsi testület úgy fog dönteni, akkor élen maradok. Ezt a testület fogja megszavazni” – mondta a hivatalban lévő alpolgármester.

Szerinte egyébként a szavazók nem az RMDSZ-t büntették a Nagy Zoltánra leadott szavazatokkal, mert az önkormányzati választásokon az RMDSZ képviselőtestületére leadott szavazatok magasak voltak, ami elég volt az RMDSZ a tanács többségéhez. (Nagy Zoltánnak független polgármesterként nem volt tanácsosi listája, ezért szavazni se lehetett rá.)

A tanácsosi többség pedig azt is magával hozza, hogy az RMDSZ adhatja a város alpolgármesterét. Len Emil jelenleg úgy véli a mandátumát tovább fogja vinni, mert úgy véli a csapattársak bíznak abban, hogy folytatnia kell a megkezdett munkát. „A folytonosság pedig lényeges. Mert azt is tudni kell, hogy ahol mindig cserélődnek az emberek, ott nem tud folytonosság lenni, mert mindig valaki be kell tanuljon. A tanulás pedig sok pénzt felemészt” – mondta Len Emil.

A leköszönő alpolgármestert a szotyogva érkező szavazatokról is kérdeztük, szerinte a leadott szavazatok száma végeredményben rendben volt, mert egy kisvároshoz képest azt látszik, hogy az EP választás és a kampány korrektsége is mozgosította a szavazókat, ami szerinte a sárdobálózás és a negatív kampány hiányának is betudható volt.

Nagy Zoltán kapcsán érdeklődésünkre megjegyezte még azt is, hogy a maga részéről a város fejlesztésében és nem a polgármesterrel szembeni, ellenzéki politizálásban érdekeltek, de erről majd Barti Tihamér, a Gyergyószentmiklósi RMDSZ elnöke dönt majd.

Barti Tihamért telefonon, Nagy Zoltán polgármestert több felületen próbáltuk elérni kérdéseinkkel, ha válaszolnak, akkor kiegészítjük a cikket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!