Emmanuel Macron feloszlatta a nemzetgyűlést pártja választási veresége miatt

2024. június 9. – 22:28

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap feloszlatta a parlamentet, miután pártja megsemmisítő vereséget szenvedett a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás ellen az európai választásokon, írja a Politico.

Az előrehozott választások első fordulóját június 30-án, a másodikat július 7-én szervezik meg.

„Franciaországnak egyértelmű többségre van szüksége, nyugalomban és harmóniában. A szívünkben franciának lenni arról szól, hogy a történelem írását választjuk, nem pedig azt, hogy az vezéreljen” – mondta Macron.

Támogatói hitetlenkedve fogadták a nemzetgyűlés feloszlatásáról szóló döntést, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártjának támogatói pedig ünnepeltek, amikor Macron bejelentette az előrehozott parlamenti választásokhoz vezető feloszlatást.

A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) az előrejelzések szerint a szavazatok 31,5 százalékával – a Macron-féle Reneszánsz párt listájának több mint kétszeresével – megnyeri a franciaországi európai parlamenti választásokat.

A Valérie Hayer vezette Macron-párti lista jelenleg 15,2 százalékon áll – egy ponttal megelőzve a Raphaël Glucksmann vezette szociáldemokrata listát, amely 14 százalékon áll az Ipsos közvélemény-kutató intézet becslése szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!