Több pert indít a román hatóságok ellen a Verespatak-ügyben vesztes kanadai vállalat

2024. április 21. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Gabriel Resources, a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) többségi tulajdonosa, pert indított a Fehér Megyei Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatal, az Országos Adó- és Vámhivatal (ANAF) és saját bányavállalata, az RMGC ellen. A vállalat azzal érvel, hogy jogellenesen kerültek zárolás alá az RMGC részvényei, amelyeket az ANAF kérésére foglaltak le. Ez a lépés Gabriel Resources mintegy 10 millió dolláros adósságával kapcsolatos, amelyet Romániának kell megfizetnie, miután a washingtoni bíróság döntésében Románia javára ítéltek.

A pereket a Fehér Megyei Törvényszéken jegyezték be, négy különböző ügyben, melyeket április 11-én rögzítettek, írja a Digi 24. A Gabriel Resources (Jersey) Limited kétszer, mint RMGC fő részvényese, míg az RMGC kétszer, mint felperes lépett fel. A perek tárgya a Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatal igazgatójának határozata elleni panasz.

A lépéseket az ANAF kezdeményezte, amikor március végén fizetési felszólítást küldött Gabriel Resourcesnek, és kérte a Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatalt, hogy helyezzen zárolási intézkedést a Gabriel Resources 80,69%-os RMGC részesedésére. A zárolás következtében a részvények nem adhatók el vagy továbbíthatók.

A Gabriel Resources a Torontoi tőzsdén közzétett közleményében állítja, hogy az intézkedések idő előttiek és eljárási hibákat tartalmaznak. A vállalat szerint a román kormányzat az intézkedésekkel kapcsolatos döntéshozatalban elhamarkodottan járt el.

A román miniszterelnök, Marcel Ciolacu kijelentette, hogy az ANAF csak a törvényeknek megfelelően járt el, és hogy a jogi eljárások már elindultak. Ciolacu szerint, ha Gabriel Resources nyert volna a bíróságon, valószínűleg hasonló lépéseket tettek volna. A washingtoni döntés értelmében Gabriel Resources a peres eljárás költségeit is meg kell, hogy fizesse Romániának, beleértve a kamatokat is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!