Emmanuel Macron feloszlatta a nemzetgyűlést pártja választási veresége miatt

2024. június 9. – 22:28

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap feloszlatta a parlamentet, miután pártja megsemmisítő vereséget szenvedett a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás ellen az európai választásokon, írja a Politico.

Az előrehozott választások első fordulóját június 30-án, a másodikat július 7-én szervezik meg.

„Franciaországnak egyértelmű többségre van szüksége, nyugalomban és harmóniában. A szívünkben franciának lenni arról szól, hogy a történelem írását választjuk, nem pedig azt, hogy az vezéreljen” – mondta Macron.

Támogatói hitetlenkedve fogadták a nemzetgyűlés feloszlatásáról szóló döntést, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártjának támogatói pedig ünnepeltek, amikor Macron bejelentette az előrehozott parlamenti választásokhoz vezető feloszlatást.

A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) az előrejelzések szerint a szavazatok 31,5 százalékával – a Macron-féle Reneszánsz párt listájának több mint kétszeresével – megnyeri a franciaországi európai parlamenti választásokat.

A Valérie Hayer vezette Macron-párti lista jelenleg 15,2 százalékon áll – egy ponttal megelőzve a Raphaël Glucksmann vezette szociáldemokrata listát, amely 14 százalékon áll az Ipsos közvélemény-kutató intézet becslése szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!