A halottak exhumálását is elrendelheti az ügyészség a bukaresti intenzív osztályon fellépő tömeges elhalálozás tisztázásához

2024. április 12. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti Pantelimon kórházban közel húsz, intenzív osztályon ápolt, lélegeztető gépre kötött beteg halt meg gyanús körülmények között, alig három nap leforgása alatt. Haláluk körülményeinek felderítésére több vizsgálatot indítottak. Vizsgálódik maga a kórház, de az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete is, és a bukaresti ügyészség is, amely elrendelheti a halottak exhumálását.

Az intenzív osztályon kezelt betegek a szükségesnél tízszer kisebb dózisú noradrenalinos kezelést kaphattak. A menedzsert írásban tájékoztatta erről az ápolási igazgató. A Pantelimon kórházban történt halálesetek gyanúját bejelentő személy a kórház egyik ápolója volt, a vádak állítólag egy belső veszekedés nyomán pattant ki. Az ápolási igazgató a panaszban azt állítja, hogy április 10-én egy intenzív osztályos nővér arról tájékoztatta, hogy 2024. április 4. és 7. között „körülbelül 20 beteg halt meg az intenzív osztályon, aminek oka a noradrenalin szándékosan csökkentett adagolása a fecskendős pumpákban”.

Bogdan Socea, a Pantelimon kórház igazgatója azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az elhunyt betegeknek „összetett egészségügyi problémáik voltak, számos társult betegséggel”. „Minden egyes esetet elemezni fogunk, a kapcsolódó dokumentumokkal együtt. Az ápolónő azt vetette fel, hogy az orvosok szándékosan csökkentették a noradrenalin adagját, nem tudni, milyen okból. A vizsgáló bizottság ellenőrizte a noradrenalin készleteket, amelyekből nem volt hiány. Ez egy vazopresszor, amely fenntartja a betegek vérnyomását, amikor súlyos állapotban vannak” – magyarázta az igazgató. Szerinte az első eredmények nem tártak fel olyan adatokat, amelyek az intenzív osztályon elhunyt betegek félrekezelésére utalnának.

A Transtelex kétéves szülinapjára egy kérdőívvel is készültünk! Töltsd ki te is, mondd el, mit gondolsz a lapunkról, milyen tartalmaink tetszenek neked igazán, miben kell fejlődnünk még, és mi az, amit egész egyszerűen el kellene engednünk. A kérdőívet itt találod!

Alexandru Rafila, az egészségügyi tárca vezetője is vizsgálatot rendelt el, és a miniszteri ellenőrző testületet küldte a kórházba. Szerinte túlságosan magas a halálesetek száma, még egy intenzív osztályhoz képest is. „Kétségeim vannak ezzel a helyzettel kapcsolatban, különösen, hogy egy ápolóról van szó, aki azt állítja, hogy az orvosok nem a megfelelő kezelést adták volna be. Nem tudok nyilatkozni, nem vagyok szakember, nem ismerem a helyzetet, de nyilvánvalóan, ha súlyos orvosi mulasztásról van szó, akkor ezt ki kell vizsgálni” – mondta Rafila.

Azt is elmondta, statisztikát akar látni más, hasonló profilú kórházak ugyanazon időszakban regisztrált halálozási adataival, ugyanis bizonyos időszakokban – például a légúti fertőzések járványszerű terjedése idején – ezek a számok jelentősen megugranak. A miniszter arról is beszélt, hogy a kórház intenzív osztályának volt vezetője egy sor problémáról számolt be, amelyeket egyenként mind leellenőriznek.

A minisztériumi ellenőrző testület az elhunyt betegek kórlapja alapján kezdi el vizsgálatát, ezek a kezelés menetét és a kapott gyógyszerek mennyiségét, ütemezését is tartalmazzák. Tizenhét emberről van szó, akik 49 és 92 év közöttiek, közülük a 49 éves beteg tavaly óta volt az intenzív osztályon.

A gyanús halálesetek ügyében ma tartják az első meghallgatásokat is. A rendőrségre több egészségügyi dolgozót is várnak, hogy kihallgassák őket. Minden orvosnak, aki április 4. és 7. között az intenzív osztályon dolgozott, jelentkeznie kell a rendőrség gyilkossági osztályán. A nyomozók most kezdik el a bizonyítékok összegyűjtését, a kórlapoktól a biztonsági kamerák felvételeiig. Cătălina Poiană, a Bukaresti Orvosi Kollégium elnöke a Digi24 hírcsatornának elmondta, az általa vezetett intézmény is vizsgálatot indított. „Az igazságot ebben az ügyben minél hamarabb ki kell deríteni” – mondta. Poiană hozzátette, hogy az elhunyt betegek családtagjaitól nem kapott panaszt.

Mindeközben a halottak exhumálását is fontolgatják, az ügyészek döntése lesz a nyomozás egy adott pontján, hogy szükséges-e a Pantelimon kórház intenzív osztályán április 4. és 7. között elhunyt betegek holttestének a törvényszéki orvosi vizsgálata. Az egészségügyi miniszter ellenőrző testülete által végzett vizsgálat következtetései még váratnak magukra. Az exhumálást akkor rendelhetik el, ha az összegyűjtött bizonyítékok nem elegendőek a következtetés levonásához.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!