Teljesítményüktől függetlenül is kedveznek a feltételek Soós és Kereskényi újrázásához

2024. május 20. – 11:30

Teljesítményüktől függetlenül is kedveznek a feltételek Soós és Kereskényi újrázásához
Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármestere a temesvári 16. RMDSZ-kongresszuson megtartott pártelnök-választáson leadja szavazatát – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyfordulós választási rendszer és a román pártok közötti kibékíthetetlen helyi ellentétek is kedveznek Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen a jelenlegi polgármesterek újrázásának a közelgő helyhatósági választásokon. Kereskényi Gábornak könnyebb dolga lesz, mert nyolc éve volt bizonyítani, míg Soós Zoltánban a látványosabb változásokra számító helyi magyarok egy része is csalódhatott. A felmérések szerint győzelmüket inkább csak az veszélyeztetheti, ha az újrázásukat készpénznek tekintő választóik nem mennek el szavazni.

A június 9-i önkormányzati választásokon idén is helyi szinten jóval túlmutató jelentősége lesz annak, hogy a jelentős, de ötven százalék alatti arányban magyarok lakta Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben sikerül-e újrázniuk a jelenlegi polgármestereknek, Soós Zoltánnak és Kereskényi Gábornak. Az RMDSZ számára politikai fegyvertényt, a parlamenti választások perspektívájában felhajtóerőt jelent, a magyar közösség nagy részének pedig a szívét dobogtatja, ha a két román többségű megyeszékhely magyar vezetésű város marad.

Három héttel a helyhatósági választások előtt úgy tűnik, hogy a két polgármester eddigi teljesítményétől függetlenül is kedvezőek a körülmények Soós és Kereskényi újrázásához. Azaz győzelmükhöz elegendő, ha az elmúlt harminc évben kitartóan etnikai alapon szavazó helyi magyar közösség támogatását megkapják. A mandátumuk megőrzésének kedvező külső tényezői közé a választási rendszer, az etnikai arányok és a politikai konjunktúra sorolható.

A polgármestereket 2012 óta egy fordulóban választják meg Romániában. E szerint az a jelölt győz, aki a szavazatok relatív többségét megszerezve az első helyen végez az eredményhirdetéskor. Voltak ugyan próbálkozások a kétfordulós rendszer visszaállítására – Klaus Iohannis államfő támogatásával – 2016-ban a Cioloș-kormány és 2020-ban az Orban-kormány idején, de ezek megbuktak 2020-ban, a kabinettel együtt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) koalícióra lépése után a rendszer megváltoztatása lekerült a napirendről, az ellenzék törvénymódosító javaslatát 2022-ben leseperte az asztalról a parlament.

A magyarázat egyszerű: az egyfordulós választások a tisztségben lévő polgármestereknek kedveznek, a romániai települések több mint 80 százalékát pedig PSD-s vagy PNL-s elöljárók vezetik, akiknek több mint kétharmada az elmúlt 12 évben újrázni tudott. A rendszer nyilván kedvez az RMDSZ-nek is a jelentősebb arányban magyarok lakta településeken, ahol a szavazatok 30-40 százaléka elegendő a győzelemhez. A legutóbbi népszámlálás becsült adatai szerint Marosvásárhely lakosságának 41,8 százaléka, Szatmárnémeti lakosságának 36,3 százaléka magyar. Mivel mindkét megyeszékhelyen több román párt indít jelöltet, a román választók szavazata megoszlik közöttük, így Soós és Kereskényi elviekben könnyedén megszerezheti a relatív többséget.

A politikai konjunktúra kedvez a két magyar polgármesternek olyan értelemben is, hogy a két legjelentősebb román alakulat, a közösen kormányzó PSD és a PNL Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben nem fogott össze ellenük. Ennek előzménye, hogy választási stratégiájuk februári bejelentésekor a koalíció vezetői közölték, nem kívánják erőltetni, mintegy felülről diktálni a helyi pártszervezetek együttműködését. Törekednek azonban az összefogásra azokon a településeken, amelyeket ellenzéki polgármesterek irányítanak.

