Gorj megyében is indít megyei tanácsosjelölti listát az RMDSZ

2024. április 18. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

12 megyében lesz megyei tanácselnök-jelötje az RMDSZ-nek, illetve 17 megyében állítanak megyei tanácsosi listát, többek között Gorj megyében is – jelentette be Kelemen Hunor az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának csütörtöki ülése után. Ezen hozták meg azokat a döntéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az önkormányzati jelöltállítási procedúrát befejezzék. Az RMDSZ elvárásai valamivel szerényebbek az eredményeket illetően, összesen 4 megye tanácselnöki székét szeretnék megszerezni, pont annyit, amennyi most is van, míg a jelenlegi 93 megyei tanácsosi mandátumot (10 megyében) 100 fölé tornásznák.

A következő megyékben indít megyei tanácselnök-jelöltet az RMDSZ: Maros (Péter Ferenc), Kovászna (Tamás Sándor), Hargita (Bíró Barna Botond), Szatmár (Pataki Csaba), Bihar (Cseke Attila), Kolozs (Csoma Botond), Szilágy (Szilágyi Róbert István), Brassó (Kirsch Gábor), Arad (Péró Tamás Károly), Máramaros (Pintér Zsolt), Hunyad (Máté Márta) és Bákó (Pogár László). Megyei listája a tágan értelmezett erdélyi megyéken kívül Gorj és Bákó megyében is lesz a szövetségnek.

„Van egy kicsi, de nagyon aktív közösség”

– kommentálta Kelemen azt, hogy miként sikerült Gorj megyében is megyei listát indítani. Állítása szerint még az előző rendszerben oda kihelyezett magyarokról van szó, akik végül ott maradtak, és az RMDSZ ottani szervezete szeretett volna megyei tanácsosi listát állítani. Kelemen elmondta, hogy a fővárosi tanácsba is szerettek volna listát, de nem sikerült, nem volt olyan ember, aki vállalta volna a versenyt. Bákó megyével kapcsolatban annyit jegyzett meg Kelemen, hogy egyike volt azon megyéknek, ahol a magyarság száma nőtt a 2021-es népszámláláson a tíz évvel korábbihoz képest, sőt, ott korábban is voltak helyi önkormányzati képviselőik.

Kelemen elmondása szerint összesen 5250 személy méretkezett meg az elmúlt egy hónapban az RMDSZ helyi szervezetei által megtartott előválasztásokon. Az előválasztások között volt urnás, pl. Székelyudvarhelyen, de olyan is, amikor a közgyűlésben, különböző belső struktúrákban döntöttek a jelölt személyéről (volt is felháborodás miatta Csíkszeredában).

Összesen 280 polgármesterjelöltet indítanak az idei önkormányzati választásokon, és valamivel többet szeretnének megszerezni, mint a most meglévő 200 polgármesteri szék. Emellett 525 közigazgatási egységben állítanak helyi tanácsosi listát. Jelenleg 2360 önkormányzati képviselője van az RMDSZ-nek, a választásokon pedig több mint 3000-en fognak versenybe szállni a helyekért.

„Amennyiben úgy tudnak mozgósítani, ahogy szeretnének, és a magyar emberek olyan arányban, vagy talán még magasabb arányban mennek el szavazni, mint a románok, akkor lesz 200 polgármesterünk, 4 megyei tanácselnökünk, több mint 2000 önkormányzati képviselőnk, illetve lesz két EP-képviselőnk” – mondta Kelemen.

„Fritzcel jó volt az együttműködés”

– kommentálta Kelemen azt, hogy Temesváron az USR-vel (és más pártokkal) koalícióban indul az RMDSZ a választáson. Elmondása szerint mivel 5 százalék alá került a magyarság aránya Temesváron, ezért egyedül már nem nagyon lett volna esélyük bejutni a helyi tanácsba, de a magyar közösség is tiszteli és támogatja a jelenlegi polgármestert, eddig is jó volt vele az együttműködés, ezért is könnyű volt vele megegyezni. Az RMDSZ a 9., befutónak számító helyet kapta meg az Együtt Temesvárért Szövetség listáján. Kelemen azt is elmondta, hogy a román pártokkal – Temesvárt leszámítva – sehol sem kötött koalíciót az RMDSZ.

Az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) több településen sem sikerült koalíciót kötnie helyi szinten az RMDSZ-nek, újságírói kérdésre a szövetségi elnök a marosvásárhelyi és a nagyváradi megállapodás elmaradásáról beszélt részletesebben. Kelemen szerint 2020-at nehéz elfelejteni, amikor Marosvásárhelyen és Nagyváradon is külön listán indult az EMSZ, emiatt pedig mandátumokat veszített az RMDSZ. Kelemen elmondása szerint Vásárhelyen és Váradon is befutó helyeket javasoltak az EMSZ-nek az RMDSZ listáján, de ők ezt nem fogadták el. „A zéróhoz képest előrelépés lett volna, mert azt jelentette volna, hogy bent vannak a helyi tanácsban, de azt látom, hogy ugyanazt a hibát követik el, mint 2020-ban” – jelentette ki.

„Ha az ember beáll egy versenybe, és veszít, akkor legyen annyi alázat benne, hogy megérti a közösség üzenetét. Nem a Szatmár megyei szervezet döntött úgy, hogy nem őt indítja polgármesterjelöltként, hanem az érszakácsiak. Ahogy négy évvel ezelőtt megnyerte, most el fogja veszíteni a választást, teljesen mindegy, hogy milyen színekben indul” – reagált Kelemen arra, hogy Érszakácsiban a PNL-be igazolt át a jelenlegi polgármester, miután elbukta az előválasztást.

„Az aláírásgyűjtés alatt azt tapasztaltuk, és tapasztaljuk még mindig, mert az önkormányzatokban induló kollégák sok helyen még nem fejezték be, hogy az emberek bíznak az RMDSZ-ben, szívesen aláírnak nekünk, szükség van az RMDSZ jelenlétére az önkormányzatokban, és számítanak is ránk” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!