Gyergyószentmiklós volt polgármestere, Nagy Zoltán függetlenként venné vissza a város vezetését az RMDSZ-től

2024. április 18. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Gergyószentmiklóson Nagy Zoltán polgármesterségének végét jelentette a négy évvel ezelőtti választás. Az MPP-s polgármestert az RMDSZ-es Csegő Tibor váltotta, aki viszont most alulmaradt az előválasztáson, amit Len Emil Balázs nagy fölénnyel nyert meg, így ő lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje a júniusi helyhatósági választásokon. Len 2042 szavazatot kapott, míg a jelenlegi polgármester, Csergő Tibor mindössze 717-et. Nagy Zoltán ezúttal is kiáll az RMDSZ-es jelölt ellen, de már nem MPP-s jelöltként, hanem egy olyan függetlenként, akit – állítása szerint – a gyergyóiak győzték meg, hogy induljon.

Nagy Zoltán szerint az elmúlt négy év történéseiben keresendő, hogy miért független polgármesterjelöltként és nem a Magyar Polgári Párt színeiben indul a 2024-es helyhatósági választáson. A volt MPP-s polgármester az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójakor már nem kérte felvételét a pártba, mert 2020-as választási veresége után azt gondolta, már nem szeretne politikával foglalkozni.

Négy évig csendben követte az eseményeket, viszont megelégelte, hogy a választás óta Gyergyószentmiklós politikai harctérré alakult. Ugyanakkor azt látja, a városvezetés nem készül az EU-s pályázati lehetőségek lehívásának új ciklusára, amit hibának lát.

Azt mondta, 1500-an kérték, hogy induljon el az RMDSZ előválasztásán, aminek Facebook-bejegyzése szerint azért nem tett eleget, mert az előválasztás szabályzata nem tette volna lehetővé számára. Viszont amúgy is meggyőződése, hogy most olyan polgármesterre van szüksége a városnak, aki a pártpolitika fölé tud emelkedni, hogy legyen ideje projektekkel foglalkozni.

Nagy Zoltán egyik erősségének tartja, hogy képes konszenzust teremteni a pártok között, mint tette azt 2016-2020-as mandátuma alatt is a gyergyószentmiklósi RMDSZ és Magyar Polgári Párt között. Azt mondja, neki a pártérdekek mindig is másodlagosak voltak.

„Egy független jelölt az emberi arcát tudja mutatni, mert nem a politikai érdekek mentén kell megnyilvánuljon” – érvelt a polgármesterjelölt, aki szerint sokszor azt vágják a fejéhez, hogy túlságosan is emberközpontú. Hozzátéve, hogy szerinte Gyergyószentmiklósból épp ez hiányzott az utóbbi években, hisz események, közösségek szűntek meg ez idő alatt a városban.

Elmondása szerint egyfajta büntetésként is értelmezhető, hogy számottevő beruházás után, a városlakók nem a jelenlegi polgármesternek, Csergő Tibornak szavaztak bizalmat az előválasztáson, hogy az RMDSZ polgármesterjelöltje legyen, hanem Len Emil alpolgármesternek.

Szerinte a gyergyóiaknak nem elég a beton és az aszfalt. Nagy Zoltán úgy véli, az előválasztás eredménye egyértelműen kimondta, a város nem elégedett a polgármesterrel. Nem feltétlenül az útépítésekkel volt bajuk, hanem Csergő „szemléletével”. „Csergő azon igyekezett, hogy minél több infrastruktúra, minél több beton és aszfalt legyen a városban. Közben a lényeg lemaradt, a lényeg a közösség, ami szép lassan elveszett” – mondta a polgármester.

Nagy Zoltán azt látja feladatának, hogy újraépítse a kapcsolódási pontokat a városban, melyek segítségével otthonosabbá teheti a várost. Úgy véli, ebben civil szervezetek, régi munkatársai, barátai fogják segíteni.

Érdeklődésünkre azt is elmondta, nem voltak konfliktusai az MPP-vel, régről jövő barátságokat ápol egykori párttársaival, ahogyan az RMDSZ politikusai között is vannak barátai. Szerinte a kisvárosban amúgy sem jó haragot tartani, mert lépten-nyomon egymásba botlanak az emberek.

Mint írtuk, Csergő Tibor gyergyószentmiklósi polgármesternek nem volt diadalmenet a négyéves mandátuma, a városi tanács EMSZ-frakciója már 2021-ben lemondásra szólította fel a városvezetőt, arra hivatkozva, hogy nem tartotta be a kampányígéreteit, és egy évvel a választások megnyerése után nem volt érezhető, hogy a megígért lendülettel zajlana a projektek kivitelezése. A további három év is folyamatos csatározások közepette telt el, aminek a kárát a város látta. Így aztán a 2024-es előválasztások alkalmával, amikor az RMDSZ-nek ki kellett választania, hogy kit indít polgármesterjelöltként, illetve kik kerüljenek fel az önkormányzati képviselői listára, Csergőnek még csak tanácsosi hely sem jutott. Érdekes módon azonban a polgármester nem az ellenzékre bukott ki, amikor a sikertelenség okairól kérdeztük, hanem az RMDSZ-re mutatott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!