Mint márciusban kiderült, a PSD és a PNL helyi szintű választási együttműködése csak az USR-s vezetőségű megyeszékhelyekre, Temesvárra, Brassóra, Bákóra, illetve Bukarestre terjed ki, s később egyébként a fővárosban csúfosan meg is bukott. Sajtóértesülések szerint a koalíció elemezte a marosvásárhelyi és a szatmárnémeti összefogás lehetőségét is, ami azonban nem valósult meg.

Ez azonban minden jel szerint nem a liberálisokon, hanem a szociáldemokratákon múlott. A PSD elnöke, Marcel Ciolacu február végén arról beszélt: nem tartja szerencsés hozzáállásnak, hogy a marosvásárhelyi román pártok a „magyar etnikumú románok” ellen fogjanak össze a közelgő önkormányzati választásokon. Néhány héttel később a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion egyenesen azzal vádolta Ciolacut, hogy a PSD lepaktált a korábbi koalíciós társ RMDSZ-szel. Vagyis megállapodott Kelemen Hunorékkal abban, hogy kormánypártok nem indítanak közös polgármesterjelölteket a magyar vezetésű erdélyi településeken.

Négy éve román szavazatokkal nyertek

Mindenesetre a román pártok megosztottsága négy évvel ezelőtt megalapozta Kereskényi Gábor és Soós Zoltán győzelmét. Előbbi politikusnak a 2020-as önkormányzati választásokon hét román ellenjelöltje volt Szatmárnémetiben, és a második mandátuma volt tét, azaz újrázni készült. Az RMDSZ jelöltjére végül 18 869-en szavaztak (51,9 százalék), többen, mint négy évvel korábban. A sokak által legfőbb kihívónak vélt Radu Panait, az USR-PLUS jelöltje ennél háromszor kevesebb, alig 6036 voksot kapott. Kereskényi ezzel voltaképp történelmet írt, ugyanis az elmúlt harminc évben még nem volt arra példa a Szatmárnémetiben, hogy egy újrázni készül polgármester 50 százalék fölötti eredményt érjen el egy fordulóban. Négy évvel korábbi eredményére is „rávert” több mint 1300 szavazattal úgy, hogy 2020-ban a járványhelyzet miatt kevesebben (37,21 százalékos volt a részvétel) járultak az urnák elé, mint 2016-ban. A számok pedig azt mutatják, hogy Kereskényi jelentős számú román szavazatot kapott, és a megválasztása nem függött a külső tényezőktől: akkor is nyert volna, ha a kétfordulós polgármester-választásokat tartanak.

Soós Zoltán jóval nehezebb helyzetben vágott neki a helyhatósági választásoknak 2020-ban Marosvásárhelyen. Városvezetőként korábban bizonyítani nem tudott, számára nem az újrázás, hanem az első mandátum megszerzése volt a tét. Olyan körülmények között, hogy a korábbi két évtized a választási kudarcok sorozatát, a magyar közösség (és az RMDSZ) szimbolikus térvesztését jelentette Marosvásárhelyen. Soós mellett szólt, hogy 2016-ban függetlenként ő tudta a leginkább megszorongatni az ötödik mandátumára pályázó Dorin Floreát, csak 1700 szavazat hiányzott a sikerhez. De a 2020-as győzelmét leginkább az segítette elő, hogy az akkorra már a román közösség körében is rendkívül népszerűtlen Florea nem próbálkozott újabb mandátummal, a román szavazatok pedig felaprózódtak a 12 román ellenjelöltje között.

Kereskényi Gábor beiktatása Szatmárnémeti polgármestereként a 2020-as helyhatósági választások megnyerése után – Fotó: Kereskényi Gábor hivatalos Facebook-oldala
Kereskényi Gábor beiktatása Szatmárnémeti polgármestereként a 2020-as helyhatósági választások megnyerése után – Fotó: Kereskényi Gábor hivatalos Facebook-oldala

Nyilván kellett a sikerhez az is, hogy formálisan függetlenként a kisebb ellenzéki magyar pártok is támogatták, illetve a kiváló kampányszakértőnek tartott Porcsalmi Bálint személyesen irányította a valóban professzionálisnak bizonyuló, a románokat is megszólító kampányát. Soós Zoltán végül Kereskényihez hasonlóan abszolút győzelmet szerzett: támogatottsága 45,92 százalékos részvétel mellett 50,53 százalékos volt, 28211 szavazatot kapott, szemben a fő riválisának számító és Dorin Florea jobbkezének tartott Claudiu Maior korábbi alpolgármester 9527 szavazatával. Az eredmények azt mutatták, hogy jelentős számú román szavazatot kapott, és akkor is nyert volna, ha a kétfordulós polgármester-választásokat tartanak.

