Románia utolérte Magyarországot a gazdasági fejlettség legfontosabb mutatójában

2023. március 23. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson mért román GDP utolérte a magyart – derül ki az Eurostat előzetesnek számító csütörtöki statisztikáiból.

A mutatóban Románia 2021-ben még az uniós átlag 74,1%-át érte el, ez az arány 2022-re 77%-ra emelkedett. Kisebb mértékben mint Románia, de Magyarország is előrelépett ebből a szempontból: 2021-ben még 75% volt az ország vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP-je, a friss adatok szerint a mutató 2022-ben 77%-ra nőtt.

Románia és Magyarország ezen a téren megelőzi Lettországot (74%), Horvátországot (73%), Görögországot (68%), Szlovákiát (67%) és Bulgáriát (59%), de két százalékpontos a lemaradása Lengyelországgal (79%) szemben.

Az élen nem történt változás 2021-hez képest: a legmagasabb egy főre jutó GDP-je Luxemburgnak van, őket továbbra is Írország követi a listán. Luxemburg kiemelkedő teljesítményét az Eurostat a Telex szerint azzal magyarázza, hogy sok külföldi dolgozik az országban, ezért úgy járulnak hozzá a GDP-hez, hogy nem tartoznak Luxemburg lakosságához.

Írország a második helyen áll az EU-tagállamok között, 134%-kal az uniós átlag felett, őket Dánia, Hollandia, Ausztria és Belgium követi, ahol az egy főre jutó GDP több mint 20%-kal haladja meg az EU-átlagot. Az egy főre jutó ír GDP magas szintjét részben a szellemi tőkébe fektető nagy multinacionális cégek jelenlétével magyarázzák.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!