Érvénytelenítette a bíróság a nagykárolyi Kölcsey-szobor felirata miatt kirótt bírságot, egyelőre alapfokon

2024. április 15. – 16:09

Érvénytelenítette a bíróság a nagykárolyi Kölcsey-szobor felirata miatt kirótt bírságot, egyelőre alapfokon
Kölcsey Ferenc nagykárolyi szobrának felavatása – Forrás: a helyi önkormányzat Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Alapfokon érvénytelenítette a nagyváradi bíróság a nagykárolyi Kölcsey-szobor felirata miatt kirótt bírságot – erősítette meg hétfőn az MTI-nek Kovács Jenő, a partiumi város polgármestere.

A Szatmár megyei kisváros elöljárója elmondta: az alapfokú ítéletet körülbelül egy hete hozta meg a nagyváradi bíróság. Úgy értékelte, hogy „korrekt” döntésről van szó, mely azt jelzi, hogy működik a romániai igazságszolgáltatás.

A nagykárolyi polgármesteri hivatalt tavaly, két héttel a szoboravató után bírságolta meg a Szatmár megyei művelődési igazgatóság, kifogásolva, hogy az emlékművön csupán magyar felirat szerepel.

Kovács Jenő elmondta: a polgármesteri hivatal románra is lefordíttatja a Himnusz talapzaton szereplő harmadik sorát – „Nyújts feléje védő kart” –, így tárgytalanná válik a kifogás és az esetleges fellebbezés. (MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!