Der Standard: Az amerikai diplomáciának köszönhető, hogy Bécs megteszi az első lépéseket a schengeni vétó megszüntetése felé

2023. december 11. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai diplomatákkal folytatott megbeszélések döntő szerepet játszottak abban, hogy Ausztria megváltoztatta álláspontját Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásával kapcsolatban – írja a Der Standard című osztrák lap. Amióta Ausztria egy évvel ezelőtt váratlanul elutasította Románia schengeni tagságát, a román diplomaták fáradhatatlanul dolgoztak a megoldáson, és most már látszanak az első sikerek – írja a kiadvány, miután Gerhard Karner osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy Bécs beleegyezett a repülőtéri ellenőrzések megszüntetésébe, bizonyos feltételek teljesítése mellett.

Mit kér Ausztria Romániától?

Ausztria három feltételt fogalmazott meg a légi határellenőrzés feloldására Románia számára.

  • Az EU külső határain a védelem további erősítése. A Frontex (uniós határrendészet – a szerk.) jelenlétét a bolgár-török határon legalább megháromszorozni kell. A bolgár és román külső határok védelmének pénzügyi támogatását is jelentősen növelni kell.
  • Megerősített határellenőrzés a Bulgária és Románia, valamint Románia és Magyarország közötti szárazföldi határokon.
  • „Felelősséget vállalni az Ausztriába illegálisan érkezett migránsokért” – fogalmazta meg a harmadik pontként az osztrák belügyminisztérium azt a feltételt, hogy Románia Ausztriából visszatoloncolt menekülteket fogadjon be.

„Ha ezek a feltételek teljesülnek, Ausztria beleegyezhet abba, hogy (befogadja Romániát) az Air Schengenbe” – jelentette ki Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

Hogyan érte el ezt az eredményt az amerikai diplomácia?

A vétóról való lemondás szempontjából döntő volt a közelmúltban az Egyesült Államok korábbi osztrák nagykövete, Ronald Lauder és az Európáért felelős amerikai diplomata, James O'Brien bécsi politikusokkal folytatott megbeszélése, hiszen Románia fontos amerikai szövetséges Kelet-Európában, írja a Der Standard.

A következő lépésekről hétfőn és kedden a Salzburgi Fórumon, az uniós belügyminiszterek szlovéniai találkozóján kell megállapodni. Karner azt kéri, hogy a Frontex bulgáriai műveletei háromszorozódjanak meg, és az EU adjon több pénzt a határvédelmi infrastruktúrára. A Duna-menti bolgár-román határt továbbra is figyelni fogják. Emellett Romániának és Bulgáriának bele kell egyeznie abba, hogy Ausztriában befogadják a szíriai és afgán menedékkérőket. Erről a pontról még tárgyalni kell, bár Bukarest már felkészült arra, hogy a dublini rendelet értelmében visszavegye a Románián áthaladó menedékkérőket – teszi hozzá a kiadvány.

Ausztria azzal indokolta a schengeni bővítés ellenzését, hogy túl sok menekült érkezik Ausztriába. A bukaresti hatóságok azonban rámutattak, az illegális határátlépések legfeljebb két százaléka történik a román határokon, a többi menekült Szerbián és Magyarországon keresztül érkezik.

Cătălin Predoiu belügyminiszter a Digi24-nek elmondta, hogy folyamatban vannak a technikai tárgyalások Románia „Air Schengenhez” való csatlakozásáról. „Számunkra nem volt meglepő a nyilatkozat, számítottunk rá. A nyilatkozat fő politikai jelentősége az, hogy Ausztria megváltoztatta az álláspontját, tehát már nem volt az a merev álláspont. A nyilatkozatot megelőző hónapokban folyamatos megbeszélések folytak. Folyamatos volt a kapcsolattartás, mind a belügyminisztérium, mind a külügyminisztérium szintjén, és ezek a megbeszélések folytatódni fognak, mert a tárgyalások folyamatban vannak” – magyarázta Predoiu.

Bukarestben most azt remélik, hogy márciusban megszüntetik az ellenőrzést a repülőtereken, majd ősszel – az ausztriai választások után – az országhatárokon. Ez az osztrák cégeknek is érdeke, mert a határokon való várakozási idők miatt rengeteg pénzt veszítenek.

Marcel Ciolacu azt írta a Facebookon: „Megtörtük a jeget! Ausztria enyhítette álláspontját a schengeni csatlakozással kapcsolatban.” De most minden azon múlik, hogyan dönt Hollandia, aki eddig Bulgária csatlakozását ellenezte, és hogy Ausztria valóban beleegyezik-e a teljes schengeni csatlakozásba a következő néhány hónapban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!