Június 15-én tartják a Kolozsvári Pride felvonulást

2024. május 2. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei Kolozsvár Pride leglátványosabb és legtöbb embert vonzó rendezvényét, a felvonulást június 15-én, szombaton tartják – jelentették be a szervezők, a Queer Sisterhood Cluj és a Pride Egyesület a Facebookon.

A felvonulás a június 10. és 16. között tartandó Kolozsvár Pride hét része lesz, amelyen kulturális, tájékoztató és figyelemfelhívó rendezvényeket szerveznek azért, hogy – megfogalmazásuk szerint – „elősegítsék társadalmunk minden tagjának a tiszteletét és elfogadását”.

Azt írják, olyankor szervezik meg a rendezvényt, amikor a kormányok ugyan megtagadják a LMBTQ+ emberek elismerését és védelmét, de a román társadalom készen áll a változásra. A szervezők ezzel arra utaltak, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának tavaly szeptemberi döntése értelmében a kormánynak meg kell teremtenie az azonos nemű párok alkotta családok elfogadásának és védelmének jogi keretét, de a politikusok a konzervatív romániai társadalomra hivatkozva egyelőre próbálják ezt elkerülni. Félig-meddig erre reakcióként az Accept jogvédő szervezet márciusban egy közvélemény-kutatást is közölt, amiből az derült ki, hogy először kerültek többségbe azok, akik támogatják, hogy az azonos nemű párokat is ismerjék el jogilag.

A felvonulásra a gyülekező 14 órától lesz a Főtéren. A szervezők egyelőre más részletet nem osztottak meg az eseménnyel kapcsolatban.

Az idei lehet a hetedik Pride felvonulás Kolozsváron. Az elsőt még 2017-ben tarották egy borongós szombat délelőtt, ezen körülbelül nyolcszáz tüntető tett egy rövid sétát a Garibaldi és Napoca híd között, a Szamosnak az Arénával szemközti oldalán. 2019-ben indulhatott először a felvonulás a Főtérről.

2020-ban a járvány miatt elmaradt a Pride, de 2021-ben újra megszervezték. A legnagyobb tömeg valószínűleg a 2022-es eseményen volt, amikor a járványügyi intézkedések megszüntetése után mintegy 3-5 ezer ember vonult fel a szikrázó napsütésben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!