Spontán sztrájkba léptek a kormányalkalmazottak, Ciolacu fenyegetőzik

2024. május 23. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét spontán tiltakozásba kezdtek csütörtökön a kormányalkalmazottak.

Noni-Emil Iordache, a Kormányalkalmazottak Szakszervezetének vezetője az Agerpresnek csütörtökön elmondta, hogy elégedetlenek a kabinet által beharangozott béremelések szintjével, és tiltakozásként 10 óra 45 perctől megszakítják a munkát és a Victoria-palota B jelzésű bejáratánál tüntetnek.

A mai kormányülés napirendjén szerepel az egyes költségvetési ágazatokban dolgozók bérével kapcsolatos intézkedésekről és egyes szervezeti kérdések szabályozásáról szóló rendelettervezet. A dokumentum elégedetlenséget váltott ki több ágazat dolgozóinak körében.

Marcel Ciolacu bírálta a kormányhivatalban dolgozók tiltakozását, mondván, hogy vannak alkalmazottak, akik tiltakoznak, azt állítva, hogy havi 1000 euró fölötti összegért túl sokat dolgoznak.

A miniszterelnök a kabinet ülésén elmondta, látta, hogy elégedetlenség van a kormány által jóváhagyni tervezett fizetésemeléssel kapcsolatban.

„Láttam, hogy vannak elégedetlenek ezzel a túl alacsonynak tartott emeléssel. Még a kormányban is vannak olyan alkalmazottak, akik tiltakoznak, hogy túl sokat dolgoznak havi 1000 és valamennyi euróért!

Hiszem, hogy mind a kormányban, mind a Parlamentben találhatunk megoldásokat a rugalmasabb személyzeti struktúrákra. A megtakarításokból aztán növelhetjük azoknak a fizetését, akik megérdemlik” – mondta a miniszterelnök a Spotmedia beszámolója szerint.

Ciolacu felkérte a minisztériumokat, hogy június 30-ig fejezzék be az átszervezéseket, hogy csökkentsék a költségvetésben dolgozók számát, ahogy ez idén már minden hónapban megtörtént.

„A fennmaradó minisztériumoknak is be kell fejezniük az átszervezést június 30-ig, hogy csökkentsék a közalkalmazottak számát, ahogy ez idén minden hónapban megtörtént” – tette hozzá.

Szintén ma a Győzelem téren a Környezetvédelmi, a Kereskedelmi Nyilvántartó, a Román Állami Levéltár, az Országos Diszkriminációellenes Tanács és más struktúrák alkalmazottai is tiltakoznak a bérek egyenlőtlensége és a diszkrimináció ellen. A gyűlést a Győzelem téren 13.30-ra hirdették meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!