Kampányüzemmódba fordult a március 15-i ünneplés Kolozsváron

2024. március 15. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

Ha egy idegen, nem egy UFO, hanem csak szimplán egy külföldi, Kolozsvár főterére tévedett volna péntek délután, valószínűleg soha nem mondta volna meg, hogy épp egy nemzeti ÜNNEP eseményei zajlanak. Többségében szomorú, szinte búskomor tekintetű emberek figyelték a színpadot, akiknek csak akkor csillant némi remény és lelkesedés a szemükben, amikor a Kolozsvári Opera Gyerekkórusa rázendített, és talán akkor is, amikor a fiatalok táncra perdültek a főtér macskakövein, de annál mélyebben sóhajtottak fel, amikor politikusokat kellett közben meghallgatniuk.

Márpedig volt, amit hallgassanak, Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester, Csorba Zsuzsa Emese, a KIFOR elnöke, sőt, még Tasnádi István Szilárd alprefektus is az RMDSZ üzenetét visszhangozta, az előre legyártott paneleket mondta fel, jobban vagy kevésbé jobban forgatva a szavakat: az eddigi győzelmek tiszavirág életűek lehetnek, ha nekünk, erdélyi magyaroknak nincs, aki megharcolja a harcainkat, és persze – Győzzenek a magyarok! (Ok, Tasnádi a kormány képviselőjeként azt mondta, hogy Győzzön Erdély!)

„(Az Itt az idő felhívás) legalább olyan aktuális 2024 tavaszán is. Itt az idő megmutatni közösségünk erejét, megmutatni tenni akarásunkat, és azt, hogy helyünk van a helyi és európai döntéshozó fórumokon” – mondta Oláh Emese, aki szerint számtalanszor bebizonyosodott, hogy nélkülünk, erdélyi magyarok nélkül nem oldódnak meg a magyar ügyek.

Oláh Emese alpolgármester és a táncosok – Fotók: Tóth Helga / Transtelex Oláh Emese alpolgármester és a táncosok – Fotók: Tóth Helga / Transtelex
Oláh Emese alpolgármester és a táncosok – Fotók: Tóth Helga / Transtelex

Sőt, még Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője is az RMDSZ üzenetét mondta vissza.

„Hiába mondjuk, hogy semmit rólunk nélkülünk, ha nem teszünk érte, ha nem tesszük meg, amit meg kell tenni, akkor nem a pártokat és a politikusokat büntetjük, hanem saját magunkat. Négy választás előtt állva ki kell mondani, hogy ez most a cselekvés és az összefogás ideje, ami oda vezethet, hogy győznek a magyarok” – fogalmazott, s később nyomatékosította, hogy az idei év évtizedekre meghatározhatja a magyarok sorsát.

Közben az RMDSZ aktivistái szorgalmasan szólították le az embereket és gyűjtötték a támogató aláírásokat az idei választásokon való induláshoz. Ennél kampányízűbb március 15-ét még nem láttam, igaz, az is ritkán fordul elő, hogy négy választást tartanak egy évben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!