Mi várható június 9-én?

Kereskényi Gábor Szatmárnémetiben a harmadik polgármesteri mandátumra pályázik, és ezúttal nem hét, hanem hat jelölttel kell megküzdenie:

  • Radu Roca – PSD;
  • Adelin Ghiarfaș – Jobboldal Ereje;
  • Radu Panait – Egyesült Jobboldal Szövetség (USR-PMP);
  • Ciprian-Lucian Tișea – AUR;
  • Vasile Palincaș – S.O.S. Románia;
  • Dan Băbuț – Hazafiak Pártja.

Első látásra feltűnik, hogy a listán nem szerepel liberális jelölt. Ennek előzménye az, hogy a PNL Szatmár megyei elnöke, a nacionalista kirohanásairól ismert Adrian Cozma parlamenti képviselő első perctől a PSD-vel való helyi összefogást erőltette Kereskényi Gábor és Pataki Csaba RMDSZ-es Szatmár megyei tanácselnök ellenében. A szatmári magyar sajtó szerint a politikus áprilisban kész tényként tálalta a két kormánypárt helyi megállapodását, de a PSD megyei szervezetének elnöke, Mircea Govor többször is határozottan elhatárolódott egy ilyen szövetségtől. Ez annyira ingerelte a megyei tanácselnöki tisztségért induló Cozmát, hogy végül Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu országos pártelnökök segítségét kérte a Szatmár megyei szociáldemokraták „észhez térítéshez”. Azonban ez a próbálkozása sem vezetett sikerhez. Cozma ezután döntött úgy, hogy a PNL-nek inkább nem lesz polgármesterjelöltje. „Nem akarok pusztán azért indítani egy jelöltet, hogy 14-15 százalékot kapjon, és ezzel az RMDSZ jelenlegi polgármesterét segítse” – jelentette ki, de azt nem tette hozzá, hogy a PNL ilyen körülmények között kit támogat. Sokat sejtető azonban, hogy az AUR elnöke, George Simion, május elsején bejelentette: pártja nem indít tanácselnökjelöltet Szatmáron, hanem Adrian Cozmát támogatja, mert a cél az RMDSZ-es vezetés eltávolítása, és ő nem akarja megosztani a román szavazatokat.

Szatmárnémeti polgármestere Lázár János magyarországi építésügyi miniszterrel látogatja sorra a városban zajló munkálatokat – Fotó: Balog Zsolt / Kereskényi Gábor hivatalos Facebook-oldala
Szatmárnémeti polgármestere Lázár János magyarországi építésügyi miniszterrel látogatja sorra a városban zajló munkálatokat – Fotó: Balog Zsolt / Kereskényi Gábor hivatalos Facebook-oldala

Még április elején megjelent egy felmérés a szatmárnémeti helyi román sajtóban, amelyik Kereskényi Gábor nagy arányú, közel 58 százalékos győzelmét vetíti előre. E szerint Radu Roca korábbi PSD-s prefektus mindössze 24 százalékot, a Jobboldal Erejének jelöltje, Adelin Ghiarfaș 8,1 százalékot szerezne. A közvélemény-kutatás megbízhatóságáról nincsenek információink, de a szatmárnémeti közhangulatra és a politikai erőviszonyokra rálátással rendelkező helyi sajtós forrásaink szerint a jósolt eredmény nem állhat távol a valóságtól. „Kereskényinek nyolc évig volt alkalma bizonyítani, felújította a városközpontot, épül a harmadik Szamos-híd, és a szatmáriak elégedettek a munkájával. Ráadásul jó érzékkel a kampányra időzítette néhány fontos beruházás, például a Szamos fölötti gyalogoshíd átadását” – magyarázta Transtelexnek egy helyi újságíró, hozzátéve, hogy a szatmáriak egyik fájó pontjának – a Kereskényi-mandátum fekete foltjának – számító Pannónia szálló ügye is kimozdulni látszik a holtpontról. De a jelölt Magyar Loránd képviselő vezette kampánycsapata külső (fideszes) segítséget is hívott. A múlt héten Szatmárnémetiben járt Lázár János magyarországi építési és közlekedési miniszter, és Kereskényi a NER-kedvenc Rákay Philippel is színpadra állt a hét végén a Most vagy soha! bemutatóján. Ilyen körülmények között Kereskényi győzelmét csak az veszélyeztetheti, ha az újrázását készpénznek tekintő választói nem mennek el szavazni. Ezt a kockázatot az RMDSZ Szatmár megyei elnöke, Pataki Csaba is felismerte, aki több kampányrendezvényen is felhívta már rá a figyelmet.

