Boc és a kormány vezető politikusai ünnepélyesen elindították a kolozsvári metró építését

2024. június 5. – 16:44

Boc és a kormány vezető politikusai ünnepélyesen elindították a kolozsvári metró építését
Emil Boc ásóval a kezében ünnepli a kolozsvári metró építésének „elkezdését” – Fotó: Nicolae Ciuca Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A helyhatósági választások előtt néhány nappal, Marcel Ciolacu miniszterelnök, Nicolae Ciucă szenátusi elnök, Sorin Grindeanu közlekedési miniszter és Marcel Boloș pénzügyminiszter jelenlétében, ünnepélyes keretek között hívták fel a figyelmet több infrastrukturális beruházásra Kolozsvár és Kolozs megye nemzeti liberális elöljárói: elindították a metró építési munkálatait, felavatták a repülőtér kibővített utasterminálját és aláírták az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti szakaszára tervezett viaduktok megépítéséről szóló szerződést.

Kolozsvár újrázni készülő polgármestere, Emil Boc még a hét elején bejelentette, hogy szerdán a közművek elköltöztetésével indul a kolozsvári metró építése Szászfenesen. Az alagutak ásása Boc szerint ősszel indulhat. „Ez a projekt nem a következő választásokra készül, hanem a következő generációk számára” – jelentette ki az elöljáró a ceremónián, amelyen felállítottak egy táblát is az első, Țara Moților nevű megálló nevével, írta a Cluj24.ro.

A kolozsvári metróvonal építési engedélyét nemrég sürgősségi eljárásban bocsátotta ki a Kolozs megyei tanács. A 21,3 kilométer hosszú, 19 megállóval rendelkező vonalból az országos helyreállítás terv (PNRR) előírásai szerint az első 9 megállóval kell elkészülni 2026. július 31-éig, a munkálatok többi részét a tervek szerint 2031-ig fejeznék be.

A közművek elköltöztetése számtalan technikai és jogi akadályba ütközhet, az alagút ásása csak a megállók falainak kiképzése után kezdődhet, így valószínűtlen, hogy sikerül tartani a tervezett határidőket, 2026 után pedig elvész a PNRR keretében elkülönített európai uniós támogatás, figyelmeztetett a Clujul Civic Facebook-csoport egyik moderátora, Szakáts István.

A civilek mellett egyébként Adrian Câciu beruházásokért és európai projektekért felelős miniszter is aggodalmát fejezte ki nemrég a projekt miatt, rámutatva: az országos helyreállítási tervben (PNRR) szereplő valamennyi beruházás közül a kolozsvári metró van a legnagyobb késésben, még a régészeti feltárás sem kezdődött el, miközben az első szakaszt 2026 júliusában be kell fejezni.

A kormány képviselői szerda délelőtt elkísérték Emil Boc polgármestert és Alin Tișét, a Kolozs Megyei Tanács elnökét az Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér kibővített termináljának avatására is. A terminál két külföldi járatokat és egy belföldi járatokat kiszolgáló utasfelvevő kapuval egészült ki 7200 négyzetméteren, a repülőgépek parkolására használható felület pedig majdnem  9000 négyzetméterrel nagyobb lett. A beruházás 365 708 900 lejből valósult meg, amiből 129 619 000 lej európai uniós támogatás, derült ki a Kolozs Megyei Tanács közleményéből.

A bukaresti politikusok jelenlétében írták alá az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti szakaszára tervezett viaduktok megépítéséről szóló szerződést is. A viaduktok megépítését szintén a PNRR keretében lehívható uniós pénzből finanszírozzák, a szerződés értéke 994,7 millió lej, emlékeztet az Agerpres. A versenytárgyalást egy törökországi és romániai cégekből álló társulás nyerte. A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) vezérigazgatója szerint a két viadukt megépítése azért húzódott el, mert az autópálya Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti szakaszának nyomvonalát a földcsuszamlások miatt kellett módosítani. Ez az a nyomvonalmódosítás, amely miatt tilatkoztak Magyarnádas lakói, amikor kiderült, hogy az egyik viadukt a falu temetője felett és a kertjeik végében haladna át.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!