A szatmári PNL-sek kizáratnák az RMDSZ-t a kormányból, mert szerintük a vezetői nem köszöntötték a románokat a nemzeti ünnepen

2022. december 2. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ kormányból való kizárását kéri Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei elnöke. A helyi RMDSZ-szel nem túl jó viszonyt ápoló képviselő a Digi24 szerint ezúttal azzal indokolta kérését, hogy az RMDSZ vezető politikusai közül senki sem üzent a románoknak december elseje alkalmából. A lap ehhez hozzáteszi, hogy egyedül Novák Eduárd sportminiszter tette meg ezt a Facebookján.

„Még az RMDSZ hivatalos oldalán sem látható semmiféle üzenet. (…) Mégis hogyan állíthatod, hogy egy országot képviselsz, ha egyértelműen az iránta érzett megvetésed mutatod ki? Március 15. alkalmából, a magyarok iránti tiszteletből mi mindig felköszöntöttük őket. Nem azt kérjük tőlük, hogy örüljenek ennek a napnak, de mégis, számtalan képviselőjük tölt be köztisztséget.

Az RMDSZ a romániai magyarság számarányához képest sokkal nagyobb képviselettel rendelkezik, mert nagy előnyt jelent számukra a jelenlegi szavazási rendszer. Mindezek ellenére azt látjuk, hogy nem tisztelik a román nemzetet. Úgy gondolom, hogy újra kellene alakítani kormányzást” – fogalmazott Cozma.

A szatmárnémeti RMDSZ-es polgármesterről, akivel korábban már nagyon elmérgesedett a viszonya, ezúttal nem tesz említést, tény viszont, hogy Kereskényi Gábor a Facebookján felköszöntötte a románokat:

A Szatmár megyei politikus legutóbb július végén kérte az RMDSZ kormányból való leváltását, amikor a Romániában nagy felháborodást váltott ki Orbán Viktor tusványosi beszéde, a román politikusok egy része pedig számon kérte Kelemen Hunortól és Tánczos Barna környezetvédelmi minisztertől, hogy miért tapsolták meg a magyar miniszterelnök rasszista üzenetét.

Adrian Cozma és az általa vezetett frakció idén szakított a szatmári RMDSZ-szel, ami kemény vádaskodásba és alpári sértegetésbe torkollott, és ennek a következménye volt, hogy a liberális alakulat lemond a két szatmárnémeti alpolgármesteri tisztségről, valamint a megyei önkormányzat két alelnöki funkciójáról, melyet addig a PNL politikusai töltöttek be. A szatmári liberálisok akkor azt kifogásolták, hogy szerintük az RMDSZ egyeduralomra tör és kettős, bukaresti és budapesti irányítás alatt állnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!