Csergő Tibor: A gyergyószentmiklósi tanácsban az RMDSZ legnagyobb ellenzéke az RMDSZ volt

2024. április 17. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Csergő Tibor gyergyószentmiklósi polgármesternek nem volt diadalmenet a négyéves mandátuma, a városi tanács EMSZ-frakciója már 2021-ben lemondásra szólította fel a városvezetőt, arra hivatkozva, hogy nem tartotta be a kampányígéreteit, és egy évvel a választások megnyerése után nem volt érezhető, hogy a megígért lendülettel zajlana a projektek kivitelezése. A további három év is folyamatos csatározások közepette telt el, aminek a kárát a város látta. Így aztán a 2024-es előválasztások alkalmával, amikor az RMDSZ-nek ki kellett választania, hogy kit indít polgármesterjelöltként, illetve kik kerüljenek fel az önkormányzati képviselői listára, Csergőnek még csak tanácsosi hely sem jutott. Érdekes módon azonban a polgármester nem az ellenzékre bukott ki, amikor a sikertelenség okairól kérdeztük, hanem az RMDSZ-re mutatott.

„A gyergyószentmiklósi tanácsban, a legnagyobb ellenzékem az RMDSZ-es tanácsos kollégák voltak, mert nem én voltam a gyergyószentmiklósi RMDSZ vezetésének bizalmi embere” – jelentette ki Csergő Tibor polgármester, akit előválasztási vereségéről kérdeztünk.

A gyergyói RMDSZ belső előválasztásán sokan meglepődtek, miután nem a lakosság 2020-ban megválasztott polgármesterének, Csergő Tibornak szavaztak bizalmat az RMDSZ szavazói, hogy a szövetség polgármesterjelöltje legyen, hanem Len Emilnek, a város alpolgármesterének. A történtek pedig jól mutatják, hogy egyes esetekben az RMDSZ legnagyobb vetélytársa valójában maga az RMDSZ.

„Furcsa eredmény született, nem egy természetes helyzetet tükröz a szavazatkülönbség. Az RMDSZ helyi vezetése már 2020-ban is Len Emilt indította volna polgármesternek, amit az akkori előválasztáson nem tudtak megvalósítani, azt keresztül vitték most” – mondta a polgármester, aki októberig tölti be még a tisztségét, miután 1300 szavazattal kevesebbet kapott, mint ellenlábasa.

Csergő ezután visszatér a civil életéhez, nem számít arra, hogy Len Emil megismétli a polgármester 2020-as gesztusát, és alpolgármesteri tisztséget ajánl fel neki. Ugyanakkor Csergő jelenleg sem az RMDSZ tanácsosjelöltjeként, sem független polgármesterjelöltként nem tervez elindulni a 2024-es választáson, mert nem azért lépett be a múzeum éléről a közéletbe, hogy „önös érdekeket kiszolgáljon, hanem hogy Gyergyószentmiklós végre elinduljon a fejlődés útján”.

„A négy év alatt olyan beruházásokat sikerült megvalósítani, ami húsz év alatt nem sikerült Gyergyószentmiklósnak. Gondolom, látszik a városon, hogy a sáros utcákat leaszfaltoztuk. Tömbházak, közintézmények lettek leszigetelve, hogy a lakók több pénzt tudjanak megspórolni. A múzeumot teljesen felújítottuk. A távhőszolgáltató kártérítési pereinek egy részét megoldottuk. Bővítettük az ivóvíz és szennyvízhálózatot, melyek több ezer lakást érintenek. Úgy látszik, ezek a megvalósítások nem voltak elegek az előválasztási győzelemhez. Ott ugyanis politikai protest szavazatok döntöttek” – mutatott rá a polgármester.

Szerinte Len Emil fölényes győzelme a mozgósításnak tudható be, miután a gyergyószentmiklósi RMDSZ nem a lakosok 2020-ban megválasztott polgármestere mellett kampányolt, hanem a „helyi vezetés bizalmi embere mellett”.

„Óriási ellenszélben kellett dolgoznom a városi tanácsban. Ahogy polgármester lettem, már másnap láttam, a legnagyobb ellenzékem valójában az RMDSZ-es tanácsos kollégák, mert nem én voltam a gyergyószentmiklósi RMDSZ vezetésének a bizalmi embere. Előfordult, hogy 4-5 nekifutás után sikerült költségvetést elfogadtatni, mert az RMDSZ-es tanácsosok akadályozták az elfogadását. Nem azért, mert nem értettek egyet vele. Amit nem fogadtak el hétfőn, azt ugyanolyan formában elfogadták pénteken. Nem is értettem, hogy mit csinálnak” – fejtegette Csergő Tibor.

A polgármester szerint a gyergyószentmiklósi RMDSZ-en belül van egy belső mag, akik foggal, körömmel ragaszkodtak a pozícióikhoz, mivel Csergő Tibor akadályozta volna ebben őket, „mindent elkövettek” annak érdekében, hogy leváltsák.

„Meg kell nézni a tanácsosjelöltek listáját. Az bizonyítja a legjobban, hogy miért alakult ki olyan nagy különbség az RMDSZ előválasztásának két polgármesterjelöltje között. Szinte ugyanolyan a lista, mint amilyen a mostani tanács összetétele. Nem sok új tanácsosjelölt került fel bejutó helyre. Azok maradtak, akiknek érdekük volt, hogy Len Emil legyen az RMDSZ polgármesterjelöltje. A bizalmi csoport összezárt, és kihozták ezt az eredményt” – mutatott rá a polgármester „belterjes akciónak” minősítve a leváltását, aminek szerinte nem lesz pozitív kisugárzása a helyhatósági választásokra nézve.

Érdeklődésünkre hozzátette, a gyergyói RMDSZ tanácsosi listájára jócskán ráfért volna a vérfrissítés, mert olyanok is vannak a tanácsban, akik 10-15 éve nem a város előrehaladásáért, hanem saját érdekeik mentén dolgoznak. Azokról a tanácsosokról van szó, akik az aszfaltozásra szánt pénzt fesztiválokra akarták költeni, illetve akik a polgármester szerint azért keltettek botrányt a Gyilkos-tónál, hogy a gyergyószentmiklósi városháza és testvérvárosának, Budapest 5. kerületének önkormányzata ne tudja rendezni az ottani helyzetet.

A polgármester azonban úgy látja, hogy a Gyilkos-tónál nem is a Monturist-ügy a valódi probléma, hanem az ivóvíz és szennyvíz megoldatlan kérdése, melyeket Gyergyószentmiklós önkormányzatának kellene megoldania.

A polgármester elleni kritikus hangok is főként azt emelték ki, hogy nem létezett kommunikáció a polgármester és a városi tanács tagjai között, sőt voltak olyanok is, akik arrogánsként jellemezték Csergőt. Az önkormányzati képviselők szerint sokszor nem voltak megfelelően tájékoztatva az adott kérdésekről, egyeztetés nélkül hozott döntéseket a polgármester. A befejezetlen projektek, amelyek a lakosság elégedetlenségét okozzák, ennek a kommunikációs zavarnak, az egymással versengő és egymást akadályozó érdekcsoportok korlátozó, fékező hatásának a következményei.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!