Zárolta Románia a Gabriel Resources részvényeit

2024. április 5. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Zálogjogot helyezett el a Gabriel Resources kanadai vállalat Roșia Montană Gold Corporation-részvényeire az országos adóhatóság (ANAF) Fehér megyei kirendeltsége, írta meg az Economica.net. A kanadai vállalat 9,5 millió euró perköltséggel tartozik Romániának.

A Gabriel Resources a zálogjog miatt nem tudja eladni a romániai részvényeit. A vállalat csütörtöki közleménye szerint már csak 1,5 millió dollár áll rendelkezésére a számláin, ezt a tartalékot pedig a szokásos körülmények között május végéig feléli.

„A vállalat tárgyalásokat folytat a meglévő befektetőkkel és más érdekelt felekkel további források megszerzéséről a jövőbeli stratégiai célkitűzései megvalósításához (amelyek adott esetben magukban foglalhatják az esetleges megsemmisítési eljárások költségeit is), valamint általános működőtőkéhez” – áll a Gabriel Resources közleményében.

A cég ugyanakkor kiemeli, jelentős a kockázata annak, hogy nem sikerül új forrásokat szereznie, ami akár a további aktivitását is ellehetetlenítheti.

A Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) választottbírósága március 8-án közölte, hogy a román államnak adott igazat a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt a Gabriel Resources által indított kártérítési perben. A döntés értelmében Romániának nem kell kártérítést fizetnie a pert kezdeményező Gabriel Resources Ltd. és Gabriel Resources (Jersey) vállalatnak, sőt utóbbiak kötelesek megtéríteni a perköltségeket az államnak, 9,5 millió euró értékben.

A Gabriel Resources már korábban közölte, hogy fontolgatja az ítélet megfellebbezését, amit most megerősített.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!