Románia utolérte Magyarországot a gazdasági fejlettség legfontosabb mutatójában

2023. március 23. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson mért román GDP utolérte a magyart – derül ki az Eurostat előzetesnek számító csütörtöki statisztikáiból.

A mutatóban Románia 2021-ben még az uniós átlag 74,1%-át érte el, ez az arány 2022-re 77%-ra emelkedett. Kisebb mértékben mint Románia, de Magyarország is előrelépett ebből a szempontból: 2021-ben még 75% volt az ország vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP-je, a friss adatok szerint a mutató 2022-ben 77%-ra nőtt.

Románia és Magyarország ezen a téren megelőzi Lettországot (74%), Horvátországot (73%), Görögországot (68%), Szlovákiát (67%) és Bulgáriát (59%), de két százalékpontos a lemaradása Lengyelországgal (79%) szemben.

Az élen nem történt változás 2021-hez képest: a legmagasabb egy főre jutó GDP-je Luxemburgnak van, őket továbbra is Írország követi a listán. Luxemburg kiemelkedő teljesítményét az Eurostat a Telex szerint azzal magyarázza, hogy sok külföldi dolgozik az országban, ezért úgy járulnak hozzá a GDP-hez, hogy nem tartoznak Luxemburg lakosságához.

Írország a második helyen áll az EU-tagállamok között, 134%-kal az uniós átlag felett, őket Dánia, Hollandia, Ausztria és Belgium követi, ahol az egy főre jutó GDP több mint 20%-kal haladja meg az EU-átlagot. Az egy főre jutó ír GDP magas szintjét részben a szellemi tőkébe fektető nagy multinacionális cégek jelenlétével magyarázzák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!