Kelemen Hunor: Egy adott pillanatban a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályoznia kell Romániának

2024. március 5. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

A bejegyzett élettársi kapcsolat szabályozását „egy adott pillanatban” Romániában is be kell majd vezetni – jelentette ki hétfő este Kelemen Hunor a Realitatea Tv-nek nyilatkozva.

Az Agerpres összefoglalója szerint az RMDSZ elnöke ugyanakkor azt is kijelentette: „A genderideológiával kapcsolatban pedig meglehetős fenntartásaim vannak, mert szerintem ez nem ideológia”.

Kérdésre válaszolva Kelemen kijelentette, hogy a szélsőséges erők ma valós veszélyt jelentenek Romániában. Ezek a pártok szerinte az egymásra tevődő válságok után mindenütt megerősödtek Európában, mert az emberek elvesztették a bizalmukat a politikai „fősodorban”.

„A rendszerellenes pártok kihasználják az emberek haragját, elégedetlenségét, és természetesen többet ígérnek, mint amit teljesíteni tudnak”

– mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor arról is beszélt, hogy az 1990 márciusi marosvásárhelyi eseményeket a volt szekusok provokálták ki, akiknek ürügyre volt szükségük, hogy kiszabaduljanak abból a szorongatott helyzetből, amelybe a forradalom után belekerültek. Kifejtette: létezik egy dosszié arról, hogy kik voltak azok a személyek, akik a március 15-e előtti napokban kiprovokálták a halálos áldozatokat is követelő sajnálatos eseményeket.

„Nincs kétségem afelől, hogy a volt szekusok álltak a Marosvásárhelyen történtek hátterében”

– fogalmazott a politikus.

A politikus arról is beszélt, hogy a romániai magyarok 80 százaléka korábban Klaus Iohannisra szavazott, de mára jelentősen csökkent a közösség bizalma az államfőben. „Azt látom (...), hogy a Iohannishoz való hozzáállás megváltozott. A magyar szavazatok több mint 80 százalékát megkapta 2014-ben, amikor Victor Pontával versengett. Nagy volt iránta a bizalom” – jelentette ki Kelemen, aki szerint még Ion Iliescuban is jobban bíztak annak idején a magyarok, mint most Klaus Iohannisban.

Az RMDSZ elnöke elmondta azt is, hogy jómaga nem szavazott a jelenlegi államfőre, ezért nem is csalódhatott benne. Viszont a szavazói megérdemelnék, hogy Iohannis kommunikáljon valamit a politikai jövőjével kapcsolatos elképzeléseiről. „Hiányzik az átláthatóság ezen a téren” – jegyezte meg.

A jelenlegi politikai helyzetről Kelemen Hunor kijelentette, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) „arra vannak ítélve”, hogy a június 9-i európai parlamenti választások után is együtt kormányozzanak.

Kelemen elmondta azt is, hogy a parlamenti választásokon várhatóan egyik párt sem szerez majd abszolút többséget, ezért ismét koalíciós kormány alakul. Az pedig nem az RMDSZ-en múlik, hogy kivel tud koalícióra lépni a választások után.

„Csak azok közül választhatok, akit a szavazókorú polgárok megválasztottak. (...) Abból főzünk, amit a kamrában találunk”

– jelentette ki.

Hozzátette: ha választások után a PSD-nek és a PNL-nek együtt nem lesz parlamenti többsége, és együtt szeretnének kormányozni, akkor szövetségeseket fognak keresni. „Ha hozzánk fordulnak, akkor tudni fogjuk, hogy miként kezeljünk egy ilyen kérést, de december 8-ig várnunk kell” – mondta az RMDSZ elnöke.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!