Vasárnap éjjeltől csatlakozik Románia a schengeni térséghez a légi és a tengeri közlekedésben

2024. március 30. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap 00:00 órától Románia részlegesen, a légi és a tengeri közlekedésben csatlakozik a schengeni térséghez. Párizsból, Bécsből, Hamburgból, Rómából, Zürichből, Münchenből, Amszterdamból és Genfből érkező repülők lesznek az első schengeni járatok, amelyek vasárnap leszállnak a bukaresti Henri Coandă repülőtéren – tájékoztatott a Bukaresti Repülőterek Országos Társasága. A menetrend szerint ezek a gépek helyi idő szerint 00:05 és 01:00 között érkeznek a fővárosba.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint Románia részleges schengeni csatlakozásának időpontjától, március 31-től a schengeni tagállamokba tartó vagy onnan érkező embereket már nem ellenőrzik a repülőtéri határátkelőhelyeken.

Az utasok közvetlenül a biztonsági ellenőrzés után a beszállókapuhoz mehetnek, mert nem kell felmutatniuk úti okmányaikat a határrendészeknek.

Az utasoknak nem lesznek többletkötelezettségeik, ezek kizárólag a hatóságokra hárulnak, idézi Bogdan Despescu belügyi államtitkár nyilatkozatát az Agerpres hírügynökség. Despescu beszámolt arról is, hogy tavaly 23 millió utas fordult meg a romániai repülőtereken, a le- és felszálló járatok száma pedig meghaladta a 160 ezret. Utóbbiak 66 százaléka a schengeni övezeten belüli járat volt. A több mint 23 millió utasból mintegy 14 milliót az otopeni-i, 3 milliót a kolozsvári, 2 milliót a iaşi-i repülőtéren jegyeztek, sorolta az adatokat az államtitkár.

Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre azonban lehet majd számítani a repülőtéri határátkelőhelyeken. Ezek célja a határokon átnyúló bűnözés és az illegális migráció megelőzése – tájékoztatott a belügyminisztérium.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az utasoknak továbbra is szükségük lesz érvényes úti okmányra. A kiskorúak azokkal az okmányokkal utazhatnak a schengeni térségen belül, amelyekre külföldre utazáskor is szükségük van.

Bukarestben ebből az alkalomból a Henri Coandă-Otopeni nemzetközi repülőtér utastermináljának indulási csarnokában egy eseményt szerveznek. Hasonló eseményt tartanak 23:30-tól a kolozsvári Avram Iancu nemzetközi repülőtéren is.

Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken Temesváron, a nemzetközi repülőtér új termináljának felavatásán győzelemnek nevezte Románia részleges schengeni csatlakozását, és arról biztosította a közvéleményt, hogy a kormány célja az ország teljes körű csatlakozásának megvalósítása az év végéig.

Az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa 2023. december 30-i ülésén döntött Bulgária és Románia részleges csatlakozásáról, miután az intézkedést addig ellenző egyetlen tagállam, Ausztria feloldotta vétóját.

Így 2024. március 31-től megszűnik az ellenőrzés Bulgária és Románia, valamint a többi schengeni ország közötti repülőtéri és tengeri határátkelőkön.

A két ország részleges schengeni csatlakozásának időpontja egybeesik a nyári időszámításra való uniós áttéréssel. A schengeni térségnek köszönhetően több mint 400 millió ember utazhat szabadon a schengeni tagállamokban anélkül, hogy határellenőrzésen kellene átesnie.

Mit kért Ausztria Romániától a részleges csatlakozásért cserébe?

A Románia és Bulgária csatlakozását kategorikusan elutasító osztrákok végül az amerikai diplomatákkal folytatott megbeszélések következtében megváltoztatták álláspontjukat 2023 decemberében. A Der Standard című osztrák lap az első között adott hírt arról, hogy Gerhard Karner osztrák belügyminiszter bejelentette milyen feltételek teljesítése mellett fog ez működni.

Amint a Transtelexen is összefoglaltuk, Ausztria három feltételt fogalmazott meg a légi határellenőrzés feloldására Románia számára.

  • Az EU külső határain a védelem további erősítése. A Frontex (uniós határrendészet – a szerk.) jelenlétét a bolgár-török határon legalább megháromszorozni kell. A bolgár és román külső határok védelmének pénzügyi támogatását is jelentősen növelni kell.
  • Megerősített határellenőrzés a Bulgária és Románia, valamint Románia és Magyarország közötti szárazföldi határokon.
  • „Felelősséget vállalni az Ausztriába illegálisan érkezett migránsokért” – fogalmazta meg a harmadik pontként az osztrák belügyminisztérium azt a feltételt, hogy Románia Ausztriából visszatoloncolt menekülteket fogadjon be.

Románia légi és vízi schengeni csatlakozásának előnyeit és hátrányait ebben a cikkünkben elemeztük ki részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!