Winkler szerint elvész Erdély, ha a magyarok nem mennek el szavazni

2024. március 15. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-listavezetője a piski csata emlékművénél kezdte a március 15-i megemlékezések sorát, a helyszín a hagyományos 48-as emlékhelyek sorába tartozik, minden évben itt kezdődnek a dél-erdélyi ünnepségek.

A Hunyad megyei magyarok büszkék lehetnek szülőföldjükre, hiszen kevés olyan hely van Erdélyben, ahol ennyire sűrítetten van jelen ezeréves történelmünk – hangsúlyozta Winkler, aki nemcsak EP-képviselő, hanem az RMDSZ Hunyad megyei elnöke is. Akárcsak Kelemen Hunor, aki a győzelem fontosságáról üzent március 15-i ünnepi beszédében az erdélyi magyaroknak, Winkler is azt hangsúlyozta, hogy „nyerni kell”.

„Nekünk, erdélyi magyaroknak egyértelműen az az érdekünk, hogy a körülöttünk zajló változások nyertesei legyünk, tudjuk a magunk javára fordítani az átalakulást. Eszközünk is van hozzá – úgy hívják, hogy magyar összefogás. Ezt kell a következő hetekben, hónapokban megerősítsük. Tudjuk a napot is, amikor mindannyian, minden egyes Hunyad megyei magyar ember cselekvően tehet jövőnk alakításáért. Ez a nap június 9-e, az európai parlamenti és helyhatósági választás napja” – mutatott rá.

És ha nem lett volna elég világos és mozgosító hatású beszédének ez a része, egy Bem idézettel toldotta meg az EP-képviselő a mondanivalóját, amit aztán át is ültetett gyorsan a jelenbe: „»Ha elvész a híd, elvész Erdély is « – erre figyelmeztette katonáit Bem tábornok. Milyen erős és milyen pontos szavak! Ma is érvényesek, csak nem a katonákat, hanem a szavazójoggal rendelkező magyar embereket kell figyelmeztetnünk – elvész Erdély, ha mi lemondunk szavazati jogunkról, elvész Erdély, ha mi a közönyt, az érdektelenséget választjuk és távol maradunk a történésektől. Mutassuk meg, hogy van erőnk, hogy van akaratunk cselekvően részt venni a történésekben!” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

A piski ünnepségre a helyi magyar közösség képviselői mellett egész Hunyad megyéből ünneplők, valamint budapesti, szarvasi és szegedi vendégek is érkeztek az eseményre, derül ki az RMDSz közleményéből.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!