Vasárnap éjjeltől csatlakozik Románia a schengeni térséghez a légi és a tengeri közlekedésben

2024. március 30. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap 00:00 órától Románia részlegesen, a légi és a tengeri közlekedésben csatlakozik a schengeni térséghez. Párizsból, Bécsből, Hamburgból, Rómából, Zürichből, Münchenből, Amszterdamból és Genfből érkező repülők lesznek az első schengeni járatok, amelyek vasárnap leszállnak a bukaresti Henri Coandă repülőtéren – tájékoztatott a Bukaresti Repülőterek Országos Társasága. A menetrend szerint ezek a gépek helyi idő szerint 00:05 és 01:00 között érkeznek a fővárosba.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint Románia részleges schengeni csatlakozásának időpontjától, március 31-től a schengeni tagállamokba tartó vagy onnan érkező embereket már nem ellenőrzik a repülőtéri határátkelőhelyeken.

Az utasok közvetlenül a biztonsági ellenőrzés után a beszállókapuhoz mehetnek, mert nem kell felmutatniuk úti okmányaikat a határrendészeknek.

Az utasoknak nem lesznek többletkötelezettségeik, ezek kizárólag a hatóságokra hárulnak, idézi Bogdan Despescu belügyi államtitkár nyilatkozatát az Agerpres hírügynökség. Despescu beszámolt arról is, hogy tavaly 23 millió utas fordult meg a romániai repülőtereken, a le- és felszálló járatok száma pedig meghaladta a 160 ezret. Utóbbiak 66 százaléka a schengeni övezeten belüli járat volt. A több mint 23 millió utasból mintegy 14 milliót az otopeni-i, 3 milliót a kolozsvári, 2 milliót a iaşi-i repülőtéren jegyeztek, sorolta az adatokat az államtitkár.

Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre azonban lehet majd számítani a repülőtéri határátkelőhelyeken. Ezek célja a határokon átnyúló bűnözés és az illegális migráció megelőzése – tájékoztatott a belügyminisztérium.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az utasoknak továbbra is szükségük lesz érvényes úti okmányra. A kiskorúak azokkal az okmányokkal utazhatnak a schengeni térségen belül, amelyekre külföldre utazáskor is szükségük van.

Bukarestben ebből az alkalomból a Henri Coandă-Otopeni nemzetközi repülőtér utastermináljának indulási csarnokában egy eseményt szerveznek. Hasonló eseményt tartanak 23:30-tól a kolozsvári Avram Iancu nemzetközi repülőtéren is.

Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken Temesváron, a nemzetközi repülőtér új termináljának felavatásán győzelemnek nevezte Románia részleges schengeni csatlakozását, és arról biztosította a közvéleményt, hogy a kormány célja az ország teljes körű csatlakozásának megvalósítása az év végéig.

Az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa 2023. december 30-i ülésén döntött Bulgária és Románia részleges csatlakozásáról, miután az intézkedést addig ellenző egyetlen tagállam, Ausztria feloldotta vétóját.

Így 2024. március 31-től megszűnik az ellenőrzés Bulgária és Románia, valamint a többi schengeni ország közötti repülőtéri és tengeri határátkelőkön.

A két ország részleges schengeni csatlakozásának időpontja egybeesik a nyári időszámításra való uniós áttéréssel. A schengeni térségnek köszönhetően több mint 400 millió ember utazhat szabadon a schengeni tagállamokban anélkül, hogy határellenőrzésen kellene átesnie.

Mit kért Ausztria Romániától a részleges csatlakozásért cserébe?

A Románia és Bulgária csatlakozását kategorikusan elutasító osztrákok végül az amerikai diplomatákkal folytatott megbeszélések következtében megváltoztatták álláspontjukat 2023 decemberében. A Der Standard című osztrák lap az első között adott hírt arról, hogy Gerhard Karner osztrák belügyminiszter bejelentette milyen feltételek teljesítése mellett fog ez működni.

Amint a Transtelexen is összefoglaltuk, Ausztria három feltételt fogalmazott meg a légi határellenőrzés feloldására Románia számára.

  • Az EU külső határain a védelem további erősítése. A Frontex (uniós határrendészet – a szerk.) jelenlétét a bolgár-török határon legalább megháromszorozni kell. A bolgár és román külső határok védelmének pénzügyi támogatását is jelentősen növelni kell.
  • Megerősített határellenőrzés a Bulgária és Románia, valamint Románia és Magyarország közötti szárazföldi határokon.
  • „Felelősséget vállalni az Ausztriába illegálisan érkezett migránsokért” – fogalmazta meg a harmadik pontként az osztrák belügyminisztérium azt a feltételt, hogy Románia Ausztriából visszatoloncolt menekülteket fogadjon be.

Románia légi és vízi schengeni csatlakozásának előnyeit és hátrányait ebben a cikkünkben elemeztük ki részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!