Döntött a kormány: a béremelés ügyében nem enged, szemüvegvásárlási támogatás viszont jár a közalkalmazottaknak

2024. május 23. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén a bizonyos közalkalmazotti kategóriáknak megítélt 10 százalékos béremelésről, illetve az 500 lejig terjedő szemüvegvásárlási támogatásról szóló sürgősségi rendeletet.

Az intézkedések a becslések szerint 2024-ben 1,2 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést, írja az Agerpres.

Mihai Constantin kormányszóvivő az ülést követően elmondta, a fizetésemelést két lépcsőben valósítják meg, júniustól 5 százalékkal, szeptembertől pedig újabb 5 százalékkal nőnek a bérek. Az intézkedés a központi közigazgatásban, a kulturális intézményekben, a diplomácia területén, a cégbíróságon, a kormány, a minisztériumok és a parlament alárendeltségében működő, kizárólag saját bevételekből finanszírozott intézményeknél és hatóságoknál, illetve a legtöbb 20 ezer fős települések polgármesteri hivatalaiban dolgozókat érinti.

A sürgősségi rendelet azt is előírja, hogy a megyei környezetvédelmi ügynökségek alkalmazottainak bérét hozzáigazítják az Országos Környezetvédelmi Ügynökség alkalmazottaiéhoz. Ez is két lépcsőben valósul meg, júniusban és szeptemberben – tette hozzá a szóvivő.

A jogszabály ugyanakkor lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy fejenként 500 lejig terjedő szemüvegvásárlási-támogatást biztosítsanak a munkaidejük jelentős részében képernyőnél dolgozó munkavállalóknak – mondta Mihai Constantin.

Mint írtuk, az érintett közalkalmazottak ma több tüntetést is szerveztek annak érdekében, hogy a bejelentett 10 százalék helyett 15-20 százalékos béremelést, illetve pótlékokat kapjanak. A kormány alkalmazottai spontán sztrájkkal bojkottálták a mai kormányülést, de utcára vonultak a környezetvédelmi ügynökségek, az Országos Cégbíróság, a Nemzeti Levéltár és a diszkriminációellenes tanács alkalmazottai is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!