Románia miniszterelnöke: Megelőztük Magyarországot, és rövidesen itt lesznek a térség legjobban fizetett alkalmazottai!

2024. május 1. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

Ciolacu azt üzente a május elsejei munkaszüneti napon dolgozóknak, hogy a kormány értékeli az erőfeszítéseiket, és szociáldemokrata párttársaival együtt továbbra is küzdeni fog azért, hogy jövedelmük növekedjen. Hozzátette: a bérek tekintetében Románia már megelőzte Magyarországot, és rövidesen a romániaiak lesznek a térség legjobban fizetett alkalmazottai.

A kormányfő így fogalmazott: „Miután megelőztük Magyarországot, meggyőződésem, hogy Lengyelországot is megelőzhetjük, és hamarosan a románok lesznek a legjobban fizetett munkavállalók Európa ezen részén! Mert megérdemlik!”

Az Agerpres beszámolója szerint a román miniszterelnök május elseje alkalmából köszönetet mondott azoknak, akik megszakítás nélkül dolgoznak az alapvető szolgáltatások biztosításáért, akár az állami, akár a magánszektorban.

A kormányfő szerdán a Facebook-oldalán beszámolt arról, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) főpolgármester-jelöltjével, Gabriela Fireával együtt felkereste a bukaresti tömegközlekedési vállalat egyik telephelyét, ahol sofőrökkel, szerelőkkel és diszpécserekkel beszélgetett. „Számukra május elseje szokványos munkanap” – írta bejegyzésében.

Amint a Telex is megírta a Portfolio nemrégiben összehasonlító elemzése nyomán, a román munkavállalók életszínvonala magasabb, mint a magyaroké. Az is kiderül, hogy a romániai fizetések meghaladták a magyarországiakat. Valójában már 2023 márciusában történelmi pillanatként regisztrálták, hogy az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson mért román GDP utolérte a magyart, és most, egy év múlva, már meg is haladta azt.

A Portfolio azt írta, hogy az elmúlt tíz évben fokozatosan csökkent a románok és a magyarok közötti különbség, és a 2023-as volt az első év, amikor a keleti szomszédunk bérei elénk kerültek. A lap az Eurostat adatai alapján külön vizsgálta az egyfős háztartások és kétgyerekes, két felnőttes háztartások vásárlóerő-paritáson számított éves bérét, ebből az adórendszerek gyerekek utáni kedvezményei is látszanak. Itt Magyarország sokáig jobban állt, de időközben elinflálódott a családi adókedvezmény, így most már előzi Magyarországot Románia.

A román gazdaság gyorsabban nőtt, mint a magyar, és a románok többet is fogyasztottak, mint a magyarok, írja a Capital is, hozzátéve, hogy az elmúlt tíz évben a románok és a magyarok közötti különbség folyamatosan csökkent. Most már az új cél utolérni és meghaladni Lengyelországot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!