Így épül az észak-erdélyi autópálya: a temetőjük fölé terveztek egy viaduktot, panaszolják Magyarnádas lakói

2023. október 20. – 10:13

Így épül az észak-erdélyi autópálya: a temetőjük fölé terveztek egy viaduktot, panaszolják Magyarnádas lakói
A magyarnádasi temető bejárata, ahol a tervek szerint a viadukt nagyjából a kereszt fölött haladna el – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakoznak a Kolozs megyei Magyarnádas lakói az ellen, hogy a falu temetője felett és a kertjeik végében haladjon át az észak-erdélyi autópálya egyik viaduktja. Miközben a módosított nyomvonalról hivatalosan senki sem értesítette a falubelieket, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő vállalat (CNAIR) még augusztusban kiírta a közbeszerzési eljárást a viadukt megtervezésére és megépítésére, igaz, hogy ezt egy török vállalat fellebbezése miatt most felfüggesztik. Megnéztük a helyszínt, ahol elméletileg 2025 nyarán már autóknak kellene suhanniuk.

Magyarnádason a neve ellenére ma már nem élnek magyarok. A falunak a 2021-es népszámlálás adatai szerint 260 lakosa van. Bár kicsi, és hétköznap délelőtt szinte senkit nem látni az utcákon, egyáltalán nem mondható csendesnek, ugyanis átszeli a Kolozsvárról Zilahon át Szatmárra tartó E81-es országút, amelynek a zaja a párhuzamos mellékutcákban is jól hallatszik, és csak a dombra épült házakhoz vezető földutakon halkul el. Még kevésbé lesz csendes, ha az autópálya földcsuszamlás miatt módosított nyomvonala tényleg közelebb kerül a házakhoz.

„Nem fogják leállítani a munkálatokat… ennek az útnak Bukarestet kellene összekötnie a világ többi részével” – érvelt egy helyi férfi, akitől arról érdeklődtünk, hogy hol találjuk a temetőt. Az autópálya munkálatait először a temetőből pillantottuk meg: innen látszik, hogy a távolban dolgoznak, a magyarnádasi szakasznál azonban régóta félbemaradtak a munkálatok. Az innen látható betonpillér pozíciójából ítélve elsőre úgy tűnik, hogy ha lesz viadukt, akkor az épp csak a temető sarka fölött húzódna, de egy sírt gondozó férfitól megtudtuk, a falubeliek azért tiltakoznak, mert az autópálya új nyomvonala a telek közepén szelné át a temetőt, sírok fölött áthaladva, nem messze egy ortodox kőtemplom romjaitól és a néhány megmaradt 19. századi, magyar feliratú sírkőtől.

 A temető mellett jelenleg is elhalad egy út, ez volt az autópálya eredeti nyomvonala, jelenleg pedig a munkagépek használják. A távolban az autópálya munkálatai folynak – Fotó: Tóth Helga / Transtelex  A temető mellett jelenleg is elhalad egy út, ez volt az autópálya eredeti nyomvonala, jelenleg pedig a munkagépek használják. A távolban az autópálya munkálatai folynak – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
A temető mellett jelenleg is elhalad egy út, ez volt az autópálya eredeti nyomvonala, jelenleg pedig a munkagépek használják. A távolban az autópálya munkálatai folynak – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Tavaly már felméréseket is végeztek a kertek végében és a temetőnél, mondta el Vasile Ducai, a viadukt elleni petíció kezdeményezője, akit munka közben találtunk a temetőhöz közeli utca egyik kertjében. Ha az autópályát a kertek végében építik meg, a házakhoz egészen közel, akkor beárnyékolja a kerteket, zajos lesz, szennyezni fog, de ha egy autó lehajt az útról, az is előfordulhat, hogy az egyik házban köt ki, sorolta az ellenérveket a magyarnádasi lakos. Vasile Ducai elmondása szerint a községközpontban, Magyargorbó polgármesteri hivatalánál hiába érdeklődtek, azt a választ kapták, hogy semmit sem tudnak az útügyi hatóság terveiről.

„A falubeliek egyrészt azért elégedetlenek, mert nem szeretnék, ha az autópálya átmenne a temetőn vagy a temető felett. Azt mondják, hogy találtak egy megoldást erre, és csak a temető bejáratánál és a temető után, 100 méterrel odébb állítanak majd fel egy-egy oszlopot. Nem tudom, milyen 100 méteres gerendát tudnának oda tenni… És ha a temető fölött menne is át az út, be kell majd menniük oda buldózerekkel, nagy gépekkel…” – mondta Vasile Ducai.

A magyarnádasiak kifogásolják azt is, hogy a CNAIR azután változtat a nyomvonalon, hogy az építési munkálatokhoz korábban több hektár mezőgazdasági területet sajátított ki és tett tönkre, gyümölcsösöket és a falu több ivóvízforrását is. „Ezt elfogadtuk, mert akarjuk az autópályát, én is jártam nyugaton, és tudom, mit jelent az, hogy nem kell behajtanod az autóval a faluba, mert ott vannak erre az autópályák. De az elfogadhatatlan, hogy anélkül, hogy szólnának nekünk, felébredünk, hogy a kert végében megjelennek a buldózerek, kitörik a szilvafákat, hogy utat csináljanak. Jött egy cég, hogy elvégezze a geológiai felméréseket” – mesélte Vasile Ducai. 2022 októberében emiatt a temetőnél tüntetést is szerveztek, amelyről több televízió is beszámolt.

