Jobban élnek az emberek Romániában, mint Magyarországon

2024. április 30. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

2023-ban először jobban kerestek az emberek Romániában, mint Magyarországon, legalábbis a vásárlóerő-paritáson számolt érték alapján – írja a Portfolio az Eurostat adatai alapján. A lap az éves nettó keresetet vette alapul vásárlóerő-paritáson, ami azt jelenti, hogy megpróbálják kiszűrni az egyes országok eltérő árszintjeiből fakadó eltéréseket, azaz azt próbálják kifejezni, hogy egységnyi pénzért mennyi árut és szolgáltatást lehet venni az adott gazdaságban.

A régiós országok közül Lengyelországban a legmagasabb a fizetés, ami ugyan mindenhol emelkedett, de a legnagyobb ütemben Romániában nőtt. A Portfolio azt írja, hogy az elmúlt tíz évben fokozatosan csökkent a románok és a magyarok közötti különbség, és a 2023-as volt az első év, amikor a keleti szomszédunk bérei elénk kerültek. A lap az Eurostat adatai alapján külön vizsgálta az egyfős háztartások és kétgyerekes, két felnőttes háztartások vásárlóerő-paritáson számított éves bérét, ebből az adórendszerek gyerekek utáni kedvezményei is látszanak. Itt Magyarország sokáig jobban állt, de időközben elinflálódott a családi adókedvezmény, így most már előz minket Románia. Szlovákia és Bulgária viszont alattunk van.

A fogyasztás tekintetében is stabilnak tűnik Románia előnye, Bulgária is egyre nagyobb tempóban halad előre, könnyen lehet, hogy hamarosan beéri Magyarországot. A bérek és fogyasztás tekintetében Magyarország a régióban jellemző szint alatt van, ami azt jelenti, hogy az adott bérekhez képest itt magasabb is lehetne a fogyasztás, ami Romániában magasabban is van. Az egy főre jutó fogyasztásban már csak Bulgáriát előzzük meg, írja a lap.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!