Az RMDSZ, az AUR és az Egyesült Jobboldal Szövetség is előre lepecsételt szavazólapokra figyelmeztet

2024. június 9. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ, az AUR és az Egyesült Jobboldal Szövetség is olyan előre lepecsételt szavazólapokra figyelmeztet, amelyen a PSD-PNL listáján már szerepelt a VOTAT bélyegző.

Az RMDSZ részéről Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere osztott meg olyan képet, ami szerint az egyik kolozsvári szavazókörzetben előre lepecsételt szavazólapot osztottak. Hasonló választási csalásveszélyre figyelmeztetett és tett feljelentést az AUR is.

Az Egyesült Jobboldal Szövetség vezetői vasárnap közös sajtótájékoztatójukon is hasonló „tömeges csalásra” figyelmezettetek. Az Agerpres összefoglalója szerint Cătălin Drulă, az USR elnöke kijelentette, „több világos jel is arra utal”, hogy a PSD és a PNL „nagyarányú csalásra” tesz kísérletet. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a választási csalásban való bűnrészesség börtönbüntetéssel jár. Eugen Tomac, a PMP elnöke szerint három bukaresti szavazókörzetben találtak előre lepecsételt szavazólapokat.

Tomac szerint a PSD, illetve a PNL javára előre pecsételt szavazólapot kapott egy-egy szavazó Râmnicu Săraton, egy másik a Fehér megyei Bisztrán. A Temes megyei Szakálháza településen több, a jelenlegi polgármester javára előre lepecsételt szavazólapot találtak. Több településen nem egy, hanem több előre lepecsételt szavazólapot is adtak egy-egy választónak.

Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje párt elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a STS-rendszer működtetői megkérdik a polgárokat, hogy szavaznak-e az EP-választásokon is, amit véleménye szerint úgy is lehet értelmezni, hogy le akarják beszélni őket erről. Korábban Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője is arról tájékoztatott, hogy többen jelezték, nem kaptak automatikusan EP-szavazólapot is a négy önkormányzati szavazólap mellé.

Mindenik politikai szervezet arra kéri a választókat és a szavazóhelyiségekben dolgozó kollégáit, hogy legyenek éberek, és jelentsenek minden szabálytalanságot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!