A Csíki Székely Múzeum is csatlakozik az országos tiltakozáshoz

2024. április 10. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

Japán sztrájkba léptek kedden a Csíki Székely Múzeum munkatársai, így csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége által múlt héten elindított országos tiltakozáshoz, amellyel méltó bérezést követelnek a múzeumi és könyvtári dolgozóknak.

„Úgy véljük, hogy a kultúra sajnálatos módon háttérbe szorul, jelentősége csökken stratégiai fontosságának ellenére. Tevékenységünk, szakmai tudásunk, örökségünk értékét veszíti jelen körülmények között.

A japán sztrájk egyik célja, megszüntetni a különböző kulturális intézményekben dolgozók bérezési rendszerében létező egyenlőtlenségeket, és múzeumi alkalmazottként szakmai felkészültségünkhöz méltó bérezésben részesülni.

Tiltakozunk a diszkriminatív bérpolitika és a kormány képviselői által nyilvánosan megfogalmazott ígéretek be nem tartása ellen” – áll a Csíki Székely Múzeum Facebook-oldalán közzétett közleményben. Mint írták, a múzeum munkatársai tiltakozásuk jeléül fehér karszalagot viselnek az intézményben, illetve a régészeti ásatások helyszínein is, de a múzeum működését a tiltakozás nem befolyásolja.

Múlt héten több romániai múzeum és könyvtár dolgozói japán sztrájkba léptek 20 százalékos béremelést követelve, amit a kulturális minisztérium korábban megígért nekik, de az április 1-jei határidőig nem történt előrelépés az ügyben. A szakszervezeti tagok általános sztrájkot helyeztek kilátásba május második felére, illetve tüntetést május 18-ra, a múzeumok éjszakájára.

Raluca Turcan kulturális miniszter pénteken ismét megígérte, hogy nőni fog a múzeumi és könyvtári alkalmazottak bére, ahhoz hasonló mértékben, ahogy a tanügyminisztérium kezelésében álló múzeumok és könyvtárak dolgozóinak fizetése. Az ezt előíró kormányrendeletet már előkészítették, jóváhagyta a pénzügyminisztérium is, már csak a kormány kell döntsön róla, idézte a tárcavezetőt az Agerpres.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!