Soós Zoltán több okból is a Kereskényi Gáborénál nehezebb feladat előtt áll Marosvásárhelyen, bár nyilvánvalóan neki kedvez, hogy hét ellenjelölttel kell majd megküzdenie, akik között megoszlanak majd a román szavazatok:

  • Rodica Baciu – független;
  • Cosmin Pop – független;
  • Dorin Florea – független;
  • Horaţiu Suciu – független;
  • Radu Pescar – Egyesült Jobboldal Szövetség;
  • Radu Bălaş – POL;
  • Cristian Vântu – AUR.

Szatmárnémetihez hasonlóan Marosvásárhelyen is a PNL volt az a párt, amelyik az AUR-ra is kiterjedő román összefogást sürgetett a magyar városvezető ellen. A megyei szervezetük elnöke, Ciprian Dobre tavalyi felhívása visszhang nélkül maradt, mint ahogy a PSD-vel való helyi szintű együttműködés sem valósult meg, így a liberálisok stratégiát váltottak. Idén februárban a PNL helyi tanácsosa, Horațiu Suciu szívsebész bejelentette, hogy függetlenként pályázza meg a polgármesteri tisztséget. A szándék nyilvánvalóan az volt, hogy pártok fölött álló, elismert szakemberként felsorakoztassa maga mögé a román választókat, és akár magyar szavazatokat is szerezzen. A legnagyobb meglepetést azonban Dorin Florea okozta, aki április elején jelentette be, hogy szeretne független jelöltként visszatérni a marosvásárhelyi városházára. A PSD nem indított önálló jelöltet, viszont a szociáldemokratákhoz márciusban visszatérő Claudiu Maior folyamatosan Florea mellett áll a várost húsz éven keresztül vezető volt polgármester kampányrendezvényein. „A kampányban jelenleg a legaktívabb Florea, sok az érdeklődő a lakossági fórumain. A PNL csak ímmel-ámmal kampányol Suciunak, úgy tűnik, mintha elengedték volna ezt a történetet” – magyarázta a Transtelexnek egy marosvásárhelyi újságíró.

Soós Zoltán találkozója a város kulturális intézményeinek vezetőivel. Balról jobbra: Pál D. Attila színházigazgató, Frunda Csenge RMDSZ-es városi tanácsos, Kovács Mihály Levente kampányigazgató, városi RMDSZ-elnök, a Maros Megyei Tanács alelnöke – Fotó: Maris Cristian Daniel /Soós Zoltán hivatalos Facebook-oldala
Soós Zoltán találkozója a város kulturális intézményeinek vezetőivel. Balról jobbra: Pál D. Attila színházigazgató, Frunda Csenge RMDSZ-es városi tanácsos, Kovács Mihály Levente kampányigazgató, városi RMDSZ-elnök, a Maros Megyei Tanács alelnöke – Fotó: Maris Cristian Daniel /Soós Zoltán hivatalos Facebook-oldala

A városban tudomásunk szerint egyetlen olyan felmérés készült, még április elején, amelynek az eredményei nyilvánosságra kerültek. Ez a közvélemény-kutatás szoros választási eredményeket jósolt: Soós Zoltánnak 27,3, Horaţiu Suciunak 24,9, Dorin Floreának pedig 22,9 százalékot, a bizonytalanok aránya az adatfelvételkor 23 százalék volt. Ezek a számok is azt mutatják, hogy a választási küzdelem Marosvásárhely jelenlegi polgármestere számára a román szavazatok felaprózódása ellenére sem lesz sétagalopp. Négy évvel ezelőtt támogatottsága elolvadásának több oka is van. Az egyik kétségkívül a „nehéz örökség”: Soós Zoltán üres kasszát és borzalmas állapotokat talált hivatalba lépésekor a városházán, vagyis mélyről indulva kellett eredményeket felmutatnia. Dolgát nehezítette, hogy idén – vagyis éppen a választási évben – Marosvásárhely volt az a magyarok lakta megyeszékhely, ahol a legnagyobb arányú a forráscsökkenés a múlt évhez képest, a legkisebb az egy főre jutó összbevétel, és szintén a legkisebb a beruházásokra fordított összegek aránya a büdzsében. Ezt a Transtelexnek Soós azzal magyarázta: a város számára már az is teljesítményt jelentett, hogy sikerült megfordítani a Dorin Florea mandátuma alatt tapasztalt negatív rendet.

