Szijjártó Sepsiszentgyörgyön: Magyarország nem fog beavatkozni a romániai választásokba

2024. március 15. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter két erdélyi helyszínen is megünnepli március 15-ét: Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon.

A székelyföldi sajtótájékoztatón elmondott szövege nem volt kimondottan ünnepi, sokkal inkább a konkrét megoldandó problémákra koncentrált: schengeni csatlakozás, Iohannis NATO-főnökségi esélyei, illetve kampány, szavazás, RMDSZ voltak a kulcsmotívumok. Ezen belül is legtöbbször az RMDSZ és a szavazás hangzott el.

„Természetesen amikor Romániába jövök, akkor minden egyes alkalommal az RMDSZ képviselőivel külön leülünk, hiszen mi stratégiai jelentőséget tulajdonítunk Magyarország és Románia együttműködésének, és ebben az RMDSZ a legbiztosabb alapot tudja adni. Ezért nekünk nagyon is fontos az RMDSZ véleménye és iránymutatása” – kezdte Szijjártó a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatót, és nagyjából ebben a hangnemben folytatta tovább. Elmondta, Magyarországon szurkolnak az RMDSZ-nek. Klaus Iohannis NATO-főtitkári esélyeivel kapcsolatban kijelentette: örülnek, hogy van egy közép-európai jelölt.

Ajándékokkal érkezett a miniszter, de Kelemen Hunornak nem jutott belőle – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex Ajándékokkal érkezett a miniszter, de Kelemen Hunornak nem jutott belőle – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Ajándékokkal érkezett a miniszter, de Kelemen Hunornak nem jutott belőle – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A miniszter azt is hangsúlyozta: Magyarország érdeke is a teljes körű román csatlakozás a schengeni övezethez. „Ehhez minden tőlünk telhető támogatást megadunk a magyar uniós elnökség idején” – mondta a tárcavezető.

Aztán konkrétan is rátért az idei választásokra, ahol azt hangsúlyozta, hogy az RMDSZ-re kell szavazniuk az erdélyi magyaroknak, és azt is kiemelte, hogy Magyarország részéről nem lesz semmiféle beavatkozás az erdélyi választásokba

„Ha jól számoltam, akkor négy választás alkalmával is a szavazóurnákhoz szólítják Románia választópolgárait. Természetesen Magyarország részéről semmifajta beavatkozási kísérletre nem kell számítani ezen választás során, de azt a jogunkat azért fenntartjuk magunknak, hogy szurkolhassunk és szurkolni is fogunk az RMDSZ-nek és az RMDSZ jelöltjeinek is, mégpedig azért, mert minél erősebb az RMDSZ képviselete a romániai politikai életben, annál nagyobb mértékben tudunk támaszkodni az RMDSZ-re abban, hogy Magyarország és Románia kapcsolatai még stabilabbak legyenek. Ezért arra kérem a Székelyföldön, Erdélyben élő magyarokat, hogy vegyenek részt a romániai választási szuperév szavazásain” – hangzott el Szijjártó Péter szavazásra buzdító beszéde.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az esélyegyenlőség, az identitás megőrzése és a béke szükségességét hangsúlyozta. Utána pedig rátért a magyar kormány által nyújtott támogatások köszönetére: „szeretném megköszönni azt a segítséget, amit az elmúlt években kaptunk a magyar kormánytól, miniszterelnöktől, miniszter úrtól, mert ez is azt bizonyítja, hogy a XXI. században a Kárpát-medencében élő magyar közösségek, akárhol is éljenek Magyarország határain kívül, számíthatnak a magyar kormány támogatására, és a közös ügyeinkben mindig megtaláljuk a közös hangot” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

A sajtótájékoztató után a politikusok kivonultak Sepsiszengyörgy főterére, ahol kezdetét vette az előkészített ünnepség, ott már Antal Árpád, a város polgármestre, Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke is felszólalt:

Szijjártó színpadi beszéde alatt megjelent a sepsiszentgyörgyi főtéren Mihai Tîrnoveanu is, a Nemzet Útja szélsőjobboldali román szervezet vezetője, néhány követője kíséretében. A helyszínen lévő csendőrség azonban nem várta meg, amíg kitör a feszültség, hanem azonnal közrefogta, és elkísérte a helyszínről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!