A szatmári PNL-sek kizáratnák az RMDSZ-t a kormányból, mert szerintük a vezetői nem köszöntötték a románokat a nemzeti ünnepen

2022. december 2. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ kormányból való kizárását kéri Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei elnöke. A helyi RMDSZ-szel nem túl jó viszonyt ápoló képviselő a Digi24 szerint ezúttal azzal indokolta kérését, hogy az RMDSZ vezető politikusai közül senki sem üzent a románoknak december elseje alkalmából. A lap ehhez hozzáteszi, hogy egyedül Novák Eduárd sportminiszter tette meg ezt a Facebookján.

„Még az RMDSZ hivatalos oldalán sem látható semmiféle üzenet. (…) Mégis hogyan állíthatod, hogy egy országot képviselsz, ha egyértelműen az iránta érzett megvetésed mutatod ki? Március 15. alkalmából, a magyarok iránti tiszteletből mi mindig felköszöntöttük őket. Nem azt kérjük tőlük, hogy örüljenek ennek a napnak, de mégis, számtalan képviselőjük tölt be köztisztséget.

Az RMDSZ a romániai magyarság számarányához képest sokkal nagyobb képviselettel rendelkezik, mert nagy előnyt jelent számukra a jelenlegi szavazási rendszer. Mindezek ellenére azt látjuk, hogy nem tisztelik a román nemzetet. Úgy gondolom, hogy újra kellene alakítani kormányzást” – fogalmazott Cozma.

A szatmárnémeti RMDSZ-es polgármesterről, akivel korábban már nagyon elmérgesedett a viszonya, ezúttal nem tesz említést, tény viszont, hogy Kereskényi Gábor a Facebookján felköszöntötte a románokat:

A Szatmár megyei politikus legutóbb július végén kérte az RMDSZ kormányból való leváltását, amikor a Romániában nagy felháborodást váltott ki Orbán Viktor tusványosi beszéde, a román politikusok egy része pedig számon kérte Kelemen Hunortól és Tánczos Barna környezetvédelmi minisztertől, hogy miért tapsolták meg a magyar miniszterelnök rasszista üzenetét.

Adrian Cozma és az általa vezetett frakció idén szakított a szatmári RMDSZ-szel, ami kemény vádaskodásba és alpári sértegetésbe torkollott, és ennek a következménye volt, hogy a liberális alakulat lemond a két szatmárnémeti alpolgármesteri tisztségről, valamint a megyei önkormányzat két alelnöki funkciójáról, melyet addig a PNL politikusai töltöttek be. A szatmári liberálisok akkor azt kifogásolták, hogy szerintük az RMDSZ egyeduralomra tör és kettős, bukaresti és budapesti irányítás alatt állnak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!