Nyilván az sem kedvezett a polgármesternek, hogy tavaly májusban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) büntetőeljárást indított ellene négyrendbéli hivatali visszaélés gyanújával egy városházi alkalmazásokkal kapcsolatos ügyben. A polgármesteri hivatal és vezetője azt követően kerülhetett a DNA figyelmének a középpontjába, hogy a Recorder közzétett egy tényfeltáró anyagot arról, amelyben dokumentumok alapján bemutatták, hogy a polgármesteri hivatalban bizonyos érdekszférába tartozó embereknek kedvező módon írnak ki versenyvizsgát különböző posztok betöltésére. A teljes képhez tartozik azonban, hogy a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyében ártatlanul hurcolt meg embereket a DNA, így meglehetősen népszerűtlen intézmény lehet a helyi magyar közösségben.

De helyi forrásaink szerint talán az árthat a leginkább Soós Zoltánnak, hogy a Kovács Mihály Levente városi RMDSZ-elnök vezette kampánycsapat túlságosan is biztosra veszi a polgármester újrázását. Magabiztosságukat egy belső felmérés alapozza meg, amelynek eredményeit néhány hete egy sajtóbeszélgetésen ismertették- a helyi magyar újságírókkal. Ennek adatai szerint Soós támogatottsága jóval magasabb annál, mint amint az április elején nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás mutat. „A polgármester környezetéhez tartozó RMDSZ-es politikusok a mellüket döngetve állítják, hogy Soós győzelme borítékolható” – nyilatkozta egyik forrásunk.

Az RMDSZ országos vezetése mindenesetre bizakodik a marosvásárhelyi és a szatmárnémeti polgármester újrázásában. Egy név nélkül nyilatkozó politikus a Transtelexnek elmondta, hogy ők úgy látják: Kereskényinek jóval könnyebb a dolga Soósnál, mert volt nyolc éve bizonyítani, így újra jelentős számú román szavazatot szerezhet, miközben Marosvásárhelyen a látványosabb változásokra számító magyarok egy része elégedetlen a városvezetéssel. „Soósnak viszont nagyon jól fogott Dorin Florea visszatérése. Őszintén szólva nem is értjük, hogy Floreát mi motiválja, hiszen tisztában lehet azzal, hogy indulása a magyar polgármesternek kedvez” – nyilatkozta forrásunk.

Frissítés

Megkereste a Transtelexet Kovács Mihály Levente kampányigazgató, aki cáfolta a helyi forrásainknak azt az állítását, miszerint Soós Zoltán kampánycsapata hátradőlt ezekben a hetekben. Közlése szerint a cikkünkben említett, több héttel ezelőtt tartott sajtóbeszélgetésen egy év elején készült felmérést ismertettek, amelyből az derül ki, hogy a román választók mobilizáltsága nagyobb lesz a magyarokénál a helyhatósági választásokokon, és a polgármester megítélése a magyarok körében sem maradéktalanul pozitív. „Vagyis éppenséggel arról volt szó ezen a sajtóbeszélgetésen, hogy nem szabad hátradőlni, mobilizálni kell a magyar választókat. Annál is inkább, mert most, a választások előtt három héttel azt tapasztaljuk, hogy a Dorin Floreán kívül a román jelöltek alig kampányolnak, mintha utat szeretnének engedni a volt polgármesternek a győzelemhez” – magyarázta. Azt nem zárta ki, hogy a Soós környezetében lehetnek olyan RMDSZ-es politikusok vagy tisztségviselők, akik elbízták magukat, de szerinte legfeljebb olyan személyekről lehet szó, akiknek semmilyen felelősségük nincs a kampányban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!