A kerítés mögötti területen már több fát kidöntöttek a munkagépek a falubeliek szerint, amikor az új nyomvonalhoz felméréseket végeztek. Ez a nyomvonal közvetlenül a fényképen látható kerítés és egy ház mellett haladna el – Fotó: Tóth Helga / Transtelex A kerítés mögötti területen már több fát kidöntöttek a munkagépek a falubeliek szerint, amikor az új nyomvonalhoz felméréseket végeztek. Ez a nyomvonal közvetlenül a fényképen látható kerítés és egy ház mellett haladna el – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
A kerítés mögötti területen már több fát kidöntöttek a munkagépek a falubeliek szerint, amikor az új nyomvonalhoz felméréseket végeztek. Ez a nyomvonal közvetlenül a fényképen látható kerítés és egy ház mellett haladna el – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Az eredeti nyomvonalon már betonpilléreket, vízelvezető sáncot építettek, a domboldalon azonban jól látható rések tátonganak. A Magyarnádas és Magyarzsombor közötti szakaszon már 2021-ben felmerült a földcsuszamlás problémája, erről a Pro Infrastruktúra Egyesület drónvideót is készített a helyszínen. A magyarnádasiak szerint számolni kellett volna a földcsuszamlás veszélyével és megoldást kellene találni rá. „Ha nem képesek megcsinálni, jöjjön egy másik cég” – mondta Vasile Ducai, majd hozzátette: „nem vagyok mérnök, de nem látom a logikát abban, hogy a temető felett haladjon át az autópálya. Miért szükséges egy újabb egymilliárd lejes beruházás? Abból a pénzből nem lehetne megoldani ezt a problémát?” A munkálatok minőségével egyébként elégedetlenek voltak a falubeliek azért is, mert a vízhálózat és a talaj megbolydításával az agyag mind leszivárgott a házak udvarába.

A petíciót több mint 200-an aláírták, és a kormányhoz, a Nép Ügyvédjéhez, a Kolozs megyei prefektúrához és önkormányzathoz, a községközpont, Magyargorbó polgármesteri hivatalához és az ortodox egyházmegyéhez is eljuttatták. Választ egyelőre nem kaptak. Megkérdeztük Bálint Gyöngyi-Annát, Magyargorbó RMDSZ-es alpolgármesterét, aki azt mondta, a polgármesteri hivatalt az útügyi hatóság nem értesítette arról, hogy mik a tervek a Magyarnádason áthaladó autópályaszakasz építésével, az augusztusban kiírt közbeszerzési eljárásról sem tudtak, az utolsó hivatalos tájékoztatás, amit kaptak, az még a 2016-ban jóváhagyott területkisajátításokról szólt. Ezek egyébként szerepelnek a polgármesteri hivatal honlapján.

A domboldalon jól láthatóak a földcsuszamlás nyomai. Vasile Ducai magyarnádasi lakos szerint a víz utat tör magának lefele, az agyag pedig beszivárog a kertekbe – Fotó: Tóth Helga / Transtelex A domboldalon jól láthatóak a földcsuszamlás nyomai. Vasile Ducai magyarnádasi lakos szerint a víz utat tör magának lefele, az agyag pedig beszivárog a kertekbe – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
A domboldalon jól láthatóak a földcsuszamlás nyomai. Vasile Ducai magyarnádasi lakos szerint a víz utat tör magának lefele, az agyag pedig beszivárog a kertekbe – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter augusztus 9-én posztolt arról, hogy ellenőrizte az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében finanszírozott, Magyarnádas és Magyarzsombor, illetve a Magyarzsombor és Vaskapu közötti szakaszokat, és megállapította, hogy a kivitelező román cég, a Spedition UMB jól halad. Bejelentette ugyanakkor, hogy a földcsuszamlás miatt megváltoztatták a Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti szakasz nyomvonalát és a munkálatokra, pontosabban két viaduktra, az 1,2 kilométeres magyarnádasira és a két kilométeres pusztatopaira augusztus 3-án új közbeszerzési eljárást írtak ki. A beruházás értéke több mint egymilliárd lej lenne, a kivitelezési idő pedig 27 hónap.

Szeptember végén azonban eredményhirdetés helyett felfüggesztették, majd meghosszabbították a licitet, miután az érdeklődő építkezési vállalatok kérésére tisztáztak néhány kérdést. Október 18-án újabb fordulatot vett az ügy, az Ictas török vállalat ugyanis fellebbezett a kiírás ellen az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácsnál (CNSC), kifogásolva, hogy a CNAIR gyakorlatilag egy térképre húzott vonalra keres kivitelezőt, anélkül, hogy megvalósíthatósági tanulmányt vagy előzetes felméréseket bocsátott volna az érdeklődők rendelkezésére, számolt be az Economedia gazdasági portál. A CNSC-nek 30 napja lesz az óvás elbírálására, a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt pedig a beruházás kicsúszhat a PNRR-ben rögzített határidőből.

A Magyarnádas és a Szilágy megyei Vaskapu közötti 42 kilométeres autópályaszakaszon összesen 28 viadukt lesz, 11 kilométeren, ezek egy része már elkészült. Az A3-as, észak-erdélyi autópálya Bukarestet a borsi határátkelővel köti majd össze, Brassó és Kolozsvár érintésével. Eddig a Bukarest–Ploiești (62 km),a Barcarozsnyó–Keresztényfalva (6,3 km), a Kolozsvárt elkerülő Aranyosgyéres–Magyarnádas (61 km), a Marosvásárhely–Maroskece (36 km) és a Bors–Bihar (5,35 km) szakaszok készültek el belőle.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!