Gyergyószentmiklós volt polgármestere, Nagy Zoltán függetlenként venné vissza a város vezetését az RMDSZ-től

2024. április 18. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Gergyószentmiklóson Nagy Zoltán polgármesterségének végét jelentette a négy évvel ezelőtti választás. Az MPP-s polgármestert az RMDSZ-es Csegő Tibor váltotta, aki viszont most alulmaradt az előválasztáson, amit Len Emil Balázs nagy fölénnyel nyert meg, így ő lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje a júniusi helyhatósági választásokon. Len 2042 szavazatot kapott, míg a jelenlegi polgármester, Csergő Tibor mindössze 717-et. Nagy Zoltán ezúttal is kiáll az RMDSZ-es jelölt ellen, de már nem MPP-s jelöltként, hanem egy olyan függetlenként, akit – állítása szerint – a gyergyóiak győzték meg, hogy induljon.

Nagy Zoltán szerint az elmúlt négy év történéseiben keresendő, hogy miért független polgármesterjelöltként és nem a Magyar Polgári Párt színeiben indul a 2024-es helyhatósági választáson. A volt MPP-s polgármester az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójakor már nem kérte felvételét a pártba, mert 2020-as választási veresége után azt gondolta, már nem szeretne politikával foglalkozni.

Négy évig csendben követte az eseményeket, viszont megelégelte, hogy a választás óta Gyergyószentmiklós politikai harctérré alakult. Ugyanakkor azt látja, a városvezetés nem készül az EU-s pályázati lehetőségek lehívásának új ciklusára, amit hibának lát.

Azt mondta, 1500-an kérték, hogy induljon el az RMDSZ előválasztásán, aminek Facebook-bejegyzése szerint azért nem tett eleget, mert az előválasztás szabályzata nem tette volna lehetővé számára. Viszont amúgy is meggyőződése, hogy most olyan polgármesterre van szüksége a városnak, aki a pártpolitika fölé tud emelkedni, hogy legyen ideje projektekkel foglalkozni.

Nagy Zoltán egyik erősségének tartja, hogy képes konszenzust teremteni a pártok között, mint tette azt 2016-2020-as mandátuma alatt is a gyergyószentmiklósi RMDSZ és Magyar Polgári Párt között. Azt mondja, neki a pártérdekek mindig is másodlagosak voltak.

„Egy független jelölt az emberi arcát tudja mutatni, mert nem a politikai érdekek mentén kell megnyilvánuljon” – érvelt a polgármesterjelölt, aki szerint sokszor azt vágják a fejéhez, hogy túlságosan is emberközpontú. Hozzátéve, hogy szerinte Gyergyószentmiklósból épp ez hiányzott az utóbbi években, hisz események, közösségek szűntek meg ez idő alatt a városban.

Elmondása szerint egyfajta büntetésként is értelmezhető, hogy számottevő beruházás után, a városlakók nem a jelenlegi polgármesternek, Csergő Tibornak szavaztak bizalmat az előválasztáson, hogy az RMDSZ polgármesterjelöltje legyen, hanem Len Emil alpolgármesternek.

Szerinte a gyergyóiaknak nem elég a beton és az aszfalt. Nagy Zoltán úgy véli, az előválasztás eredménye egyértelműen kimondta, a város nem elégedett a polgármesterrel. Nem feltétlenül az útépítésekkel volt bajuk, hanem Csergő „szemléletével”. „Csergő azon igyekezett, hogy minél több infrastruktúra, minél több beton és aszfalt legyen a városban. Közben a lényeg lemaradt, a lényeg a közösség, ami szép lassan elveszett” – mondta a polgármester.

Nagy Zoltán azt látja feladatának, hogy újraépítse a kapcsolódási pontokat a városban, melyek segítségével otthonosabbá teheti a várost. Úgy véli, ebben civil szervezetek, régi munkatársai, barátai fogják segíteni.

Érdeklődésünkre azt is elmondta, nem voltak konfliktusai az MPP-vel, régről jövő barátságokat ápol egykori párttársaival, ahogyan az RMDSZ politikusai között is vannak barátai. Szerinte a kisvárosban amúgy sem jó haragot tartani, mert lépten-nyomon egymásba botlanak az emberek.

Mint írtuk, Csergő Tibor gyergyószentmiklósi polgármesternek nem volt diadalmenet a négyéves mandátuma, a városi tanács EMSZ-frakciója már 2021-ben lemondásra szólította fel a városvezetőt, arra hivatkozva, hogy nem tartotta be a kampányígéreteit, és egy évvel a választások megnyerése után nem volt érezhető, hogy a megígért lendülettel zajlana a projektek kivitelezése. A további három év is folyamatos csatározások közepette telt el, aminek a kárát a város látta. Így aztán a 2024-es előválasztások alkalmával, amikor az RMDSZ-nek ki kellett választania, hogy kit indít polgármesterjelöltként, illetve kik kerüljenek fel az önkormányzati képviselői listára, Csergőnek még csak tanácsosi hely sem jutott. Érdekes módon azonban a polgármester nem az ellenzékre bukott ki, amikor a sikertelenség okairól kérdeztük, hanem az RMDSZ-re mutatott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!