Büntetőeljárás indult Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester ellen hivatali visszaélés miatt

2023. október 27. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tájékoztatta a marosvásárhelyi önkormányzatot, hogy Soós Zoltán polgármester ellen több hivatali visszaélés miatt is eljárás indult a városi közigazgatásba való alkalmazások ügyében. A tájékoztatás azt a célt szolgálta, tudtuk meg Borsos Csabától, Soós Zoltán sajtófelelősétől, hogy a városi tanács eldöntse, részt kíván-e venni a perben sértett félként. Borsos nem tudott arra válaszolni, hogy lesz-e tanácsülés, ahol erről fognak tárgyalni, viszont úgy vélte, mivel az RMDSZ többségben van a tanácsban, gyakorlatilag az RMDSZ-es frakció döntheti el, hogy belép-e az önkormányzat a perbe vagy sem. Erről hétfőn tájékoztatják a nyilvánosságot, közölte a Transtelexszel Borsos. Hozzátette: a korrupcióellenes ügyészség közleményét nem óhajtják ennél bővebben kommentálni.

A DNA marosvásárhelyi szolgálata 2023. május 23-i végzése értelmében büntetőeljárást rendelt el Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester ellen a következő vétségek miatt:

  • egy személy áthelyezése a marosszentgyörgyi városházáról, ahol szerződéses alkalmazott volt, nem pedig köztisztviselő, a szociális osztály igazgatói posztjára,
  • a jeddi önkormányzati titkár áthelyezése a Marosvásárhelyi Önkormányzat I. számú jogtanácsosi pozíciójába a Köztisztviselők Országos Ügynökségének értesítése nélkül,
  • négy új személyi tanácsadó felvétele a két meglévő mellé a szervezeti félépítésben előírt álláshelyek számának túllépésével.

Amint a Transtelexen beszámoltunk róla a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és Soós Zoltán azt követően kerülhetett a DNA figyelmének a középpontjába, hogy a Recorder közzétett egy tényfeltáró anyagot arról, amelyben dokumentumok alapján bemutatták, hogy a polgármesteri hivatalban úgy írnak ki versenyvizsgát különböző posztok betöltésére, hogy az bizonyos érdekszférába tartozó embereknek kedvezzen. Több, a marosvásárhelyi városháza alkalmazottai között keringő felvétel, amely a Recorder birtokába is került, azt mutatta, hogy a polgármester személyes tanácsadói – Marius Libeg és Ioana Ciotlăuș – hogyan diktálják a feltételeket és szervezik a versenyvizsgákat a PSD-sek javára.

A Recorder munkatársai akkor Soós Zoltán polgármestert is megkérdezték, aki azt állította: nem jutott el hozzá olyan információ, miszerint nem a szabályoknak megfelelően történnének az alkalmazások a hivatalban és a hivatalhoz tartozó hatóságoknál. Az eset kirobbanása után Soós menesztette is a két, hivatali visszaéléssel megvádolt tanácsadóját.

A DNA ügyészei már többször is kiszálltak a polgármesteri hivatalhoz. Először tavaly októberben egy helyi médiaorgánumnak adott interjújában erősítette meg Soós a vizsgálódás tényét, majd idén februárban már a Facebookon jelentette be a polgármester ismét kiszállt a DNA a polgármesteri hivatalhoz.

Májusban aztán maga Soós ismerte el, hogy ellene folyik a vizsgálódás, és ezt is a Facebook-oldalán közölte. Megnéztük most is a polgármester politikusi oldalát, van-e valamilyen bejelentése a büntetőeljárás elindításával kapcsolatban, de a Bernády-tér átadásáról készült fotókon kívül más információt nem osztott meg eddig a városvezető. A közelgő önkormányzati választásokon történő indulásra is rányomja majd bélyegét a büntetőeljárás: ha nem is lesz jogerős döntés és indulhat majd az újabb polgármesteri mandátumért, Soós kihívói egészen biztosan felhasználják a korrupciós vádakat ellene.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!