Zümmögő szúnyogokhoz hasonlította az EMSZ politikusait Szabó Ödön. Kiakadtak rá

2024. április 29. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Zümmögő legyekhez és szúnyogokhoz hasonlította az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) politikusait Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Erre kiakadt az EMSZ Bihar megyei szervezete, és nyílt levélben fordult Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz.

Annak ellenére, hogy korábban az EMSZ országos szinten megállapodott az RMDSZ-szel az együttműködésben, úgy tűnik, hogy továbbra sem felhőtlen a viszony a két politikai alakulat között, legalábbis Bihar megyében biztosan nem. Az már korábban kiderült, hogy az EMSZ helyi szervezete által a június 9-i helyhatósági választásokra javasolt koalíciós együttműködés dugába dőlt. Az RMDSZ abba belement volna, hogy az EMSZ jelöltjei a listáján induljanak (és értelemszerűen az RMDSZ színeiben politizáljanak), de erre meg a kispárt politikusai nem voltak hajlandók. Ennek eredményeképpen pedig az EMSZ külön listát indít mind Nagyváradon, mind Bihar megyében. A megyeszékhelyen pedig a karlendítéséről elhíresült korábbi EMSZ-elnök, Csomortányi István lesz a párt polgármesterjelöltje.

A választási kampány közeledte pedig csak felforrósította a hangulatot Bihar megyében. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a párt küldöttgyűlésén ugyanis arról beszélt EMSZ képtelen bejutni a nagyváradi és a Bihar megyei tanácsba, és szerinte az EMSZ számára egyetlen „eredmény” érhető el: gyengíteni a magyar képviseletet. A péntek délután a Facebookon is posztolt beszédében Szabó a zümmögő legyekhez és szúnyogokhoz hasonlította az EMSZ politikusait. Emlékeztetett, hogy 2020-as helyhatósági választáson megyei szinten az EMSZ közel 6000 szavazatot „vett el” az RMDSZ-től, amivel gyakorlatilag 2 mandátumot buktak el.

„Nekik az a feladatuk, hogy bennünket lefoglaljanak. Ez olyan, mint a légy. Nem tudsz mit kezdeni, nem tud megölni, de ha ott dünnyög, mint a szúnyog éjszaka a füled mellett, nem tudsz aludni. Hát nem öl meg a szúnyog, de dünnyög, dünnyög, dünnyög és felidegesít. És ők ezért vannak, hogy szúnyogként, zzzzz, ott legyenek a fülünknél.

Ne tudjunk mással foglalkozni, ne tudjunk pihenni, ne tudjunk dolgozni, ne tudjunk az ellenfeleinkkel foglalkozni, és főleg ne tudjunk a szervezettel és a közösséggel foglalkozni. Ezért vannak, ezért táplálják őket, ezért tenyésztik őket” mondta Szabó Ödön a beszédében, és arra is felhívta a pártársai figyelmét, hogy tegyék be „a szúnyogriasztót”.

Kelemen Hunornak címzett levelében az EMSZ arra is emlékeztet, hogy a választási megállapodásban mindkét szervezet vállalta, hogy tartózkodni fog szövetségese rágalmazásától és lejáratásától, a személyeskedő negatív kampánytól. Azt vetik az RMDSZ elnökének szemére, hogy bihari párttársai „a korábbiaknál is súlyosabb és erőszakosabb eszközökkel folytatják a magyar egypártrendszer építését”. A kispárt szerint az erdélyi magyar-magyar politikai viszonyrendszerben a legújabb, „és az eddigieknél is sötétebb fejezetet az elmúlt hetekben a Bihar megyei RMDSZ nyitotta meg.”

Nehezményezik, hogy Szabó „újabb vörös vonalat lépett át”, és politikai ellenfelét teljesen dehumanizálta.

„Ennek a tájainkon a kommunista diktatúra alatt megtapasztalt kommunikációs módszernek a lényege az ellenféllel szembeni teljes és feltétel nélküli gyűlölet megteremtése. Hiszen azzal szemben, aki nem emberi lény, bármilyen eszköz megengedhető. Szabó szerint az EMSZ-esek egyedüli célja, hogy az RMDSZ ne tudjon dolgozni, a saját közösségi oldalára kihelyezett videóban arról beszél, hogy mi ezért vagyunk, ezért »táplálnak« és »tenyésztenek« bennünket” – írták a levélben, amiben többek között azt is Szabó szemére vetik, hogy korábban fogadta Gyurcsány Ferencet. Az EMSZ Bihar megyei szervezete által jegyzett levében azt írják, hogy az ilyen eszközök „alapjaiban veszélyeztetnek minden, a magyar-magyar politikai együttműködés normalizálása terén eddig elért eredményt”.

Kelemen Hunor – amikor a helyhatósági választásokon induló RMDSZ-es csapatról beszélt – a nagyváradi megállapodás elmaradásra is kitért. Az RMDSZ elnöke akkor úgy látta, hogy a közös induláshoz egyrészt az RMDSZ-nek fel kellett volna adja a politikai identitását, másrészt Váradon nehezen felejtik el 2020-at, amikor az EMSZ indulása miatt mandátumokat veszítettek. „A zéróhoz képest előrelépés lett volna, mert azt jelentette volna, hogy bent vannak a helyi tanácsban, de azt látom, hogy ugyanazt a hibát követik el, mint 2020-ban” – jelentette ki.

Zakariás Zoltán, az EMSZ elnöke ehhez képest „falsnak” nevezte az RMDSZ érvelését, miszerint a helyi koalíciók esetén a szövetség „elveszítené az identitását”. Az önkormányzati jelöltjeiket bemutató sajtótájékoztatóján rámutatott: az RMDSZ négy éve Beszterce-Naszód és Hunyad megyében, idén pedig Temesváron lépett koalícióra román pártokkal. „Az egyetlen identitás, ami elveszhet, a monopólium, az a kép, hogy az RMDSZ az egyetlen képviselője az erdélyi magyarságnak” – mondta. Falsnak nevezte az RMDSZ azon kijelentését is, miszerint „megvalósítjuk az összefogást az RMDSZ listáján”, szerinte ez nem összefogást, hanem „beolvadást” jelent. Zakariás akkor azt is mondta, hogy az EMSZ nem az RMDSZ ellenében indul, hanem azokat akarja megszólítani, akik nem szavaznának az RMDSZ-re, „szakmailag és politikailag tiszta alternatívát biztosít” számukra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!