3 nap alatt 20 intubált beteg halt meg egy bukaresti kórház intenzív osztályán, mert lecsökkentették gyógyszeradagjukat

2024. április 11. – 19:22

3 nap alatt 20 intubált beteg halt meg egy bukaresti kórház intenzív osztályán, mert lecsökkentették gyógyszeradagjukat
A Pantelimon kórház képviselői nyilatkoznak a sajtónak – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti Pantelimon kórház igazgatója, Bogdan Socea reagált egy egészségügyi ápoló vádjaira, miszerint április 4. és 7. között 20 beteg halt meg az aneszteziológiai-intenzív terápiás osztályon, miután csökkentették az intubált betegek életben tartására szolgáló Noradrenalin adagját. „Ezt nehéz elhinni” – mondta a kórházvezető. Az egészségügyi minisztérium a kórházba küldi az ellenőrző testületét, miután az egészségügyi intézmény igazgatója feladatai végrehajtásának akadályoztatására panaszkodott.

Bogdan Socea elmondta, hogy a négy nap alatt 19 haláleset történt az intenzív terápiás osztályon, de egyetlen orvos sem jelentett semmi gyanúsat, mivel több betegségben szenvedő páciensekről volt szó. Elmondása szerint orvosi bizottságot állítottak fel, amely minden állítást ellenőrizni fog.

A kórházigazgató cáfolta azt a feltevést, miszerint azért csökkentették a betegek noradrenalin adagját, mert a kórháznak nem volt meg a szükséges mennyisége. „Volt elegendő noradrenalinünk (...) Ez egy olyan gyógyszer, amely fenntartja a vérnyomást a súlyosan beteg betegeknél. Életben tartja az intubált betegeket (...) Nehéz elhinni, hogy ez megtörténhetett” – mondta Socea.

Az Agerpres az egészségügyi tárca közleményét idézi, amely szerint az ápolási igazgató írásban arról tájékoztatta a kórház menedzserét, hogy egy egészségügyi asszisztenstől származó információ szerint április 4. és 7. között 20 beteg halt meg az intenzív osztályon egy gyógyszer helytelen adagolása miatt.

A Transtelex kétéves szülinapjára egy kérdőívvel is készültünk! Töltsd ki te is, mondd el, mit gondolsz a lapunkról, milyen tartalmaink tetszenek neked igazán, miben kell fejlődnünk még, és mi az, amit egész egyszerűen el kellene engednünk. A kérdőívet itt találod!

A kórház vezetősége bizottságot hozott létre más osztályok orvosaiból a történtek kivizsgálására. A betegek biztonságával kapcsolatos súlyos vádak tisztázásában az egészségügyi miniszter ellenőrző testülete is részt vesz – olvasható a közleményben.

A minisztérium tájékoztatása szerint kérték a bukaresti orvosi kamara segítségét is ebben az ügyben. Ha szükséges, a következtetéseket továbbítják más illetékes intézményeknek – zárul a közlemény.

Az egészségügyi minisztérium közleménye azt követően érkezett, hogy a Cetățeanul.net című kiadvány kórházi forrásokra hivatkozva megírta, hogy a Pantelimon kórház intenzív osztályán az orvosok szándékosan csökkentették a betegeknek felírt noradrenalin adagját.

A bukaresti ügyészség gyilkosság bűntette miatt indított bűnügyi eljárást. Alexandru Anghel, az ügyészség szóvivője a HotNewsnak elmondta, hogy az intézmény e-mailben kapott egy feljelentést, majd az ügyészek felvették a kapcsolatot az érintett személlyel. A nő azt panaszolta, hogy április 4. és 7. között 20 beteg halt meg a Pantelimon kórház intenzív osztályán.

A panaszos azt állította, hogy a haláleseteket a noradrenalin adagjának csökkentése okozta – tette hozzá az ügyész.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!